fbpx

K-Suunnittelu kasvoi kolmella yrityskaupalla

K-Suunnittelu Oy:n toimitusjohtaja Riku Vihko

Perinteikäs mikkeliläinen Rakennuskonsultointi K-Suunnittelu Oy on viime vuosina syventänyt erikoisosaamistaan ja laajentanut asiakaskuntaansa kolmella yrityskaupalla.

Vuonna 1975 perustetun yrityksen nimi tiivistää sen, mistä yritys tunnetaan eli kokonaissuunnittelusta, rakennuttamisesta ja työmaavalvonnasta.

Nykyinen toimitusjohtaja, yrityksen historian kolmas, rakennusinsinööri (AMK) Riku Vihko tuli taloon vuonna 2007 opiskelujensa loppuvaiheessa ja valmistuttuaan hän on jatko-opiskellut lisää työn ohessa.  Osakas hänestä tuli seitsemän vuotta myöhemmin ja toimitusjohtaja vuonna 2017.

Ensimmäisen yrityskaupan mikkeliläisyritys teki, kun se osti vuonna 2016 imatralaisen Arkkitehtuuritoimisto Manninen & Kni:n suunnitteluliiketoiminnan. Vuotta aiemmin Mikkelissä oli aloittanut arkkitehtisuunnittelun tehtävissä Imatralla asunut arkkitehti Kimmo Hartikainen.

”Mietimme, että haluamme kasvaa ja tarvitsemme lisää referenssejä arkkitehtisuunnittelun puolelta. Kimmon kautta syntyivät kontaktit imatralaisiin ja pallottelimme yhdessä ideaa. Yrityksen omistaja Eeva Manninen alkoi lähestyä eläkeikää, joten liiketoimintakauppa oli luonteva tapa edetä arkkitehtisuunnittelupalvelujen tuotteistuksessa.”

Vihko muistuttaa, että ellei asiakaskuntaa ole olemassa ennestään, uudelle markkina-alueelle on haasteellista tuoda palveluja.

”Kaupan ehtona oli, että asiakasrekisteri siirtyy meille ja myyjä myötävaikutti siihen, että asiakassuhteet siirtyvät. Myös osa kauppahinnasta sidottiin tähän jatkumoon.”

”Imatran kaupalla saatiin referenssejä ja kompetenssia.”

K-Suunnittelulla ei ollut aiempaa kokemusta yrityskaupoista, joten sopimusteknisiin asioihin upposi pääomistaja, toimitusjohtaja Sari Ukkoselta ja Riku Vihkolta paljon aikaa. Tukena oli tilitoimisto, joka teki ostettavaan yritykseen Due diligence -tarkastukseen.  

”Meillä oli myyjän kanssa hyvä molemminpuolinen luottamus, joten selvisimme ilman ulkopuolisia konsultteja.”

”Meillä yrityskauppojen toteuttaminen on kestänyt noin puoli vuotta”.

Seuraavalla yrityskaupalla laajennuttiin Savonlinnaan joulukuussa 2019. Tällä kertaa vinkki ostettavasta yrityksestä tuli Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n palvelujohtaja Petri Pelliltä, joka tiesi K-Suunnittelun halun laajentua ja vahvistaa rakennesuunnitteluosaamistaan. Hän oli myös kuullut savonlinnalaisyrityksen etsivän jatkajaa.

Alkuvaiheen tunnusteluissa oli apuna yritysneuvoja Katja Remes Itä-Savon Uusyrityskeskuksesta. Kaupan toteutuksessa myyjä käytti juristia, mutta K-Suunnittelu luotti omaan tilitoimistoonsa ja aiemmasta yrityskaupasta saatuun kokemukseen. ”Meillä oli silloin tarvetta rekrytoida rakennustekniikan osaajia. Sari oli tutustunut vuonna 2014 puurakentamisen AA-täydennyskoulutuksessa Palsa Oy:n Jouni Muukkoseen, joten siinäkin kaupassa oli lopulta kyse tutuista ihmisistä. Ostimme Savonlinnasta suunnittelualalle asiantuntemusta, joka oli ollut meille pullonkaula.”

”Savonlinnan yrityskauppa vahvisti rakennetekniikan osaamistamme.”

Kolmas yrityskauppa toteutui tämän vuoden alussa, kun yritys osti mikkeliläisen Arkkitehtitoimisto Sajaniemi Oy:n suunnitteluliiketoiminnan. Taustalla oli pitkä yhteistyösuhde, sillä yritykset olivat toteuttaneet yhdessä paljon erilaisia hankkeita tutuille asiakkaille.

”Idea yrityskaupasta muhi parisen vuotta, kun toimitusjohtaja Kari Sajaniemi alkoi lähestyä eläkeikää. Mietimme yhdessä, miten pystyisimme tarjoamaan jatkossa palveluja yhteisille asiakkaille. Yrityskauppa vahvistaa Mikkelin seudulla jalansijaamme arkkitehtipalvelujen tarjoajana ja laajentaa asiakaskuntaamme myös asuntokohteiden puolelle.”

Tämänkin kaupan K-Suunnittelun johto toteutti ilman konsultteja ja juristeja.

”Kun takana oli jo kaksi yrityskauppaa, tiesimme miten muotoilla tietyt asiat niin, että ne toivat turvaa molemmille osapuolille ja sitouttivat myyjää paremmin.”

”Mikkelin kauppa vahvistaa jalansijaamme arkkitehtipalveluissa ja asuntotuotantokohteiden suunnittelussa.”

Yrityksen liikevaihto oli kesäkuussa 2019 päättyneellä tilikaudella liki 650 000 euroa, ja palkkalistoilla työskenteli seitsemän henkilöä. Viime vuoden kesäkuussa liikevaihto oli noussut jo noin 780 000 euroon.

Nyt yrityksen on palveluksessaan kymmenen työntekijää sekä pääomistaja RI Sari Ukkonen ja tj. Riku Vihko. Lisäksi yritys työllistää yhteistyökumppaneita sisuste- ja kalustesuunnittelussa, rakennesuunnittelussa ja LVIS-suunnittelussa. Myös yrityksen perustaja Pertti Turunen on edelleen mukana yrityksen hallituksessa.

Kuluvan vuoden aikana K-Suunnittelu aikoo palkata suunnittelujohtajan vastaamaan rakennusteknisestä suunnittelusta sekä rekrytoi lisää työntekijöitä rakennetekniikan ja rakennuttamisen tehtäviin.

”Olemme Sarin kanssa kumpikin erikoistuneet rakennetekniikkaan, mutta työaikamme kuluu nykyään pitkälti muissa tehtävissä. Tarvitsisimme ihmisen, joka pystyisi omatoimisesti vastaamaan rakennesuunnittelupuolesta.”

Uusia yrityskauppoja ei ole vireillä, mutta lähialueen kasvukeskuksiin laajentuminen kiinnostaa. Tällaisia suuntia voisivat olla esimerkiksi Jyväskylä, Kuopio ja Lahti. ”Omia toimistoja emme todennäköisesti perusta edelleenkään, vaan kyseeseen tulevat korkeintaan yrityskaupat.”

”Yrityskauppaa suunniteltaessa kannattaa panostaa asiantuntijoiden apuun.”

Kun asiakasyritykset ovat koronavuonna ottaneet harppauksen digiaikaan, se näkyy suunnitteluyrityksessä niin, etteivät työt ole enää paikkakuntasidonnaisia.

”Tällä hetkellä esimerkiksi Imatralta käsin teemme koulua Hartolassa, teollisuuskohdetta Varkaudessa ja asuinkerrostaloja Inkoossa. Digiloikka mahdollistaa sen, että pystymme palvelemaan maantieteellisesti laajemmalla alueella. Toinen ilmiö on, että nyt rekrytointiyritykset etsivät maakunnista töitä paluumuuttajille.”

Rakenneteknisen suunnittelun ylikuumentunut tilanne näkyy mikkeliläisyrityksessä niin, että etelän suurista kaupungeista tulee toimeksiantoja.

”Meidän etumme on, että pystymme kilpailemaan hinnoilla. Meillä on myös äärimmäisen sitoutunut henkilökunta. Hyvään työilmapiiriin kuuluu, että meillä jokainen saa suunnitella oman työpäivänsä ja -viikkonsa miten parhaaksi näkee.”

MikseiMikkelin Mari Meriläinen kiittää yritystä yhteistyöstä.

”K-Suunnittelu on kyllä oikein malliesimerkki toiminnan kehittämisestä ja laajentumisesta yritysostojen kautta; kun on koettu, että omasta paletista puuttuu jotain, se on hankittu ripeästi. Rekrytointien kautta samaan lopputulokseen pääseminen olisi vienyt paljon enemmän aikaa.”

Yritysneuvojana toimiva Meriläinen työskentelee omistajanvaihdosten parissa. MikseiMikkelistä saa maksutonta neuvontaa yrityskauppatilanteissa ja yritysneuvoja on prosessin tukena niin myyjälle kuin ostajallekin. Palvelua tuotetaan Enter to Business -hankkeen kautta, jota rahoittaa Etelä-Savon Maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahaston kautta.

Teksti ja media: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Videotekstit: Riku Vihko, K-Suunnittelu

Julkaistu: 18.01.2021