fbpx

Sijoitu Mikkeliin

Mikkelistä löydät vaihtoehtoja ja saat käytännön apua, kun mietit yrityksesi sijoittumispaikkaa

Vastaamme Mikkeliin sijoittuvien yritysten mahdollisimman nopeasta ja vaivattomasta asettumisesta paikkakunnalle. Palvelumme on suunnattu kaikille uusille ja vanhoille yrittäjille, jotka harkitsevat Mikkeliin sijoittumista tai etsivät alueelta sopivaa paikka yritystoiminnalle.

Autamme Mikkeliin sijoittumista harkitsevia yrityksiä kokoamaan kaiken sijoittumispäätökseen tarvittavan tiedon. Apunamme on Yritys-Suomen yhteistyöverkosto, johon kuuluu useita keskeisiä yksityisiä ja julkisia palveluntuottajia.

Sijoittumispäätöksen tehneille yrityksille rakennamme yrityksen liiketoiminnan tarpeita vastaavan sijaintipaikkaratkaisun.

Mikkelin kuusi vetovoimatekijää

XAMK opiskelijoita

Työvoima

Kokoaan suurempi koulutuskaupunki Mikkeli tarjoaa työvoimaa ja vakaan pohjan osaamisen kasvattamiselle. Lähes 10% kaupungin asukkaista on opiskelijoita.

Mikkeli on Etelä-Savon maakunnan keskuskaupunki

Logistinen sijainti

Mikkeli on Etelä-Savon maakunnan keskuskaupunki ja sijaitsee logistisesti hyvällä paikalla valtateiden 5,13 ja 15 risteyksessä. Merkittävä osa Itä-Suomen runkoliikenteestä kulkee Mikkelin kautta.

Metforce yrityksen perustamisneuvonta

Yritystuet

Mikkeli on Suomen eteläisin korkeimman EU I -tukitason alue. Investointitukien enimmäismäärä on meillä 35 %, eli jopa 25 % pääkaupunkiseudun tukitasoa parempi.

Mikkelin sataman leikkipuistossa perheellä

Elämisen laatu

Mikkelissä yksinkertaiset asiat ovat saavutettavia, esimerkiksi velaton omakotitalo, kesämökki järven rannalta sekä vapaa-aikaa perheelle ja harrastuksille.

Ponsse Oyj:n Ville Kautonen uuden hallin rakennustyömaalla

Kiinteät kulut kuriin

Toimisto- ja tuotantotilan kustannus Mikkelissä on vain 40% pääkaupunkiseudun kustannuksesta. Myös elinkaari- ja käyttökustannukset pysyvät meillä hallinnassa.

Mikkeli ihmisiä kävelykadulla

Aikaa elämälle

Elämä Mikkelissä ja kesät Saimaan rannalla ovat vaan yksinkertaisesti erilainen elämäntapa pääkaupunkiseutuun verrattuna. Uimalaituri, mökki, puusauna, grilli,  vene ja onkivapa, syksyiset marjaretket… tule ja valitse oma tapasi elää.

Meiltä saat apua

Kaupan ja teollisuuden alueet

Mikkeli tarjoaa yli 350 hehtaaria valmiiksi kaavoitettua tilaa kaupan ja teollisuuden käyttöön. Tutustu uusiin yritysalueisiimme tai etsi valmiita toimitiloja tontti- ja toimitilahakemistostamme. Myös henkilökohtainen ja maksuton yrityspalvelumme on käytettävissäsi.

Visulahti banner 800x600

Visulahden kaupan ja logistiikan alue

EcoSairila banner 800x600

EcoSairilan teollisuusalue

Tusku ilmakuva 800x600

Tuskun pienteollisuuden alue

Pursiala ilmakuva 800x600

Pursialan teollisuusalue

Tutkimus- ja osaamisympäristöt

Mikkelin alueen tutkimusympäristöt luovat konkreettisia mahdollisuuksia kehittää yrityksesi osaamista ja TKI-toimintaa. Tule ja poimi omat mahdollisuutesi.

Laitteita LUT:n Vihreän kemian laboratoriossa

LUT Vihreän kemian laboratorio

XAMK ympäristötekniika 800x600

XAMK Mikpolis laboratoriot

Memory Campus visualisointi 800x600

Memory Campus

Blue Economy Mikkeli vedentutkimusympäristö

Mikkelin yliopistokeskus terassi 800x600

Mikkelin yliopistokeskuksen tutkijahotelli

Ruralia-instituutti 800x600

Helsingin Yliopiston Ruralia-instituutti

Luomuinstituutti Mikkeli kananmunat 800x600

Luomuinstituutti

XAMK Digitalia banneri 800x600

Digitaalisen tiedonhallinnan tutkimus- ja kehittämiskeskus Digitalia

Puunrungot

Etelä-Savon biotalousklusteri

Korkeakoulut ja ammattioppilaitokset

Mikkelissä on väestömäärään nähden paljon opiskelijoita. Kaupungin korkeakouluissa ja ammattioppilaitoksissa on lähes 6000 opiskelijaa. Joka yhdeksäs kaupunkilainen on piakkoin työelämään siirtyvä opiskelija.

XAMK opiskelijoita 800x600

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK

Memory Campus visualisointi 800x600

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Mikkelin yliopistokeskus 800x600

Mikkelin yliopistokeskus

ESEDU etuovi 800x600

Etelä-Savon ammattiopisto

Tulevaisuuden asuinalueet

Asu laadukkaasti Mikkelissä! Katso Mikkelin tulevaisuuden asuinalueet tai valitse heti rakennettavissa oleva tonttisi kaupungin vapaista tonteista. Mikkelissä 56 % väestöstä asuu rivi- ja pientaloissa, kun maamme keskiarvo on 39 %. Tervetuloa siis asumaan mukavasti!

Saimaansivu banner 750x750

Saimaansivu

Satamalahti banneri 750x750

Satamalahti

Pankalampi banner 750x750

Pankalampi

Launiala banner 750x750

Launiala

Työpaikkoja Mikkelissä

Kirvesmies

HST – Monipalvelut Oy

Terveyskeskuslääkäri (Mikkelin seutu)

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen ky

Perhehoitaja (vanhus- ja vammaispalvelut)

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen ky

Sosiaalityön sijaisrekisteri

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen ky

Kotisiivooja

RL-Kotipalvelut Oy

Katso Misawa Oy:n kokemuksia Mikkelistä

Lue lisää

Mikkeli (ruotsiksi St. Michel) on 53 843 asukkaan kaupunki Itä-Suomessa. Kaupunki on väestömääränsä ja ostovoimansa perusteella Etelä-Savon maakunnan maakuntakeskus. Mikkeli on Suomen 18. suurin kaupunki. Kaupungin itäosat sijaitsevat Euroopan 4. suurimman makean veden alueen Saimaan rannalla. Lännessä Otavan taajama rajautuu maakuntajärvi Puulan rantaan. 

Mikkelin kaupungin pinta-ala on 3 230 m2, josta 681 m2 on vesistöä. Kaupungin keskustan lisäksi merkittäviä taajamia ovat Otavan, Haukivuoren, Anttolan, Ristiinan ja Suomenniemen taajamat. Väestöstä 80 % asuu taajama-alueella. 

Vuonna 1838 perustettu Mikkeli kuuluu Suomen suurimpiin vapaa-ajan keskittymiin. Kaupungissa on 27 721 kotitaloutta sekä 10 349 vapaa-ajan asuntoa. Vapaa-ajan asuntojen omistajista 70 % asuu talousalueen ulkopuolella, joten vapaa-ajan asutus on kaupungin palvelurakennetta ja ostovoimaa tarkastellessa merkittävä tekijä. Keskimäärin yhtä vapaa-ajan asuntoa käytetään 85 päivänä vuodessa. 

Vuonna 2020 Mikkelin kaupunginjohtajana toimii Timo Halonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana Arto Seppälä.

Mikkelin kaupungin väestöstä 73,6 % on suorittanut vähintään toisen asteen tutkinnon ja 29,8 % on suorittanut korkea-asteen tutkinnonKaupungin alueella oli vuoden 2016 lopussa 22 500 työpaikkaa, kun työllistä väestöä oli saatavilla 21 700 henkilöä. 90 % kaupungin työvoimasta työskenteli Mikkelissä. Maakuntakeskuksena Mikkeli vetää puoleensa työvoimaa myös seudun lähikunnista, joissa asui joulukuussa 2018 yhteensä 24 600 ihmistä. Yrittäjien osuus työvoimasta on yksi maan korkeimpia, lähes 15 prosenttia. 

Työttömien osuus työvoimasta joulukuussa 2018 oli 8 %. Työllisyystilanne heikkeni vuoden 2007 finanssikriisin jälkeen ja pitkäaikainen työllisyyden laskusuhdanne saatiin pysähtymään vasta 2014. Tästä lähtien työllisyys alueella on tasaisesti parantunut. Erityisen positiivinen muutos nähtiin vuoden 2018 aikana. 

Mikkeli on perinteisesti ollut vahva opiskelijakaupunki. Kaupungissa toimii toisen asteen koulutuksen järjestäjänä Etelä-Savon ammattiopisto (Esedu), jossa opiskelee vuosittain noin 3000 nuorta opiskelijaa ja 5000 aikuisopiskelijaaTarjolla on 47 eri perustutkintoa, 24 ammattitutkintoa ja 8 erikoisammattitutkintoa. Noin 80 % valmistuneista jää maakuntaan töihin. 

Mikkelissä toimii myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk), joka on opiskelijamäärältään Suomen 5. suurin korkeakoulu. Vuonna 2018 Xamk tarjosi korkea-asteen opintoja 89 koulutusohjelmassa yhteensä 7900 tutkinto-opiskelijalle.  Noin puolet opiskelijoista opiskelee Mikkelin kampuksella. Korkeakoulu tarjoaa myös 7 englanninkielistä tutkinto-ohjelmaa.  

Mikkelin yliopistokeskus on kolmas kaupungissa toimivista koulutusyksiköistä ja Yliopistokeskuksen kampusalueella sijaitsee useiden eri yliopistojen yksiköitä, mm. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan koulutusyksikkö, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Kansalliskirjaston Digitointi- ja konservointikeskusLUT-yliopiston yrittäjyyden tutkimusyksikkö sekä kansainvälinen jatko-opiskelijoita kouluttava Vihreän kemian laboratorio. Kampuksella englanninkielisessä kauppatieteiden kandidaattiohjelmassa opiskelee vuosittain noin 250 tutkinto-opiskelijaa sekä Co-op network studies ohjelmassa 320. Lisäksi kampus toteuttaa Helsingin Yliopiston täydennyskoulutusta noin 1150 opiskelijalle vuodessa. Kampuksella työskentelee 130 vakituista työntekijää. Lisäksi Luonnonvarakeskuksessa, kesäyliopistossa ja kampuksen tutkijahotellissa on tilat noin 150 erityisasiantuntijalle ja tutkijalle. 

 Tutkimusten mukaan Mikkelissä on Kuopion ohella Suomen toimivin yritysten ja oppilaitosten yhteistyö. 

Logistinen sijainti on Mikkelin vahvuus.

Mikkeli sijaitsee Etelä-Savossa valtateiden 5, 13 ja 15 risteyskohdassa. Kaupungin sijainti on Itä-Suomen syöttöliikennettä ajatellen logistisesti erinomainen: lähes kaikki Itä-Suomen syöttöliikenne kulkee valtatie 5:n kautta. Matka Helsingin keskustaan on 230 km ja tyypillinen matka-aika henkilöautolla on noin 2h 45 minuuttia. Helsingistä Mikkeliin kulkee päivittäin 13 linja-autoyhteyttä.  Automäärä valtatie 5 Mikkelin kohdalla on noin 15300 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Mikkeliin on myös rautatieyhteys. Savon rata kulkee Helsingistä Kouvolan kautta Mikkeliin ja edelleen Suomen halki Kuopioon, Iisalmeen ja Ouluun. Helsingistä Mikkeliin kulkee päivittäin 7 junayhteyttä. Matka-aika rautateitse on hieman yli 2,5 tuntia. Rautateitä pitkin on myös junayhteys Venäjälle Pietariin ja Moskovaan. 

Vientiyrityksiä palveleva, uusi 2018 avattu Railgate Finland –ratayhteys Kouvolan kautta Pietariin, Moskovaan, Khorgokseen ja edelleen Venäjän halki Kiinaan Xi’aniin tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle laiva- ja lentoyhteydelle. Reitin kuljetusaika Kiinaan on vain 14 päivää. 

Lähimmät vientisatamat Mikkelistä ovat Kotkan satama ja Helsingin Satama. Etäisyys Mikkelin kaupungista Kotkan satamaan on 162 kilometriä valtatietä 15 pitkin. Kotka toimiikin useimpien alueella toimivien yritysten ensisijaisena vientisatamana. Pienempää alusliikennettä sekä esimerkiksi puutavaran uittokuljetusta varten Mikkelin Ristiina sijaitsee lisäksi Saimaan syväväylällä. Syväväylällä alusten suurin sallittu syväys on 4,2 metriä. 

Mikkelissä toimii myös EU/AFIS -periaatteella toimiva kansainvälinen lentoasema (IATA: MIK, ICAO: EFMI)Lentoaseman 1702 metriä pitkä ja 44 metriä leveä kiitorata sekä ILS Cat 1 -laitteisto mahdollistavat liikennöinnin esimerkiksi Embraer 170/190, Airbus A318/319/320 ja Boeing 737-konetyypeillä. Low cost -statuksesta johtuen lentoaseman käyttö- ja operointikustannukset ovat erittäin kilpailukykyiset. Tällä hetkellä lentoasemalla ei ole säännöllistä matkustajaliikennettä. 

Alueen läpi kulkee kaksi Fingrid Oyj:n kantaverkkoa: Mäntyharjusta Otavan kautta Mikkelin Rämälään saapuva 110 kilovoltin voimajohtolinja sekä Lappeenrannasta Ristiinan kautta Mikkeliin ja edelleen Pohjois-Suomeen jatkava 400 kilovoltin voimajohtolinja. Linjojen läheisyydessä on kaavoitettuna vapaata aluetta teollisuuskäyttöön. Saatavilla on myös datakeskussijainteja valmiine esiselvitysmateriaaleineen.

Mikkelin kaupungissa asuu yhteensä 55 843 ihmistä. Lähikunnat mukaan lukien talousalueen koko on noin 75 000 ihmistä. Kaupungissa oli vuoden 2018 lopussa 27 721 kotitaloutta. Keskitulo Mikkelissä oli vuonna 2015 yhteensä 26 261 euroa, kun vastaava luku koko maassa oli 28 750 euroa. Keskitulo oli täten 9 % maan keskiarvoa alhaisempi. Yksi keskituloon madaltavasti vaikuttava tekijä on alueen eläkeläisväestön määrä: yli 64-vuotiaita on Mikkelissä 25 % väestöstä, kun koko maassa vastaava luku on 21,4 % väestöstä. Keskimääräinen eläke Mikkelissä vuonna 2017 oli 1567 € kuukaudessa. Eläkeläisväestön osuus Mikkelissä on 14 % maan keskiarvoa suurempi. 

Mikkelissä on pääkaupunkiseutuun verrattuna pienemmät palkat. Palkkaero kasvaa koulutuksen ja aseman myötä; johtajien ja ylimpien virkamiesten palkkatasoero voi olla jopa 23 %, kun työntekijöiden keskimääräinen palkkatasoero on alle 5 %. Pienin palkkatasoero, noin 1,5 %, on sosiaali- ja terveysalan työntekijöillä. 

Kotitalouden käytettävissä olevat tulot Mikkelissä olivat vuonna 2016 keskimäärin 35 000 euroa, kun vastaava luku koko maassa oli 38 000 euroa. Keskitulo oli täten noin 8 % maan keskiarvoa alhaisempi. Alueen metsävarallisuus ja vapaa-ajan asutuksen määrä ovat eräitä alueellista tuloeroa kaventavia tekijöitä. Esimerkiksi kaupungin 10 349 vapaa-ajan asunnossa kulutus mökkikuntaa kohden on 3 673 euroa vuodessa. 

Mikkelin ja lähikuntien yhteenlaskettu ostovoima vuonna 2012 oli 688,9 miljoonaa euroa. Summa on noin 52 % koko Etelä-Savon maakunnan ostovoimasta. Lisäksi alue saa vuosittain välitöntä matkailutuloa vapaa-ajan asutuksesta ja matkailusta noin 51,5 miljoonaa euroa. Mikkelin seutualueella päivittäistavarakaupan ostovoima on 18 % luonnollista kokoaan suurempi johtuen pääosin vapaa-ajan asutuksen positiivisesta vaikutuksesta. Erikoistavarakaupassa vaikutus on tätäkin voimakkaampi: jopa 33% ostovoimasta tulee alueen ulkopuolelta. 

Väestömäärään suhteutettuna Etelä-Savossa oli vuonna 2012 yhtä päivittäistavaramyymälää kohden 1300 asukasta, kun koko maassa vastaava luku oli keskimäärin 1700 asukasta. Väkilukuun suhteutettuna maakunnan päivittäistavarakaupan myymäläverkko on täten keskimääräistä kattavampi. Sen sijaan erikoistavarakaupan osalta liikkeitä on lähes saman verran kun maassa keskimäärin, eli yksi liike 277 asukasta kohden. 

Mikkelin kaupungin rekistereissä oli maaliskuussa 2019 yhteensä 57 vapaata liike- ja teollisuustilaa. Samaan aikaan Kauppalehden toimitilarekisterissä oli näkyvillä 56 kohdetta. Keskimääräinen liike- ja toimistotilan vuokrahinta alkuvuonna 2019 oli 11,50 euroa neliöltä mediaanin ollessa 11,00 euroa. Tuotanto- ja varastotilan osalta alkuvuonna 2019 keskimääräinen vuokrahinta oli 5,54 euroa mediaanin ollessa 6,50 euroa. 

Liiketonttien saatavuus oli Mikkelissä vuoteen 2019 saakka rajallinen, mutta tilanne on paranemassa. Mikkelin Visulahteen avautuu vuonna 2020 uusi tilaa vievän kaupan ja logistiikan alue, johon on jo nyt tontteja saatavilla. Alue on valtatie 5:n välittömässä läheisyydessä. 

Myös Mikkelin Tuskussa on heti saatavilla olevia liiketontteja. Tontit soveltuvat pienteollisuuden käyttöön, varastotilaksi tai muuhun tuotanto– ja toimitilakäyttöön. 

Metsähallitus asetti hiljattain myyntiin viisi tonttia hyvällä sijainnilla Mikkelin Kalevankankaalla. Alueen asemakaava mahdollistaa liike- ja toimitilarakentamisen. 

Lisäksi Mikkelin kaupunki on kaavoittanut EcoSairilan uuden teollisuusalueen. Alueelle rakennetaan uusi tieyhteys ja kunnallistekniikka vuoden 2019 aikana. Alueelle on kaavoitettu teollisuustilaa yhteensä lähes 100 hehtaaria. 

Energiaintensiiviselle toiminnalle Visulahti ja EcoSairila mahdollistavat rakentamisvalmiutensa ja hyvien sähkönsiirtoyhteyksiensä puolesta nopean sijoittumisen. Edellä mainituille alueille on saatavilla valmiita esiselvityksiä. Muiden kohteiden, kuten Pursialan ja Ristiinan, saatavuudesta kannattaa lisäksi kysyä. 

Mikkelin kaavoituspolitiikka poikkeaa monista muista Suomen kunnista. Sen sijaan että kaupunki asettaisi saataville valmiita teollisuustontteja, kaupunki kaavoittaa valmiiksi alueita, joilta lohkotaan tontit asiakkaan tarpeiden mukaan. Hyvänä puolena menettelyssä on se, että yritys saa juuri tarpeisiinsa sopivan alan. Toisaalta tontin varaus aiheuttaa tällä mallilla aina neuvottelumenettelyn yrityksen ja kaupungin välillä. 

Mikkelin seutu on Suomen eteläisin korkeimman EU-tukitason (tukitaso I) alue. Statuksesta johtuen alueen yrityksille suunnattujen investointiavustusten maksimitukitaso on Mikkeliä eteläisempiä tukialueita korkeampi. 

Mikkeli on kokonsa puolesta kompakti, mutta silti kaupungista löytyvät kaikki keskeiset viranomaistahot, joiden kanssa yrityksen tarvitsee asioida sijoittuessa tai laajentaessa toimintaa.  

Perinteisenä hallintokaupunkina kaupungissa toimii mm. Itä-Suomen Maistraatti, Etelä-Savon Käräjäoikeus, alueellinen Poliisin toimipiste sekä Etelä-Savon Maakuntaliitto, joka on yksi alueen merkittävimmistä edunvalvojista. 

Valtion virastoista Mikkelissä toimii Itä-Suomen Aluehallintovirasto sekä Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)Yritysten kasvu- ja vientirahoitusta käsittelee ja myöntää ELY-keskuksen lisäksi Finnvera. Mikkelin ELY-keskuksessa työskentelee myös BusinessFinlandin ja Team Finlandin yhteyshenkilöitä. 

Maakuntakeskuksen asemansa johdosta Mikkelin kaupunki tarjoaa sijoittuvalle yritykselle monipuoliset palvelut. Mikkelin kaupungin elinkeinopalvelut tuottaa Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy. Yhtiö tarjoaa neuvontaa ja konkreettista apua yritystä perustaville, toimintaansa laajentaville ja kehittäville, sijoittuville sekä kansainvälistyville yrityksille. 

Kaupungissa toimii lisäksi Etelä-Savon Kauppakamari ja Etelä-Savon Yrittäjät. 

Mikkelin seudun merkittävä vahvuus ovat alueen metsävarat sekä Suomen pitkä teollisuushistoria metsäteollisuudessa. Etelä-Savo on Suomen metsäisin maakunta ja Itä-Suomessa on Euroopan nopein metsänkasvu. Alueella merkittävä metsäteollisuuden klusteri, joka vetää puoleensa myös metsäteknologiayrityksiä. 

Metsäteollisuus työllistää suoraan Etelä-Savossa 2300 ihmistä, mikä vastaa 4,1 % maakunnan työllisistä. Metsätalouden suorat tulot ovat kuitenkin 9 % maakunnan taloudesta ja kerrannaisvaikukset huomioiden 17 % koko maakunnan taloudesta. Perinteisen metsäteollisuuden lisäksi tulevaisuuden aloja Mikkelissä ovat biotuotteiden valmistus, bioenergiaosaaminen ja ympäristöteknologia. 

Hieman yllättäenkin Mikkelissä on myös vahvaa turvallisuusalan osaamista. Mikkelissä sijaitsee mm. Suomen maavoimien esikunta ja tietohallintoyksikkö. Myös Etelä-Savon Pelastuslaitos on edelläkävijä kansallisen pelastustyön kehittämisessä. Mipro Oy kehittää raideliikenteen turvallisuusjärjestelmiä, kun taas Environics Oy:n päätuotteina ovat CBRNe valvontajärjestelmät. Platom puolestaan keskittyy ydinlaitosten prosessimallinnukseen, analyysiin ja elinkaaripalveluihin, kun taas Profium keskittyy tiedon valvontaan, kokoamiseen ja löydettävyyteen. Alueella on myös muita turvallisuusalan yrityksiä. 

Kolmas Mikkelin vahvuus on maantieteellinen sijainti. Itä-Suomen runkoliikenne sekä valtateitse että rataa pitkin kulkee Mikkelin kautta. 

Neljäs vahvuus on alueen asema yhtenä Suomen johtavana vapaa-ajanviettoalueena. Mikkeli on Suomen toiseksi suurin mökkikunta 10 349 vapaa-ajan asunnon varannollaan. Runsas vapaa-ajanasuntojen määrä näkyykin katukuvassa ja ostovoimassa erityisesti kesäaikana. 

Mikkelin kaupungin vetovoimatekijöitä ovat alueen vesistö- ja metsävaltaisuus, monipuolisuus, kaupunkialueen kompakti koko sekä laadukas asuminen. 

Kaupungin pinta-alasta 21 % on vesistöä ja alue on yksi Euroopan metsävaltaisimmista. Alueella asuminen on mahdollista joko kaupungissa, jossain kaupungin viidestä maaseututaajamasta tai omassa rauhassa rannalla tai metsän keskellä. Omakotiasuminen on Mikkelissä muuta Suomea selvästi yleisempää: 55,9 % Mikkelin väestöstä asuu rivi- ja pientaloissa kun Suomessa keskimäärin vastaava luku on 39,4 % väestöstä. 

Myös asunnon hankkiminen on Mikkelissä halvempaa. Asuntojen keskimääräinen neliöhinta vuoden 2019 alussa oli Mikkelissä 1 705€, kun koko maassa vastaava luku oli 2 692 €. 

Pääkaupunkiseutuun verrattuna mikkeliläiset arvostavat enemmän vapaa-aikaa. Tämä on nähtävillä mm. kulutustutkimuksissa. Alueella on myös vahva ruokakulttuuri, joka näkyy kuluttajien odotuksina paikallisia ruokapalveluita kohtaan. 

Mikkelin kaupunki rakentaa nyt poikkeuksellisen paljon. Kaupunki on investoinut voimakkaasti Visulahden uuteen kaupan ja teollisuuden keskittymään. Lähivuosina julkisten ja yksityisten investointien määrän alueelle arvioidaan ylittävän 150 miljoonaa euroa. Avautumassa onkin uusia kaupan ja logistiikan mahdollisuuksia. 

Myös EcoSairilan vihreän teollisuuden aluetta kehitetään voimakkaasti. Vuonna 2019 saadaan valmiiksi alueen julkinen infrastruktuuri ja osa alueesta on jo yritysten varattavissa. EcoSairilassa on kaavoitettua yritystilaa lähes 100 hehtaaria. Kaupunki käy jo neuvotteluja kiinnostuneiden yritysten kanssa. 

Kolmantena merkittävänä Mikkelin tulevaisuuden rakentajana ovat uudenlaiset tutkimus- ja kehitysympäristöt. Kaupunki pyrkii oman rakentamisensa avulla mahdollistamaan myös uudenlaisten yritysten tutkimusympäristöjen syntymisen. Näistä esimerkkeinä ovat 2019 valmistunut hulevesien puhdistuksen tutkimusympäristö Pitkäjärvellä sekä EcoSairilaan valmistuvan uuden jätevedenpuhdistamon yhteyteen suunnitteilla oleva vedenpuhdistuksen tutkimusympäristö. Jätevedenpuhdistamo toimii kalvobioreaktori– eli MBR-tekniikalla. Puhdistamossa on myös jäteveden tehopuhdistuksen mahdollistava maailmanlaajuisestikin uniikki vihreä linja. Valmistuessaan puhdistamo kuuluu Euroopan moderneimpiin jätevedenkäsittelylaitoksiin. Alueelle on rakenteilla myös biokaasulaitos. 

Vuosina 2019-2021 tullaan kouluihin ja päiväkoteihin investoimaan voimakkaasti. Tulevien vuosien tavoitteena on rakentaa neljä uutta koulua ja kolme päiväkotia. 

Asumisen osalta kaupungin tulevaisuuden vetovoimatekijä on Satamalahti, uusi asuinalue keskustassa veden äärellä. Satamalahden suunnittelu aloitettiin vuonna 2012 ja kaupungin kerrostalorakentaminen pyritään keskittämään alueelle seuraaviksi 20-30 vuodeksi. Alueella on tilaa 3000 – 5000 asukkaalle. Modernia pientalorakentamista edustaa myös vuonna 2018 valmistunut Kirkonvarkauden asuntoalue. 

Sähköiset palvelumme sijoittujan apuna

Yrityskaupat banner 800x500

Yrityskaupat -palstalta voit hakea Mikkelin seudulla myynnissä olevia yrityksiä ja liiketoimintoja.

Toimitilahakemisto banner 800x500

Tontti- ja toimitilahakemistostamme voit hakea koko seudun toimitiloja, tuotantotiloja ja uusia tontteja.

Yrityshakemisto Hakuri banneri 800x500

Yrityshakemiston avulla voit mm. arvioida kilpailutilanteen hakemalla jo toimivia yrityksiä. Voit myös etsiä mahdollisia kumppaneita yrityksellesi.

Yritys-Suomi banner 800x500

Yritys-Suomen kautta saat ilmaiseksi käyttöösi kattavat liiketoiminnan suunnittelun työkalut.

Yritystulkki banner 800x500

Yritystulkista löydät yrittämisen perustiedon ja yleisimmin tarvittavat lomakkeet yhdestä palvelusta.

Tietoa muilla verkkosivuilla

Solmu logo 800x600

Solmu-palvelu selvittää muuttajille yksilöllisesti seudulla olevat mahdollisuudet avaimet käteen -periaatteella. Tutustu palveluun osoitteessa www.eroakiireesta.fi

Visitmikkeli logo 800x600

Tietoa ja vinkkejä Mikkelin seudun matkailusta löydät matkailusivuiltamme. Tutustu Mikkelin seutuun osoitteessa www.visitmikkeli.fi

ELY logo 800x600

ELY-keskus ylläpitää tuoreita työllisyyskatsauksia Mikkelin seudusta. Lue tuoreimmat työllisyysjulkistukset ELY-keskuksen sivuilta.

Etelä-Savon maakuntaliitto logo 800x600

Etelä-Savon Maakuntaliitto tuottaa ja ylläpitää tilastotietoja Etelä-Savon maakunnan alueelta. Tutustu tilastoihin osoitteessa
https://esavo.fi/tietopalvelu

TE-palvelut logo 800x600

TE-palvelut ylläpitää työllisyys- ja työmarkkinatietopalvelua. Katso tiedot osoitteesta http://toimistot.te-palvelut.fi/sv/kaakkois-suomi/tyomarkkinatietoa