fbpx

Hop On Hop Off -elämysreitit Saimaalle onnistuivat yli odotusten

MS Aino -laiva Astuvansalmessa elokuussa 2021. Kuva: Jonne Vaahtera, Kixit Oy

Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen- ja GeoNaCu Saimaa -hankkeiden yhteisponnistuksena syntyneet, viime kesänä käynnistyneet takuulähtöiset Hop On Hop Off -elämysreitit Saimaalle onnistuivat yli odotusten. Aikataulutettujen bussi- ja venekuljetusten kyydissä matkusti kesällä yli 700 matkustajaa.

On hienoa nähdä, että ihmiset uskaltavat jälleen liikkua yhteiskuljetuksin. Matkustajamäärä yllätti meidät positiivisesti, sillä asetimme hyvin maltillisen tavoitteen, koronatilanteesta johtuen, toteaa Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen -hankkeen projektipäällikkö, Hanna Airas

– Matkustajamäärästä noin puolet olivat paikallisia ja vapaa-ajanasukkaita ja puolet matkailijoita. Astuvansalmen kalliomaalauksia tultiin ihastelemaan kauempaakin Suomesta, mutta kansainvälisiä matkailijoita saamme vielä odottaa. Toivomme, että ensi kesänä myös kansainväliset matkailijat pääsevät hyödyntämään palveluamme, Airas lisää.

Matkailukohteiden saavutettavuuden kehittämistyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Yritysyhteistyön lisäksi matkailijoilta kerättiin palautetta pilottikesän retkistä ja kehitysideoita tulevien kesien retkiin. Matkailijoilta kysyttiin muun muassa, ”millainen olisi sinun elämysreittisi Saimaalle”.

-Haluamme osallistaa kehitystyöhön myös palvelua käyttävät matkailijat. Saimme paljon vinkkejä, joita tulemme hyödyntämään tulevien retkien suunnittelussa. Erityisen ilahduttavaa oli huomata, että tällaiselle palvelulle koettiin olevan suuri tarve, niin yritysten kuin matkailijoidenkin mielestä, Airas sanoo.

-Useampi matkailija toivoi, että Saimaalle pääsisi jo suoraan Mikkelin satamasta. Tähän toiveeseen pyrimme vastaamaan tulevana kesänä, lisää Airas.

Luonnossa liikkuminen ja luontomatkailu kasvatti suosiotaan kuluneena kesänä

Kansallispuistojen kävijämäärä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 5 %. Lähes puolet suomalaisista vieraili alkuvuoden aikana kansallispuistoissa. Lähivirkistyskohteisiin ovat löytäneet myös uuden polven luontoliikkujat.

-Matkailijat ovat saanet vinkkejä kestävään ja vastuulliseen omatoimiretkeilyyn Luonnonkeskus Luonterista ja Astuvan Kalliotaidekeskuksesta. Kysytyimpiä palveluita Luonterin pop up infopisteellä olivat kanootti- ja venevuokraukset sekä alueen kartat. Neitvuori ja Luonterin alue muodostavat monipuolisen retkeilykohteen Anttolan alueella ja sen ympärille lähdetään nyt syksyllä yhdessä alueen toimijoiden kanssa kehittämään kattavaa palvelutarjontaa jo olemassa olevan lisäksi, kertoo GeoNaCu Saimaa –hankkeen projektipäällikkö Tarja Pönniö-Kanerva. 

– Saimaa Geoparkin saama UNESCON Global Geopark-status tulee varmasti nostamaan tulevana sesonkina kansainvälisten matkailijoitten määrää Saimaan alueella ja silloin meidän helmi-geokohteisiin, Neitvuoreen ja Astuvansalmeen liittyvien palveluiden tulee olla täydessä iskussa, toteaa Pönniö-Kanerva.

Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen- ja GeoNaCu Saimaa -hankkeet kytkeytyvät kansalliseen ja alueelliseen matkailustrategiaan edistämällä matkailupalveluiden kasvua tukevaa kestävää saavutettavuutta. Matkailun hiilijalanjäljen pienentäminen on yksi vastuullisen matkailun tavoitteista. Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n hallinnoimat hankkeet rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta. Lisätietoja hankkeesta tästä

Lisätietoja:

Hanna Airas
projektipäällikkö
050 329 6560
hanna.airas@mikseimikkeli.fi

Tarja Pönniö-Kanerva
projektipäällikkö
0400 809 107
tarja.ponnio-kanerva@mikseimikkeli.fi

Kansikuva: Aino-laiva Astuvansalmessa. Kuva: Jonne Vaahtera, Kixit Oy

Julkaistu: 24.09.2021