fbpx

Mikkelin kaupungin uusi tietohallintopäällikkö katsoo pintaa syvemmälle

Mikkelin kaupungin uutena tietohallintopäällikkönä aloittanut Mika Helenius heittää ilmoille visionäärisiä ajatuksia ja katsoo mielellään suuria kokonaisuuksia myös elinkeinoelämän ja aluetalouden näkökulmasta.

Tätäkään juttua ei olisi kirjoitettu, eikä mitään muitakaan juttuja tai kaupungin tiedotteita, ilman tietohallintoa. Vaihtoehtoisesti kirjoituskoneella näpytelty tekstimassa voisi ilmestyä kaupungin virastotalon ilmoitustaululle, mutta sen rooli viestintävälineenä on enää marginaalinen. Digitaalinen maailma on läsnä arjessamme, sekä työssä että vapaa-ajalla, kaikkialla.

– Tietohallinto luo tulevaisuutta. Yhteiskunnan kaikkein arvokkain resurssi on bitti, Mika Helenius sanoo.

Espoolaistaustainen pitkän linjan tietotekniikka-ammattilainen ei ole aivan uusi kasvo Mikkelissä, sillä hän on ollut mukana MPY:n hallituksessa, työskennellyt MikseiMikkelissä ja opettanut kansainvälistä kauppaa BBA-ohjelmassa.

Töihin Mikkelin kaupungille ajoi halu tehdä innovatiivista työtä ennen kaikkea julkiselle organisaatiolle, joka omalta osaltaan voisi mahdollistaa kokonaisen aluekehityksen.

– Tulevaisuuden tietotekniikan maailma on aluesuunnittelua, tarkkaa rakenteiden, suhteiden ja kehityksen miettimistä. Kyseessä on monitahoinen kokonaisuus, Helenius tuumii.

– Emme enää elä siinä vanhassa maailmassa, jossa yksinkertaisin elementti oli tietoverkkokaapeli tai päätelaite. Sen taakse kun piiloutuu tänä päivänä monimutkainen toimintojen kokonaisuus, jota ilman organisaatiot eivät toimi.

Helenius korostaa hyvää tietoteknistä suunnittelua ja ennakointia sekä ohjelmistosuunnittelun koulutusta. Pohjan pitää olla kunnossa kuin sairaalan päivystyksessä konsanaan. Vaikean paikan iskiessä täytyy olla valmiudet ja osaaminen toimia kestävällä tavalla.

– Suurimmat riskit liittyvät siihen, että organisaatiot hyppäävät sopimuksiin ja hankintoihin ymmärtämättä kokonaisuuksia. Silloin voi edessä olla ongelmia tietoturvankin kanssa, Helenius korostaa.

Kehittämistyöllä eteenpäin

Mika Heleniuksella on laaja tausta organisaatioiden, toiminnan ja ihmisten kehittämisen parista. Yrittäjyydestäkin on omakohtaista kokemusta.

– Pidän itseäni kokonaisuuksien kehittäjänä ja uuden näkijänä, välillä olen ehkä liiankin edistyksellinen, Helenius avaa määrätietoisuuttaan.

– Mikkelissä voidaan saavuttaa ymmärrysloikka, jossa haluan auttaa ja jota haluan edistää. Meillä kaupungin tietohallinnossa on hyvä tiimi, hyvät arkkitehdit ja asiantuntijat. Kokonaisuus täytyy tehdä ymmärrettäväksi: Miten tietohallinto voi mahdollistaa tulevaisuutta osana elinkeinotoimintaa ja talouden kasvun toimintaa.

Uusi tietohallintopäällikkö saapui tehtävään parahiksi uuden kehittämissuunnitelman laadintaan ja valmisteluun.

– Tehtävää riittää, perusta pitää ensin saada kuntoon. Sitä työtä olen tullut tekemään, yksi keskeinen dokumentti siihen liittyen nimenomaan on tietohallinnon kehittämissuunnitelma, jossa käydään laajasti tietohallinnon kenttä läpi.

Mika Helenius on myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, kehittäjä ja verkottuja eri foorumeissa ja yhteisöissä. Hänen perheeseensä kuuluvat vaimo ja kaksi aikuista tytärtä. Vapaa-aikaansa hän viettää muun muassa tietotekniikan strategista kehitystä ja vaikutuksia tutkimalla väitöskirjaopintojen parissa, ulkoillen luonnossa ja mailapelien merkeissä vuoden ajan mukaan.

Julkaistu: 30.04.2021