fbpx

Sähköisen kevyen liikkumisen klusterin yritykset esittäytyvät sähköautotapahtumassa Mäntyharjun Woikoskella

Mies ohjaa venettä vesillä ja takana istuu henkilö.

Maan ensimmäisen, Etelä-Savoon tänä keväänä muodostuneen, sähköisen kevyen liikkumisen klusterin yritykset ovat näyttävästi esillä tuotteineen Electric Weekend -tapahtumassa elokuun alussa. Suomen mukavimmaksi sähköautotapahtumaksi luonnehdittu tapahtuma järjestetään Mäntyharjulla Woikoski Feelingin matkailukeskuksessa ja lentokentän alueella.

Tapahtumaan odotetaan laajaa kävijäjoukkoa, jolle sähköllä liikkuminen on jo tuttua tai jota sellainen kiinnostaa. Mikkelissä keväällä aloittaneesta sähköisen kevyen liikkumisen klusterista on mukana viisi yritystä.

Yritykset tulevat tutuiksi tapahtumissa

Woikoskella esittäytyvistä klusteriyrityksistä Valkama Watercrafts valmistaa kevyitä alumiinisia sähköveneitä ja kehittää niille kelluvaa venetelakkaa. Aurora Powertrains valmistaa sähkökelkkoja ja kehittää sähköisen liikkumisen laitteisiin akustoja. Viva Electric Jets puolestaan kehittää sähköistä vesijettiä maailmanmarkkinoille. Kaikkien yritysten kotipaikka on Mikkeli. Mikkelistä toimintaympäristönä on kiinnostunut myös eLyly, joka on tuonut markkinoille maailman ensimmäisen sähköisen lumiskootterin. AMS Corporation Ltd Oy on vuonna 2023 perustettu mikkeliläinen sähköisen UGV ajoneuvon kehittämiseen ja valmistukseen erikoistunut yritys, joka esittelee tapahtumassa kehittämäänsä sähkön varastointijärjestelmää.

Yritysten yhteistyötä vahvistamaan perustettua klusteria vetää Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy. Projektipäällikkö Marjo Niittuaho-Nastolin kertoo, että tänä vuonna sähköisen kevyen liikkumisen yrityksiä ja niiden tuotteita tehdään tutuksi yhteistyökumppaneille ja suurelle yleisölle erilaisissa tapahtumissa.

”Woikosken tapahtumassa yritykset esittäytyvät omalla osastollaan näyttelyssä, joka järjestetään lauantaina 3.8. eli ns. pääpäivänä. Woikoskella mukana olevat yritykset myyvät ja markkinoivat jo tuotteitaan. Klusteri on muodostunut yritysten tarpeesta kehittää yhteisiä toimintatapoja ja hyödyntää synergiaetuja. Klusterimme kiinnostaa laajasti, ja uusia yrityksiä on tulossa mukaan.”

Elokuisen Electric Weekend -tapahtuman jälkeen klusteriyritykset esittäytyvät lokakuussa mikkeliläisessä kauppakeskuksessa. Tapahtumien sarja alkoi toukokuussa, kun klusteriyrityksiin ja niiden tuotteisiin pääsi tutustumaan Mikkelin satamassa järjestetyssä tilaisuudessa. Loppukesästä klusteri saa myös oman kotisivun, josta saa lisätietoja yrityksistä, niiden tuotteista ja klusterin toiminnasta.

Electric Weekend tarjoaa ainutlaatuisen ohjelman

Electric Weekend 2.-4.8.2024 toteutetaan Woikoski Oy:n alueella. Lauantaina 3.8. aamuyhdeksästä iltakuuteen sähköiset menopelit esittäytyvät Woikoski Feelingsin matkailukeskuksessa järjestettävässä näyttelyssä. Eteläsavolaisten sähköisen liikkumisen klusterin vesipelit esittäytyvät kartanon rannassa.

Näyttelyyn on osallistumassa useilta yrityksiltä kevyen ja raskaan sähköisen liikkumisen ajoneuvoja, joita pääsee myös koeajamaan. Keskuksen automuseon erikoisuuksiin kuuluu maan ensimmäinen vetyauto. Luentoja tulee pitämään muun muassa akkutohtori Juha Heiska, ja sähköautojen paloturvallisuudesta luennoi Iiro Wennberg.

Tapahtuman aikana lentokentällä järjestetään kouluratsastustapahtuma, ja sähkölentokone saattaa laskeutua tapahtuman aikana lentokentälle. Viikonlopun erikoisuuksiin kuuluu myös sähköautosauna eli tapahtuman sponsoriyrityksen sähköautolla sähköistetään telttasauna, jossa on tarkoitus saunoa yhtäjaksoisesti 48 tunnin ajan. Saunojat pyrkivät tekemään samalla sähköautosaunomisen maailmanennätyksen. Woikoskella esittäytyy myös aurinkopaneeleja myyviä yrityksiä.

Tapahtumaan osallistuminen on maksutonta. Tapahtuman aikana voi myös leiriytyä maksutta lentokentän hiekkakentällä koko viikonlopun ajan.  Tapahtumaviikonlopun aikana kuullaan myös erilaisia esiintyjiä, ja tarjolla on monipuolisia ravintolapalveluita.

Lisätietoja kevyen sähköisen klusterin yrityksistä

Marjo Niittuaho-Nastolin, puhelin 0440 361 615 ja sähköposti: marjo.niittuaho-nastolin(at)mikseimikkeli.fi

Etelä-Savon sähköisen liikkumisen klusteri edistää yritysten, oppilaitosten, tutkimusyhteisön ja julkisorganisaatioiden välistä yhteistyötä. Luonto ja matkailijat kiittävät, sillä päästövapaa sähköinen liikkuminen on hajutonta ja äänetöntä, ja siitä tulee hyvin pian uusi normaali. Toimialan yrityksillä on aito halu tehdä yhteistyötä ja laajentaa verkostoa toiminnan vakiinnuttamiseksi ja kehittämiseksi edelleen. Hanketta rahoittava viranomainen on Etelä-Savon Elinkeino-, ympäristö- ja liikennekeskus (ELY) ja hanke on Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittama (toimintaympäristön kehittämisavustus).

Kuva: Valkama Watercrafts.

Julkaistu: 09.07.2024