fbpx

Rantinhovissa puhaltavat raikkaat tuulet

Rantinhovissa puhaltavat raikkaat tuulet. Kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Valtatie 15:n varrella lempinimellä Helikopteribaari tunnetun Rantinhovin ovia ei sulkenut koronakaan. Nyt kahden naisen tehotiimi uudistaa palveluja.

Kahvila-lounasravintola Rantinhovin keltainen päärakennus valmistui vuonna 2002 kahden hehtaarin tontille, ja venäläinen, käytöstä poistettu kuljetuskopteri löytyi katseenvangitsijaksi. Kahvila-lounasravintola siirtyi liiketoimintakaupalla Carina Pinoaron perheyritykselle vuonna 2009.

”Perheyrityksemme perustettiin jo vuonna 1930. Pääkaupunkiseudulla toiminut yritys siirtyi aikanaan papaltani vanhemmilleni, jotka jatkoivat autokoulun pyörittämistä liikenneopettajina. Jatkoin sitten itsekin perheyrityksen palveluksessa opettajana ja otin vastaan ajotutkintoja.”

Haaveesta totta

Kahdeksan vuoden ajan perheellä oli myös autokorjaamo Viikissä.

”Haaveeni oli kuitenkin koko ajan tällaisen kahvila-lounasravintolan pyörittäminen ja asiakkaiden palveleminen. Katselin myytäviä paikkoja ensin Helsingin puolelta, kunnes tämä löytyi. Kävin katsomassa tätä viikonloppuna ja heti maanantaina tein liiketoimintakaupan. Siinä ei paljon aikailtu.”

Ensimmäiset neljä vuotta olivatkin melkoista hulinaa, ja asiakkaita kävi paljon Suomenniemen ja Mäntyharjun ulkopuoleltakin. Palkkalistoilla oli viisi ihmistä. Rantinhovin kahvila on aina tunnettu itse leivotuista, runsaista tarjoamista. Alkuaikoina ruokailemaan veti myös a´la carte -lista.

”Siihen aikaan meillä oli paljon vanhempia asiakkaita, ja yksi heistä kävi Mikkelistäkin asti sienikastikkeen takia.”

Vuonna 2013 tehtiin mittava laajennus, jossa valmistui lounas- ja juhlatila. Samaan aikaan kävijämäärä alkoi kuitenkin vähentyä. Alueella on tiivis vakioasiakaskunta, mutta osa silloisista kanta-asiakkaista vanheni ja lakkasi käymästä.

”Samoin kävi muissakin paikoissa, että siihen aikaan asiakasmäärät alkoivat vähentyä. Jouduin lopulta irtisanomaan ihmisiä. Oli pakko lopettaa a´la carte -annokset, kun jäin yksin. Tarjolle jätin vain perusvalikoimaa.”

Korona-aika verotti voimia

Kun korona-aika koitti, Carina Pinoaro piti sitkeästi ovet auki, tarjosi asiakkailleen take away -annoksia ja jatkoi juhlatarjoilujen myyntiä. Pihamaan hulppeat parkkipaikat ovat aina vetäneet ammattiautoilijoita kahville ja ruokailemaan. Myös alueen lisääntynyt vapaa-ajan asutus ja sen muuttuminen liki ympärivuotiseksi, näkyy asiakasmäärissä.

”Myynti ei lopulta laskenutkaan, ja syksyt olivat jopa normaalia vilkkaampia. Ihmiset viipyivät mökeillä pidempään, ja asiakaskunta laajeni taas.”

Korona-aika kuitenkin verotti yksinyrittäjän voimia.

”Mielessä oli, että nyt pitää uudistaa ja nostaa paikan tasoa, mutta tuntui, että oma motivaatio ei enää riitä. Asun Rantinhovin yläkerran kolmiossa ja välillä tuntui, että millä sitä saa itseni taas kammettua ylhäältä alas.”

Tietynlaista yhteisöllisyyttä tekemiseen on tuonut se, että paikallisten kädentaitajien myyntitori on sijainnut Rantinhovissa.

”Kudon itsekin todella mielelläni vapaa-aikana kaikenlaista. Korona-aikana syntyi muun muassa Sulo Vilén -pipoja.”

Kahden naisen tehotiimi

Viime loka-marraskuussa häneen otti yhteyttä Ristiinassa asuva Tytti Puhakka, joka on kouluttautunut kokiksi ja restonomiksi ja suorittaa parhaillaan Savonia-ammattikorkeakoulun Wellness-palveluliiketoiminnan johtaminen (YAMK) -koulutusohjelmaa. Työkokemusta hänelle on ehtinyt kertyä ravintola-alalta yli 10 vuotta. Yrittäjänä hän on ehtinyt toimia jokusen vuoden.

”Nuorena sinisilmäisenä karu oppi tuli kantapään kautta. Nyt etsin uusia haasteita ja monipuolista työnkuvaa. Carina sanoi, että ota uudelleen yhteyttä alkuvuodesta. Aloitin täällä sitten työntekijänä maaliskuussa. Ymmärrämme hyvin toisiamme. Yrittäjätaustani ansiosta tiedän hyvin, mistä raha tulee. Ihminen on suuren osan ajastaan töissä, joten siellä on oltava hyvä olla eli arvostan nykyään työhyvinvointiasioita tosi paljon. Täällä minulla on vapaus toteuttaa itseäni.”

Maaliskuusta alkaen Rantinhovissa ovatkin puhaltaneet uudet, raikkaat tuulet. Tosin Tytti Puhakka valmisteli uudistuksia jo ennen töihin tuloaan.

”Loka-maaliskuun välissä tein uudet ruokalistat ja laskin niihin raaka-aineet. Tein myös uudet nettisivut ja aloin päivittää Facebookia. Teemme nyt sisäistä markkinointia sähköisen infotaulun avulla. Myös uudet tienvarsikyltit meille on tulossa.”

Asiakkaalle uudistukset näkyvät muun muassa laajana hampurilaislistana, jonka annosten nimet on nappailtu ammattikuljettajien arkipäivän sanastosta. Tilauksesta kaikki annokset saa nykyään myös gluteenittomina. Tarjolla on myös pieniä gluteenittomia herkkuja mukaankin, ja pakkasesta löytyy aina gluteenittomia leivonnaisia.

”Tytti on saanut oppia gluteenittomaan leivontaan ystävältään, joka käyttää gluteenitonta ruokavaliota. Asiakasmäärämme ovat nousseet maaliskuusta selvästi. Meillä oli äitienpäivälounaallakin yli 100 ihmistä. Lisäksi järjestämme naisten iltoja, kirppispäiviä ja tämäntyyppisiä teemapäiviä on tulossa lisää. Nyt huomaa, että ihmiset uskaltavat taas järjestää juhliakin. Juhliin tilataan meiltä paljon kakkuja ja ruokaa asiakkaiden tiloihin.”

Suomenniemen ja Mäntyharjun kuntien rajapinnassa sijaitsevan Rantinhovin asiakaskuntaan kuuluu paljon vapaa-ajan asukkaita. Korona-aika ei hillinnyt mökkeilyä, pikemminkin päinvastoin.

”Kaksi viime syksyä oikein ihmettelin, että mistä sitä porukkaa riittää aina vain. Tässä on myös useita vuokramökkiyrityksiä, joille olemme lähipalvelu ympäri vuoden.”

Kolmas elämä kutsuu

Carina Pinoaro on alkanut valmistautua eläkepäivien viettoon. Kiinteistö on myynnissä, ja hän odottaa, että kaupat saataisiin tehtyä neljän vuoden sisällä. Kahvila-lounasravintolan ja ammattikeittiön lisäksi kiinteistön yläkerrasta löytyy hyvin varusteltu liki 100 neliön asuinhuoneisto. Lisäksi lounasravintolan päädyssä on omalla sisäänkäynnillä 30 neliön erillinen tila, josta saa näppärästi vaikka toimiston, vuokratilan pop up -toiminnoille tai vierashuoneen.

”En ole panikoinut paikan myynnin kanssa. Uutta yrittäjää voisi houkuttaa sekin, että nyt tässä on hyvä työntekijä, joka jää taloon. Itsekin olen valmis auttamaan uutta yrittäjää alkuun eli en ole lähdössä mihinkään karkuun.”

Rantinhovin palvelutarjontaan kuuluu polttoaineen myyntipiste, josta vastaa tällä hetkellä toinen yritys.

”Pidän edelleen kiinni periaatteesta, että paikan on oltava koko ajan auki. Parannamme valikoimaa ja pidämme paikat kunnossa. Oma unelmani on nyt, että saisin aikanaan kivan pienen kodin, kun eläkeikä lähestyy.”

Tytti Puhakka nauttii nykyisestä työnkuvastaan Rantinhovissa ja hyödyntää johtamisopintojaan arjen työhönsä.

”Tykkään tästä työstä. Täällä voin vapaasti toteuttaa itseäni. Opinnot antavat lisäosaamista työhyvinvoinnista ja työntekijöiden johtamisesta.”

Moni on jo ehtinyt onnitella Tytti Puhakkaa uudeksi omistajaksi ryhtymisestä. Hän on kuitenkin sitä mieltä, ettei ryhdy enää yrittäjäksi.

”Toimin kyllä yrittäjämäisesti, tiedän omasta kokemuksesta mitä yrittäminen on ja tunnen alan kustannusrakenteen eli hoidan työpaikkaani kuin omaa yritystä. Se on mielestäni ainoa oikea tapa toimia palkkatyössäkin.”

Pinoaro Ky, eli tutummin Rantinhovi, on Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n omistajanvaihtoasiakas. Katso yrityksen myynti-ilmoitus verkossa sivuillamme: https://mikseimikkeli.fi/yrityskaupat/kahvila-ravintola-hyvalla-liikepaikalla/ 

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Rebuild Business -hanke tarjoaa maksutonta neuvontaa niin ostajalle kuin myyjällekin yrityskauppatilanteessa.  Hanke auttaa yrittäjiä myös liiketoiminnan ja erityisesti sen kannattavuuden kehittämisessä. Rebuild Business -hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

Julkaistu: 08.06.2022