fbpx

Päämajatalo saa uuden ilmeen tiedekeskuksen myötä

Sodan ja rauhan keskus Muisti saa tilat perinteikkäästä päämajatalosta. Uusi sotaa ja rauhaa käsittelevä tiedekeskus avataan Päämajamuseon vieressä keväällä 2021. Sisäpuolen rakentaminen aloitetaan kuluvan vuoden loppusyksyllä. Sekä rakennuksen ulkokuori että sisätilat saavat uuden, mutta rakennuksen historiaa kunnioittavan ilmeen. Muutostöiden ja näyttelyarkkitehtuurin suunnittelusta vastaa lahtelainen Arkviiri Oy.

Vuonna 1902 kouluksi valmistunut päämajatalo palveli Mannerheimin johdossa puolustusvoimien päämajana toisen maailmansodan aikana. Rakennuksessa on sijainnut vuodesta 1974 lähtien Päämajamuseo, joka jatkaa toimintaansa tulevan Sodan ja rauhan keskus Muistin yhteydessä.

– Hanke on edennyt aikataulun mukaisesti. Etenemme askel kerrallaan kohti kevättä 2021, kertoo sisältöjohtaja Pia Puntanen.

Näyttelytuottaja Jenni Korhonen on aktiivisesti mukana rakentamisen koordinoinnissa. Hänen mukaansa näkyvimmät muutokset nähdään päämajarakennuksen pihamaalla, josta on tarkoitus tehdä houkutteleva, kaupunkilaisille avoin tila.

– Pihaa ympäröivä aita poistetaan ja korvataan kivipaaseilla. Päämajamuseon eteen jätetään aukio, joka kunnioittaa rakennuksen vanhaa tunnelmaa, mutta pääsisäänkäynti sekä Sodan ja rauhan keskus Muistiin että Päämajamuseoon on sama, Korhonen sanoo.

Sodan ja rauhan keskus Muistilla tulee olemaan noin 700 neliötä näyttelytilaa, joiden kautta voi vierailla myös Päämajamuseon puolella. Tiloihin tulee myös kahvila-ravintola.

– Asiakkaan näkökulmasta Sodan ja rauhan keskus Muisti ja Päämajamuseo muodostavat saman kokonaisuuden, Jenni Korhonen sanoo.

Esteettömyys otetaan tiloissa luonnollisesti huomioon, sillä rakennuksen toiseen päähän rakennetaan hissi. Päämajamuseon puoleisessa päässä hissi onkin jo entuudestaan. Muita suurempia rakenteellisia muutoksia ei rakennukseen tehdä. Näyttelytilat muodostuvat olemassa olevien seinien ehdoilla noin kolmen miljoonan euron rakentamiskustannuksin.

Tietoa sisällöstä tihkuu vähitellen

Sisältöjohtaja Pia Puntanen ei vielä paljasta, mitä kaikkea Sodan ja rauhan keskus Muistin näyttelysisältöön tulee kuulumaan. Ainakin viimeisintä teknologiaa hyödynnetään, mutta myös perinteisiä näyttelymenetelmiä on tarjolla.

– Sisällöt etenevät kohti konkretiaa, tiettyjä linjauksia on jo olemassa. Kerromme asioista tarkemmin luultavasti syksyllä, mutta jotkin asiat pidämme yllätyksenä aina ovien aukeamiseen saakka.

Tiedekeskuksen on tarkoitus olla kansallista ja kansainvälistä ulottuvuutta tarjoileva kokonaisuus – paikka, joka muistaa, miten sodat syttyvät, miltä sota tuntuu ihmisessä, miten sodat lopetetaan ja miten ylläpidetään rauhaa.

sodanjarauhankeskus.fi

Julkaistu: 30.08.2019