fbpx

Mikkeli mukaan valtion ekosysteemisopimukseen

Polokwanen delegaatio Mikkelissä marraskuussa 2019

Yliopistokeskuskaupungit pääsivät nyt ensimmäistä kertaa mukaan sopimukseen. Sopimuksen myötä valtio kohdentaa TKI-rahoitusta alueellisten ekosysteemien vahvistamiseen. Sopimus tukee EcoSairilan alueen vesiosaamisen kehittymistä ja liiketoimintaa.

Mikkelin kaupunki on allekirjoittanut Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen valtion kanssa. Sopimus perustuu Sanna Marinin hallitusohjelman linjaukseen rahoituksen kohdentamisesta yliopistokaupunkien ekosysteemien vahvistamiseksi. Nyt allekirjoitettu sopimus on voimassa 31.12.2027 asti.

Hienoa, että Mikkeli yliopistokeskuskaupunkien joukossa pääsi sopimukseen mukaan ja saa kansallista tunnustusta omassa kehityskohteessaan. Ekosysteemisopimus tukee hyvään vauhtiin päässyttä oppilaitosten välistä T&K-yhteistyötä EcoSairilassa. Yhteistyö edesauttaa myös osaamispohjaisen elinkeinotoiminnan laajenemista alueelle, yliopistokeskuksen pääsihteeri Matti Malinen kertoo.

Uuden sopimuksen tavoitteena on tukea kaupunkien roolia elinkeinoelämän, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen yhteistyön alustana. Yliopistokeskuskaupunkien sisällyttäminen sopimukseen tapahtui Mikkelin kaupungin aloitteesta. Valmisteluun on osallistunut paikallisesti suuri joukko toimijoita. Vahvasti mukana edunvalvonnassa olivat myös muut yliopistokeskuskaupungit.

Mikkelin kaupungin ja valtion väliseen sopimukseen on kirjattu erityisenä strategisena kehityskohteena ”Yhdyskuntavesien kiertotalous”. Valinta on määritelty siten, että se tukee kaupungin kehittämiskohteena olevan EcoSairilan tavoitteita. Sopimus mahdollistaa mm. jätevedenpuhdistamon yhteyteen sijoittuvan BEM-vesiosaamiskeskuksen koordinointia, palvelujen kehittämistä ja markkinointia pitkäjänteisesti. Sopimus tuo Mikkelin EcoSairilalle ja osaamiskeskukselle myös valtakunnallista uskottavuutta.

-Ekosysteemisopimus valtion kanssa osoittaa kiistatta sen, että tekemämme pitkäjänteinen työ EcoSairilan osalta on ollut oikean suuntaista ja se ei ole mennyt hukkaan. Kyse on kehitysalustamme kansallisesta tunnistamisesta ja tunnustamisesta, joka vahvistaa Mikkelin asemaa erityisesti vesiosaamisen keskuksena. Lisäksi sopimus tukee merkittävästi alueen yliopistotoimintojen edelleen kehittämistä, kaupunginjohtaja Timo Halonen kertoo.

-Saamme valtiolta jatkossa rahaa sellaiseen koordinointityöhön, jota ei ole aiemmin voitu tehdä valtion rahoituksella. Pitkäaikaisena tavoitteena on luoda EcoSairilaan sellainen osaamiseen perustuva yritysympäristö, jossa kaupunki mahdollistaa ja yksityiset yritykset tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen tuella luovat uutta liiketoimintaa ja uusia työpaikkoja, Mikkelin kehitysyhtiö Miksein Juha Kauppinen jatkaa.

Rahoitusraami tarkentuu neuvottelussa

Sopimuksen mukaisesta rahoituksesta sovitaan erikseen Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Alustava vuosibudjetti on noin 250.000 euroa, josta valtion osuus on 60 prosenttia ja Mikkelin ja seudun osuus yhteensä 40 prosenttia.

Lue koko sopimus:
Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimus Mikkelin kaupungin ja valtion välillä

Julkaistu: 09.02.2021