fbpx

Mikkelin vesiosaamiskeskus BEM avattiin – tavoitteena kymmenien yritysten verkosto

Blue Economy Mikkeli BEM avajaiset

Vesiosaamiskeskus Blue Economy Mikkelin avajaisia juhlittiin maanantaina 12.12.2022. TKI-toiminta alueella on vihdoin käynnistymässä.

Blue Economy Mikkelillä, eli tuttavallisemmin BEM:illä, tarkoitetaan vesiosaamiseen ja erityisesti vesihuollon kiertotalouteen erikoistunutta osaamiskeskusta Mikkelissä. Mikkelin jätevedenpuhdistamon yhteyteen on rakennettu tilat testaukselle ja pilotoinnille. BEM-osaamiskeskus tarjoaa palveluja vesien käsittelyn ja vesihuollon kiertotalouden ratkaisujen tutkimiseen, kehittämiseen ja testaukseen.

Osaamiskeskus koostuu kahdesta osasta: jätevedenpuhdistamon tiloissa on suuri TKI-luola, jonne yritykset voivat sijoittaa omaa testauslaitteistoaan. Avajaispäivänä TKI-luolassa oli näkyvillä jo tulevaa testauslaitteistoa. AWA Paper & Technological Company Inc aloittaa yhteistyökumppaniensa kanssa Mikkelissä MBR-kalvoteknologian testauksen. AWA Paperin houkutteli Mikkeliin IT-asiantuntija Timo Halonen, joka perusti alueelle myös oman Digital MBR -yrityksen.

Osaamiskeskuksen toinen osa on keskuksen viereen kaavoitettu EcoSairilan teollisuusalue, jonne yritykset voivat sijoittua ja rakentaa omat tilansa. Mikkelin kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelän mukaan uudelta teollisuusalueelta on jo varattu viitisen tonttia. Varauksen ja rakentamisen välillä on pitkä viive, koska yritysten on hankittava ympäristölupa. Lupien käsittely kestää noin vuoden.

Avajaisissa puhunut elinkeinoministeri Mika Lintilä korosti vesiosaamisen ja sen ympärille syntyvän liiketoiminnan merkitystä koko alueen elinvoimalle.

Työ- ja elinkeinoministeriö on tukenut BEM-osaamiskeskusken käynnistämistä. Tilaisuudessa mahdollistajien joukkoon tallennettiin myös elinkeinoministeri Mika Lintilän kädenjälki.
Työ- ja elinkeinoministeriö on tukenut BEM-osaamiskeskuksen käynnistämistä. Tilaisuudessa mahdollistajien joukkoon tallennettiin myös elinkeinoministeri Mika Lintilän kädenjälki. Idea tallentamiseen saatiin Astuvansalmen kalliomaalauksista.

Osaamiskeskuksen toiminnassa on mukana myös kaksi korkeakoulua: Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk. Xamk on järjestänyt Mikkelissä ympäristöteknologian insinöörikoulutusta jo toistakymmentä vuotta. LUT:n Mikkelin erotustekniikan osastolla puolestaan tutkitaan erityisesti veden puhdistukseen liittyviä teknologioita. Ensi syksynä LUT aloittaa myös vesiteknologian diplomi-insinöörien kouluttamisen Mikkelissä.

Tavoitteena laaja yritysten ja TKI-toimijoiden verkosto

“Kun eri toimijat yhdistävät osaamisensa, on lopputulos enemmän kuin osiensa summa”, arvioi Mikkelin kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä.

Mikkelin uudella jätevedenpuhdistamolla prosessi on suunniteltu siten, että prosessin läpi kulkevan veden käsittely vastaavaa nykyisten säädösten lisäksi myös tulevien vuosikymmenien tiukentuviin säädöksiin. Huippumoderni laitos kiinnostaa itsessään maailmalla. Vastaavan laitoksen rakentaminen aloitetaan ensi vuonna myös Norjassa, ja rakentamiseen käytiin taannoin ottamassa Mikkelistä oppia. TKI-luolassa tapahtuvaan tutkimus- ja kehitystoimintaan voidaan yhdistää alueen korkeakoulujen osaamista ja toisaalta Suomeen saadaan testattavaksi innovaatioita maailmalta.

Avajaisissa juhlayleisön luottamusta uuteen puhdistusteknologiaan kokeiltiin myös käytännössä, kun juhlavieraiden joukko nosti maljat jätevedenpuhdistamon prosessin läpi kulkeneella vedellä.

“Puhdistetun veden laatu on sellainen, että sillä puhdistetaan myös ympäröivän Saimaan vettä”, BEM-koordinaattorina Mikkelin kaupungilla toimiva Juha Kauppinen kertoo.

Maallikon silmiin laitos näyttäytyy enemmän teollisuuslaitoksena kuin perinteisenä jätevedenpuhdistamona. Mikkeli etsii aktiivisesti kumppaneita sekä TKI-toimintaan että läheiselle teollisuusalueelle. Tavoitteena on kymmenien yritysten verkosto ja tarjolla ainutlaatuinen testiympäristö.

Avajaisten kunniaksi BEM-vesiosaamiskeskuksen tutkimusluola sai sinisen ulkoasun.
Avajaisten kunniaksi BEM-vesiosaamiskeskuksen tutkimusluola sai sinisen ulkoasun.

Tulevaisuuden teollisissa prosesseissa käytetään enemmän puhdistettua vettä

“Vesistörikkaasta Suomesta käsin katsottuna ei aina nähdä, että vesipula maailmassa kasvaa vuosi vuodelta. Tämä tarkoittaa kysyntää myös uudenlaisille vedenkäsittelyn ratkaisuille”, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n toimitusjohtaja Timo Paakki kertoo.

UNICEF arvioi, että vuoteen 2025 mennessä noin puolet maailman väestöstä kärsii jonkinasteisista vesipulan vaikutuksista.

Uudelle EcoSairilan alueelle sijoittuvat yritykset voivat hyödyntää teollisissa prosesseissaan puhdistettua jätevettä, joka kulkee putkistoa pitkin jätevedenpuhdistamolta teollisuusalueelle. Tällaisen “teollisuusveden” käyttö säästää pohjavesivaroja ja luo suljetun kierron, jossa vettä kierrätetään teollisesta prosessista puhdistukseen ja edelleen teolliseen käyttöön.

Mikkelissä uskotaan, että jätevedenpuhdistamon kyky tarjota vapaata kapasiteettia sekä mahdollisuus teollisuusveden käyttöön houkuttelevat alueelle jatkossa yrityksiä. Ensimmäisiä tulijoita läheiselle EcoSairilan teollisuusalueelle odotetaan piakkoin.

“Uskon, että ensi kesänä siellä on jo kaivinkoneet”, Jouni Riihelä kertoo.

Mikkelin kaupungin ja alueen korkeakoulujen lisäksi osaamiskeskusta ovat olleet perustamassa jätevedenpuhdistamon käytöstä vastaava Operon Finland sekä vesihuollon ohjelmistoja ja tekoälyäsovelluksia kehittävä Mipro.

Julkaistu: 15.12.2022