fbpx

VisitMikkeli aloittaa kesällä takuulähtöiset Hop On Hop Off -elämysreitit Saimaalle

Tarja Pönniö-Kanerva ja Hanna Airas

Mikkelin seudun matkailu- ja luontokohteisiin pääsee pian ilman omaa autoa tai venettä: VisitMikkeli aloittaa kesällä takuulähtöiset Hop On Hop Off -elämysreitit Saimaalle.

Kahden hankkeen yhteisponnistuksena syntyvät Hop On Hop Off -elämysreitit Saimaalle takaavat matkailijoille pääsyn kesällä muun muassa Ristiinan Astuvansalmen kalliomaalauksille, Anttolan Neitvuorelle tai Mikkelin kaupunkikohteisiin.

Mikkelin seudulle on tyypillistä, että matkailukohteet ja -palvelut ovat maantieteellisesti hajallaan toisistaan, osittain Saimaan muodostaman labyrintin johdosta. Alueen sisäiset yhteydet ovat vähentyneet, joka on puolestaan johtanut siihen, että ainoastaan omalla autolla liikkuvat matkailijat ovat pystyneet hyödyntämään tarjontaa laajasti. Yksityisautoilun lisääntyessä on noussut esiin huoli ilmastonmuutoksesta ja vastuullisesta matkailusta.

”Nyt meillä on mahdollisuus tarjota matkailijalle uudenlainen, ympäristöystävällisempi tapa liikkua Järviluonnon helmien äärelle ja onhan yhteiskyydeillä liikkuminen hauskempaa”, projektipäällikkö Hanna Airas Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen -hankkeesta kertoo.

Hop On Hop Off -elämysreitti Saimaalle on matkaketju, jossa yhdistyy aikataulutettujen vesi- ja maantiekuljetusten lisäksi mahdollisuus monipuoliseen välinevuokraustoimintaan. Aikataulut rakennetaan niin, että bussilla tai junalla Mikkeliin saapuva matkailija pääsee siirtymään sujuvasti elämysreiteille.

”Olemme paketoineet valmiita päiväretkiä, muun muassa Hop On Hop Off Anttola, Ristiina ja Mikkelin kaupunkikohteet, mutta matkailija pääsee kyydissämme myös lempikohteeseensa päiväksi tai pidemmäksi ajaksi. Matkailija voi vierailla päivän aikana myös useammassa kohteessa, mahdollisuuksia on monia”, Airas kuvaa Hop On Hop Off -tapaa matkustaa.

Päiväretket ovat osittain opastettuja. Esimerkiksi Hop On Hop Off Anttolan päiväretken opastuksesta Neitvuorelle vastaa Anttolan Luonnonkeskus Luonteri. Luonnonkeskus toimii tulevana kesänä Anttolan satamassa, Anttolan Kone ja Urheilu -liikkeen yhteydessä. Luonnonkeskuksesta on mahdollista vuokrata omatoimiseen liikkumiseen mm. polkupyöriä, veneitä, kanootteja ja sup-lautoja.

”Elämysreittien lisäksi tarjoamme matkailijoille selkeitä reitti- ja kohdevaihtoehtoja ja tarvittaessa ohjeistukset ja opastukset niille. Hiidenmaan alueen retkireitistö ja Luonterin pyöräilyreitti yhdistettynä Puumalan saaristoreittiin houkuttelevat viipymään alueella pidempään, pidentää matkailusesonkia ja tätä kautta tuo kannattavuutta ja vetovoimaa matkailuyritysten toiminnalle”, Tarja Pönniö-Kanerva, GeoNaCu Saimaa -hankkeen projektipäällikkö, kertoo.

Hop On Hop Off -bussi lähtee Mikkelistä Matkakeskuksesta sekä torilta ja kyytiin voi nousta mistä tahansa kohteesta reitin varrelta. Takuulähdöt toteutetaan torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin 14.6.–29.8.välisenä aikana. Poikkeuksena on juhannusviikko, jolloin reitti ajetaan ainoastaan torstaina.

”Nyt jos koskaan kannattaa lähteä kyydissämme ihastelemaan näitä upeita Geopark -kohteita. Saimaa Geoparkille myönnetään huhtikuun aikana UNESCO Global Geopark -status”, Pönniö-Kanerva vinkkaa.

Tarkemmat Hop On Hop Off elämysreittien aikataulut, reitit ja myynti julkaistaan toukokuun aikana verkkosivuilla: https://www.visitmikkeli.fi/hoponhopoff

”Keräämme tulevan kesän perusteella kokemusta ja kehitysideoita tuleville vuosille. Kehitystyöhön halutaan osallistaa niin kokeilussa mukana olevat yritykset kuin palvelua käyttävät matkailijatkin. Tavoitteena on, että reitit jäävät elämään kokeilun jälkeen”, Airas sanoo.

Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen hankkeen lopputuloksena syntyy suositus toimenpiteistä, joilla matkailukohteiden saavutettavuutta voidaan parantaa myös muiden maakuntien alueilla.

Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen ja GeoNaCu Saimaa -hankkeet kytkeytyvät kansalliseen ja alueelliseen matkailustrategiaan edistämällä matkailupalveluiden kasvua tukevaa kestävää saavutettavuutta. Matkailun hiilijalanjäljen pienentäminen on yksi vastuullisen matkailun tavoitteista. Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n hallinnoimat hankkeet rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta. Yhteistyöhankkeita ovat mm. Saimaa ilmiö, Vihreän Kullan Kulttuuritien kehittäminen, D.O. Saimaa Food&Culture ja VisitSaimaa

Tiesitkö, että Saimaalla on rantaviivaa lähes 15 000 kilometriä?

Lisätietoja:

Hanna Airas
projektipäällikkö
050 329 6560
hanna.airas(at)mikseimikkeli.fi

Tarja Pönniö-Kanerva
projektipäällikkö
040 080 9107
tarja.ponnio-kanerva(at)mikseimikkeli.fi

https://www.visitmikkeli.fi/hoponhopoff.

https://www.visitmikkeli.fi/luonteri

https://www.visitmikkeli.fi/astuva

Artikkelikuva: Tarja Pönniö-Kanerva vasemmalla ja Hanna Airas oikealla
Kuvaaja: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 07.04.2021