fbpx

Alufer Oy kehitti tuoteperheen vientiin – apua Miksein miniklusterihankkeelta

Alufer Oy Esko Kupiainen

Yli 30 vuotta vaativien ohutlevypohjaisten tuotteiden sopimusvalmistusta asiakkailleen tehnyt joroislainen Alufer Oy on kehittänyt oman tuoteperheen, joka kiinnostaa myös kansainvälisiä asiakkaita.

Viitostien kupeessa Kuvansin teollisuusalueella sijaitseva Alufer on vakavarainen perheomisteinen yritys, jolla on useampia tukijalkoja. Yritys työllistää tyypillisesti 5-12 työntekijää sekä hyödyntää vuokratyövoimaa tasaamaan ruuhkahuippuja. Tänä vuonna liikevaihto on reilut miljoona euroa.

Sopimusvalmistusta yritys on tehnyt kotimaisten asiakkaiden lisäksi myös amerikkalaisille, hollantilaisille ja espanjalaisille yhteistyökumppaneille. Parhaillaankin yrityksen hallissa on odottamassa amerikkalaisasiakkaan toivomaa alumiiniprofiilia useiden kilometrien verran, koska asiakas halusi varmistaa seuraavienkin toimitusten onnistuvan nopealla aikataululla.  Yhdysvaltojen osuus yrityksen liikevaihdosta on tällä hetkellä peräti 60 prosenttia.

”Vahvuutemme on, että toimitamme kaikki tuotteemme asiakkaille valmiiksi testattuina ja vastaamme siitä, että toimitukset hoituvat ajallaan. Toimitamme asiakkaillemme muun muassa paperin laaduntarkkailuun ja turvallisuuteen liittyviä tuotteita”, yrityksen perustaja, toimitusjohtaja Esko Kupiainen kertoo.

Yrityksellä on myös vakituisia kotimaisia asiakkaita, kone- ja laitevalmistajia, joille toimitetaan toiveiden mukaisia räätälöityjä ratkaisuja.

”Meillä on useampia tämäntyyppisiä tärkeitä asiakkaita Etelä-Savossa. Nämä asiakkuudet varmistavat, että työtä riittää tasaisesti ympäri vuoden koronankin tyyppisissä erikoistilanteissa.”

Tarjousten perusteella tehtävää alihankintaa yritys tekee useille valtakunnallisille yrityksille ja lähialueilla toimiville yrityksille.

Yrityksellä on hulppea Joroisten kunnan vuonna 2007 rakennuttama halli, josta löytyy tuotantotilaa kasvuun ja kansainvälistymiseen. Avajaisissa puheen piti silloin valtionvarainministerinä toiminut Jyrki Katainen.

Oma tuoteperhe vientimarkkinoille

Kupiainen on taustaltaan konepiirtämiseen erikoistunut koneteknikko. Viime vuosina hän on kehitellyt yhdessä tiiminsä kanssa asiakkaiden toiveisiin vastaavia tuotteita ja avannut niille vientimarkkinoita. Insinööritaustainen, monissa kehittämishankkeissa urallaan mukana ollut Heikki Kamppuri osallistuu viennin edistämiseen ja tuotekehitykseen projektityyppisesti.

Tuoteperheen ensimmäinen tuote oli täryhiomakone, joka viimeistelee automaattisesti työstökoneilta tulevat kappaleet ja niiden terävät reunat. Kone oli viitisen vuotta yrityksen omassa käytössä ja sen ominaisuuksia kehitettiin, kunnes huomattiin, että siitä saisi jatkokehittelyllä myyntituotteen. Täryhiomakoneen käyttö nopeuttaa tuotantoprosessia sekä säästää kustannuksia ja aikaa, kun osien viimeistelyä ei tarvitse tehdä käsin.

”Kehittelimme työnimeltään AluShake-koneen Ruotsin markkinoille. Kehittämäämme täryhiomakonetta voidaan räätälöidä tarpeen mukaan erilaisiin tuotantoprosesseihin, ja siksi se kiinnostaa myös isojakin yrityksiä. Lappeenrannan yliopistossa laitetta käytetään muun muassa koekappaleiden viimeistelyssä varmistamaan laadun tasaisuutta.”

Seuraavaksi Ruotsin messumatkalta saadun palautteen pohjalta ideoitiin AluClean-vedenpuhdistusyksikkö, joka puhdistaa tuotannossa syntyvästä jätevedestä prosessijäämiä. Tälle tuotteelle on haettu patenttia, ja käsittely on välipäätösvaihessa.

”Laitteen ideana on suljettu kierto niin, että saamme otettua prosessissa käytetystä vedestä talteen haitalliset kemikaalit, joita ei voi päästää viemäreihin ja metallit kierrätykseen. Laitteen käyttö säästää kustannuksia ja aikaa, eikä siitä synny ylimääräistä ympäristökuormaa.”

Kehitystyössä on mukana Jyväskylän yliopiston professori Ari Väisänen tiimeineen. Yliopiston kemian tutkijat testaavat veden laadun ennen ja jälkeen prosessin varmistaakseen, että kaikki jäämät saadaan talteen. Samalla saadaan tarkkaa tietoa veden puhtaudesta ja analysoitua kemikaalit. Myös tämän laitteen jatkokehittelyssä piilee uuden liiketoiminnan mahdollisuuksia.

”Jatkokehitykseen liittyen olemme keskustelleet yhteistyöstä 4D scavenger -teknologian avulla vesiä puhdistavan jyväskyläläisen Weeefiner Oy:n kanssa. Näkemyksemme mukaan teknologioitamme yhdistämällä voimme saavuttaa ennen näkemättömän tehokkuuden prosessivesien puhdistuksessa ja metallit saadaan kierrätettyä uudelleen käyttöön.”

”On tärkeää saada talteen kalliit metallit niin, että ne jäävät puhdistusyksikköön ja saadaan sieltä kätevästi talteen uusiokäyttöä varten. Parhaillaan testataan, saadaanko talteen myös mikromuovit. Uskon, että tätä laitetta voidaan hyödyntää myös useissa erilaisissa tuotantoprosesseissa.”

Myös tuoteperheen kolmas tuote kehitettiin selkeään tarpeeseen. AluHeat on lämpöpöytä, jolla käsitellyt metalliosat voidaan kuivattaa tehokkaasti ennen kuin ne lähtevät jatkojalostukseen, kokoonpanoon, pintakäsittelyyn tai suoraan tuotantoprosessiin.

”Lämpöpöytä on meillä tuotekehitys- ja testausvaiheessa. Ideana on, että sen avulla saadaan nopeasti kuivattua viimeistellyt kappaleet, jotta ne pysyvät ruosteettomina, ja tuotantoprosessia saadaan nopeutettua. Laite on testikäytössä yhdellä eteläsavolaisella asiakkaallamme, ja käyttäjäpalaute on ollut positiivista.”

Alushake -täryhiomakone viimeistelee automaattisesti työstökoneilta tulevat kappaleet ja niiden terävät reunat.
Alushake -täryhiomakone viimeistelee automaattisesti työstökoneilta tulevat kappaleet ja niiden terävät reunat.

Vienti käyntiin Puolassa

Aluferin tavoitteena on myydä täryhiomakonetta ja puhdistusmenetelmää pakettina asiakkaille. Ensimmäiset kontaktit on jo löydetty Puolasta, ja markkina vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Mikkelin kehitysyhtiö Miksein vientihankkeen kautta tutkittiin Itä-Euroopan ja erityisesti Puolan markkinamahdollisuuksia.

”Ilman Miksein Miniklusteri-hanketta tuskin olisimme Puolaan lähteneet. Nyt Puola näyttää erittäin potentiaaliselta markkinalta meille. Kun olimme vientihankkeen reissulla Puolassa, Heikki huomasi, että Poznanissa oli samaan aikaan kiinnostavat messut. Lähdimme käymään siellä ja löysimme kiinnostuneen dealerin, jonka kanssa on ensimmäinen edustussopimus jo allekirjoitettu. Heillä on omissa tiloissaan show room, jossa he esittelevät edustamiaan koneita. Me saamme omat laitteemme sinne esille ja käymme marraskuun lopussa paikan päällä kouluttamassa myyjiä ja suunnittelemassa myynnin edistämistoimenpiteitä ja messutapahtumia. Tulemme esittelemään tuotteitamme puolalaisille ja saksalaisille potentiaalisille asiakkaille.”

Tavoitteena on tehdä puolalaisen myyjäliikkeen kanssa yhteistyötä myös Baltian alueen maissa.

”Puola on markkinana nyt todella mielenkiintoinen. Teimme Mikkelin seudun yritysten kanssa juuri kaksi viikkoa sitten vientimatkan Puolaan ja vaikuttaa siltä, että myös lisää kauppaa alueemme yrityksille on tulossa”, kertoo yritysten kansainvälistymisasiantuntija Karoliina Tilaeus Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä.

Kehitystyö jatkuu

Parhaillaan kehitetään myös mallia, jolla taataan laitteiden huolto hyödyntäen digitaalisia ratkaisuja.

”Ajatuksena on kehittää esimerkiksi matkapuhelinsovellus, joka kertoo huoltohenkilölle ennakoivasti, vaikkapa kertyvän metallin painon mukaan, koska puhdistuslaitteen tyhjennys edellyttää käyntiä. Tästä meidän on mahdollista kehittää lisäkassavirtaa, kun saamme huoltohenkilölle luotua järkeviä huoltoreittejä.”

Kupiainen ja Kamppuri ovat käyneet paljon kansainvälisillä messuilla Puolan lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Japanissa, Saksassa ja Englannissa. Parhaillaankin he suunnittelevat messureissua Japaniin.

Nyt esittelyssä olevan tuoteperheen lisäksi Alufer on valmistanut yhdelle ruotsalaiselle asiakkaalle erikoisvalmisteisen testauskontin, jossa voidaan testata turvallisesti esimerkiksi räjähdysherkkiä komponentteja.

”Olemme jo suunnitelleet tämän laitteen jatkokuvioita ja ajatuksena on, että koelaitos voisi nousta aikanaan esimerkiksi Joroisiin.”

Alufer Oy on mukana Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n koordinoimassa Biotalous ja Cleantech -miniklusterin vienti- ja kansainvälistymishankkeessa. Hanke edistää yritysten kansainvälistymistä sekä uusien vientimarkkinoiden ja markkina-alueiden saavuttamista. Hankkeeseen otetaan jatkuvasti mukaan sellaisia yrityksiä, joita kansainvälistyminen kiinnostaa.

Teksti ja kansikuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 05.12.2022