fbpx

Anttolassa pärjää räätälöimällä palvelut

Anttolan Kone ja Urheilun Reea Vuorinen

Yksitoista vuotta Anttolan Kone ja Urheilu -yritystä sataman vieressä pyörittänyt Reea Vuorinen tietää, minkälaisia tuotteita ja huoltopalveluita vapaa-ajan asukkaat tarvitsevat. Viime vuosina lisääntynyt luontomatkailu on saanut yrityksen kasvattamaan vuokrauspalveluja.

Alkujaan porilainen Reea Vuorinen päätyi perheineen Anttolaan Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n asukashankintamarkkinoinnista innostuneena. Yrityskaupassa hän osti silloisen miehensä kanssa perinteisen rautakauppatyyppisen kaupan, jonka valikoima karsittiin jo alkuvuosina vastaamaan kysyntää.

”Tosi laajasta valikoimasta erikoistuimme kalastukseen, veneilyyn ja pienkoneisiin. Pari vuotta sitten palautimme valikoimiin pienrautakauppatavaraa, jota ei enää muualta Anttolasta saanut ostettua.”

Vuorisen kaupan suurin asiakaskunta ovat vapaa-ajan asukkaat. He odottavat saavansa mökkeilyynsä liittyviä tuotteita läheltä. Korona-aika muutti vapaa-ajan asunnoilla viihtyneiden ikärakennetta ja lisäsi yrityksen liikevaihtoa.

”Täällä on arviolta noin 3000 mökkiä, ja niistä yli puolet sijaitsee saarissa tai on vain kesäkäytössä. Korona-aika alensi mökkeilijöiden ikää, kun nuoremmatkin alkoivat yllättäen viihtyä mökeillä. Aika harva heistä osaa huoltaa mökkeilyyn ja veneilyyn liittyviä laitteita tai haluaa käyttää vähään vapaa-aikaansa siihen, joten he tuovat laitteet meille huoltoon. Huoltoruljanssi oli jo viime vuonna kova. Venemoottoreiden huolto alkaa jo varhain keväällä.”

Koska pieni myymälä ei pysty kilpailemaan isojen ketjujen kanssa hinnalla, palveluun pistetään kaikki paukut, mitä liikenee.

”Yritämme antaa asiakkaalle aina enemmän kuin mitä hän alkujaan tuli hakemaan. Se on ollut ajatukseni koko pitkän yrittäjän urani ajan.”

Kysyntä huoltopalveluille kasvoi korona-aikana. Venemoottoreiden huolto alkaa jo varhain keväällä.
Kysyntä huoltopalveluille kasvoi korona-aikana. Venemoottoreiden huolto alkaa jo varhain keväällä.

Välinevuokraus kasvussa

Luontomatkailun kasvu sai yrityksen aloittamaan uudenlaisia yhteistyökumppanuuksia, joiden ansiosta vuokralla on monipuolisesti erilaisia välineitä luonnossa ja vesillä liikkumiseen.

”Välitämme moottoriveneitä, kanootteja, kajakkeja, suppilautoja, paljuja ja sähköpyöriä. Ne ovat kaikki yhteistyökumppaneidemme omistuksessa olevia.”

Pyöriä yritys vuokraa myös muille anttolalaisyrityksille, jotka järjestävät sitten omia eripituisia retkiään asiakkailleen.

Anttolan satamasta pääsee veneellä puolessa tunnissa huimista maisemista tunnetulle Neitvuorelle. Reea Vuorinen pitää kunnia-asiana tarjota asiakkaille mahdollisuuksia luontomatkailuun.

”Pyrimme järjestämään omille asiakkaillemme toiveiden mukaisia melontaretkiä niin, että opastukset hoitaa yhteistyökumppani, kokenut luonto-opas. Jos meillä on aikaa, voimme viedä perheitä myös itsekin kalastusretkille, mikä on varsinkin ulkomaalaisille iso elämys.”

Kauppa toimii myös Alkon noutopisteenä. Yrityksen historiaan kuuluu matkailuneuvontana toimiminen. Siitä muistona on vieläkin palveluluukku liikkeen etuseinässä. Viime vuosina kauppa on ollut Anttolan Luontokeskus -palvelupiste.

”Viime vuonna tänne Anttolan keskustaan toivat väkeä Hop On, Hop Off -bussivuorojen takuulähdöt, joiden asiakkaat pääsivät täältä risteilemään Neitvuorelle tai voivat tutustua muuten Anttolaan. Tänne tulikin paljon väkeä Mikkelistä ja ympäri Suomen. On hienoa, että tänne saadaan pöhinää ja ihmiset näkevät, mitä täältä löytyy.”

Anttolan Kone ja Urheilussa on tarkkaan perehdytty siihen, mitä mökkiläiset kysyvät.
Anttolan Kone ja Urheilussa on tarkkaan perehdytty siihen, mitä mökkiläiset kysyvät.

Ketterä perheyritys

Reea Vuorisen oma tausta on alkujaan ravintola-alalta. Nykyään hän jakaa aikansa oman kaupan ja palkkatyön välillä. Hän vastaa Mikkelissä sijaitsevan huonekalumyymälän logistiikasta.

”Kun pyöritän tätä perheyrityksenä, haluan tarkastella asioita välillä vähän kauempaa. Talvella teen täyttä päivää palkkatöissä, ja kesäksi vähennän työtuntien määrää, että voin olla täällä enemmän.”

Työvoimaa löytyy omasta perhepiiristä joustavasti. Myös appiukko muutti viime vuonna Hyvinkäältä Mikkeliin vastaamaan myymälästä tarpeen mukaan.

”Ehdoton vahvuutemme on palvelu. Jos meillä on hyllyssä tarvittavat osat, huolto onnistuu maksimissaan kahdessa päivässä. Paineisiin tilanteisiin vastaamme tekemällä itse enemmän töitä. Käytännössä vuoden tulos tehdään kesällä.”

Talvikaudella kaupaksi käy kaikki pilkkimiseen ja hiihtoon liittyvä välineistö. Huoltoja tehdään myös luistimille ja suksille.

”Talvi eletään säästöliekillä. Toisaalta on kivakin, että talvella ehtii suunnitella asioita ja tehdä tilaukset ajoissa. Näin keväällä ei mitään muutoksia toimintaan enää voi tehdä. Korona-aika näytti, että monilla toimittajilla on ollut vaikeuksia toimittaa ajoissa veneilytarvikkeita tai elektroniikkaa. Mekin tilasimme perämoottorit jo viime vuonna ja nyt toimitukset tulevat sitten ripotellen.”

Lähipalveluja lapsiperheille

Mikkelin kaupungille Reea Vuorisella on terveisiä, että nyt taajamasta löytyy hyvä koulu ja päiväkotikin pullistelee lapsista. Hän esitti toiveen keskustan leikkipuistosta reilut 10 vuotta sitten, ja viime vuonna puisto valmistui sataman viereen. Taajamasta löytyvät muun muassa apteekki, ruokakauppa ja leipomo. Nyt yrittäjän toiveissa olisi saada palautettua lääkäri-, sairaanhoitaja- ja hammaslääkäripalveluja.

”Tänne on muuttanut paljon lapsiperheitä. Olisi tärkeää taata sujuva pääsy perusterveydenhuoltoon. Aiemmin täällä oli kouluterveydenhoitajan ja välillä lääkärilläkin vastaanotto. Olen miettinyt, että voisiko täällä olla lääkärillä päivystys edes joskus, kun aiemminkin olivat kaikki ajat varattuja. Tai voisiko joku yksityinen lääkäriyritys pitää täällä vastaanottoja niin, että niille pääsisi kaupungin palveluseteleillä?”

Anttolaan on julkista liikennettä päivittäin keskimäärin neljä bussivuoroa, joista osa on ns. maaseudun Waltti-liikenteen vuoroja. Mikkeliin hurauttaa autolla puolessa tunnissa.

”Päätin aikoinaan jäädä tänne asumaan, koska täällä on helppo kasvattaa lapset. Kalastan ja liikun luonnossa mielelläni. Kävelen mielelläni Hallavuorenreitillä katsellen maisemia. Täällä hiljaisuus on sellaista mindfulnessiä, ettei sitä saa mistään muualta. Kun katselee auringonnousuja ja -laskuja, se sykähdyttää aina.”

Kansi: Anttolan Kone ja Urheilun yrittäjä Reea Vuorinen
Teksti ja kuvat:
 Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 26.07.2022