fbpx

Juvalainen T&T Food kehittää uutta tuoteperhettä

Tiina Laamanen ja Teppo Eronen T&T Foodilta

Laamasten maaseutuyrittäminen perustuu ketterään kehittämiseen. Nykyään kakkupohjien, piirakoiden ja lettujen tuotantoon erikoistunut yritys ideoi parhaillaankin uusia tuotteita ja tuoteryhmiä.

Tiina Laamasella ja hänen puolisollaan Teppo Erosella on kummallakin edelleen omat maatilat, jotka sijaitsevat seitsemän kilometrin päässä toisistaan Juvan Risulahdessa. Tilat olivat alkujaan perinteisiä maitotiloja.

Kun edessä olisivat olleet mittavat investoinnit, kaksikko päätti perustaa yhteisen yrityksen ja erikoistua kalkkunoiden kasvatukseen vuonna 2004. Samana vuonna Juvalle suurin odotuksin perustettu kalkkunateurastamo kuitenkin lopetettiin kolmen toimintavuoden jälkeen.

”Vaikka meillä on vielä kalkkunantuotantoa varten perustettu yritys paperilla olemassa, se lähinnä omistaa kiinteistöjä, emmekä palaa kasvattamaan lintuja.”

T&T Food tuottaa omista kananmunista leipomotuotteita
T&T Food tuottaa mm. kakkupohjia lähialueen leipomoille kotimaisista raaka-aineista.

Omista munista leipomotuotteita

Teurastamon lopetettua Laamanen ja Eronen alkoivat tuottaa halleissaan kananmunia. Pari vuotta myöhemmin ryhdyttiin jatkojalostamaan omista munista leipomotuotteita. Vuonna 2018 tehtiin jälleen iso päätös ja lopetettiin kanala.

”Meillähän oli ihanteelliset tilat lintujen pitoon, mutta emme ehkä osanneet ajatella tarpeeksi kananmunien tuotantoketjuja. Rehut tuodaan Länsi-Suomesta ja siellä ovat myös pakkaamot, jonne munat viedään. Huomasimme, että kilpailutilanne on täällä idässä toimiville hankala. Jos olisimme halunneet menestyä, olisi pitänyt pistää kaikki panostukset siihen ja kehittää tiloja.”

Nykyään yritys ostaa tuotteisiinsa tarvittavat kananmunat lähiseudun kanaloista.

”Kakkupohjien teko onnistuu vain tuoreista munista, ja tällä varmistamme sen. Meillä oli valmiit kanavat hankkia munia jo siinä vaiheessa, kun luovuimme itse kanojen pidosta.”

T&T Foodin tuotteita löytyy leipomoiden lisäksi tukuista ja hotelliketjuista.
T&T Foodin tuotteita löytyy leipomoiden lisäksi tukuista ja hotelliketjuista.

Alihankintaa ja omia tuotteita

T&T Food valmistaa tuotteita useille leipomoille ja konditorioille alihankintana.

”Osa asiakkaista haluaa tuotteita omien reseptiensä pohjalta. Haluamme, että kaikki tuotteemme ovat hyvänmakuisia ja että niissä on itäsuomalaisuutta. Teemme esimerkiksi rukiista karjalanpiirakoita ja käytämme riisipuurossa kermaa.”

T&T tekee tiivistä yhteistyötä useiden tukkujen kanssa. Niiden kautta tuotteita menee kauppoihin ja hotelliketjuille.

”Meille yhteistyö tukkujen kanssa on todella tärkeää. Emme pystyisi itse millään jakelemaan tuotteita kauppoihin. Yhteistyökumppaneina meillä on myös isoja leipomoja, joille teemme etenkin kakku- ja kääretorttupohjia.”

Vinkkejä tulee myös tutuilta asiakkailta. Esimerkiksi Puumalan Hurissalon kyläkaupan kauppias Jorma Tikka toivoi tuotevalikoimaan riisipiirakoita.

”Meillä homma perustuu pitkälti siihen, että Teppo pystyy rakentamaan ja huoltamaan koneita. Hän teki meille esimerkiksi pienen koneen lettulinjaa varten. Lettuja lähtee nyt lähialueen kauppoihin ja tukkuihinkin. Lettujen kehittely onnistui hyvin, ja nyt kehittelemme taas ideaa uudesta tuoteryhmästä yhdessä suuren suomalaisen yrityksen kanssa.”

Vakaata kasvua näköpiirissä

T&T sijaitsee syvällä maaseudulla hiekkatietaipaleiden ja lossin takana. Uusi viitostien linjaus on vauhdittanut alueen leipomoyritysten kasvua.

”Me hyödymme siitä, että täällä voi tehdä yhteistyötä kasvavien leipomoyritysten kanssa.”

Oman yrityksen kasvua eivät rajoita ainakaan tilat. Nykyisen leipomohallin tiloista on vielä puolet käyttämättä, ja viereisestä rakennuksesta löytyy 1200 neliötä tilaa lisää.

”Tuotteillemme on hyvin kysyntää. Etsimme parhaillaan uudesta tuoteryhmästämme kiinnostunutta tukkua. Toivotaan, että pääsemme aloittamaan tuotannon loppusyksystä.”

Yrittäjillä on edelleen myös 40 hehtaaria peltoja omassa käytössä.

”Jos viljan viljelystä tulisi taas kannattavaa, meillä olisi valmius aloittaa myös viljan viljely uudelleen.”

Ideoita yrittäjäpariskunnalla riittää, vaikka pelkästään omin voimin ei ihan kaikkeen venytäkään. Tiina Laamanen kokee, että yritys on hyötynyt paljon yhteistyöstä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n kanssa. Esimerkiksi tuotteiden hinnoittelua on kehitetty yhdessä yritysneuvoja Pasi Laitisen kanssa.

”Häneltä saa suoraa palautetta, jossa ei ole koskaan turhaa krumeluuria. Hänen vinkkiensä pohjalta saimme tehtyä hyviä ratkaisuja. Tiedän, että jatkossakin voin ottaa häneen yhteyttä. Olen pannut merkille, että Mikseistä löytyy myös kivasti apua sukupolvenvaihdostilanteissa. Kävin itse joskus myös matkailumarkkinoinnin valmennuksissa, ja ne herättelivät hyvin ajattelua.”

Yritys on ollut mukana myös Miksein vientivalmennuksissa ja osallistunut Saksan Grüne Woche -ruokamessuille Berliinissä.

”Tämänkokoisella yrityksellä ei olisi mitään mahdollisuuksia viritellä vientikuvioita. Viennin avaaminen on hidasta ja kestää kauan. Tiedän kuitenkin, että kun asiat tulevat ajankohtaisiksi, emme tarvitse konsulttia, vaan löydämme Mikseistä viennin osaajia, joiden kanssa asioita saadaan eteenpäin.”

Korona-aika tiputti yrityksen liikevaihtoa, mutta tänä vuonna se kipuaa noin 650 000 euroon. Yrityksen palkkalistoilla on yrittäjien lisäksi viisi työntekijää. Syksyn mittaan toiveissa olisi löytää yksi työntekijä lisää.

”Tänä kesänä on piisannut vauhtia, kun juhlia ja tapahtumia on järjestetty enemmän kuin aiempina koronakesinä. Ajattelin, että kesä olisi ollut vuoden 2019 kesän tyyppinen, mutta se olikin paljon vilkkaampi.”

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Artikkeli on tuotettu osana Rebuild Business -hanketta, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Julkaistu: 19.08.2022