fbpx

Yrityksiä perustettiin Mikkelin seudulla entiseen tahtiin

Mikkelin seudun Uusyrityskeskus Dynamon Heli Tavasti palvelee yrityksen perustamisesta kiinnostuneita

Yrityksiä perustettiin Mikkelin seudulla tammi-kesäkuun aikana entiseen tahtiin, vaikka valtakunnallisesti perustettavien yritysten määrä laski 15 prosenttia.

Koronaepidemiasta johtuen yritysten perustamismäärissä on nyt poikkeuksellisen suuria alueellisia eroja. Esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla ja Turussa yrityksiä perustettiin vuoteen 2019 verrattuna lähes 25% vähemmän ja Tampereella 35% vähemmän. Sen sijaan Länsi-Uudellamaalla ja Lappeenrannassa perustamismäärät kasvoivat. Keskimäärin uusyrityskeskusten kautta perustettiin tammi-kesäkuun aikana 15% vähemmän yrityksiä viime vuoteen verrattuna.

Koronaepidemian valtava voima huomioiden huonompiakin lukuja ehdittiin ennakoida.

-Uusyrityskeskuksissa on huomattu, että kun yrityksen on päättänyt perustaa, sitä päätöstä ei ihan helposti horjuta edes tällainen maailmanlaajuinen kriisi. Ja onneksi näin on, sillä tarvitsemme uutta yrittäjyyttä korona-ajan jälkeiseen talouden elvyttämiseen, Suomen uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama toteaa.

Mikkelin seudulla yritysten perustamispalvelun tuottaa Mikkelin seudun Uusyrityskeskus, jonka neuvoja Heli Tavasti on tullut tutuksi yrityksen perustajille.

Suomen Uusyrityskeskuksen ry:n tilastoinnista ilmenee, että yrityksiä perustettiin Mikkelissä koronakeväästä huolimatta entiseen tahtiin, vaikka valtakunnallisesti yrityksiä perustettiin Uusyrityskeskusten kautta lähes 15% vähemmän. Heli Tavasti, osaatko arvioida mistä ero johtuu?

-Voi olla siitäkin, että täällä korona ei vaikuttanut ihmisten omaan terveyteen yhtä laajasti kuin pahimmilla tautialueilla, joten ihmiset ovat olleet toimintakykyisempiä ja luottavaisempia tulevaan. Suurissa kaupungeissa koronaepidemian vaikutuskin on ollut pahempi.

-Koronatilanteessa Mikkelin seudulla näkyy myös se, että toimiville yrityksille oli paljon apua ja tukea tarjolla. Helpompi on lähteä yrittäjäksi kun tietää jo valmiiksi, että ei jää yksin, kun jotain karikoita tulee eteen. Alueella yrittäjiä todellakin autetaan henkilökohtaisesti, kun vaan osaat jollekin suusi avata tai välillä jopa ilman, että osaat pyytää. Tätä ei ole tarjolla kaikkialla ja sen myös aloittavat yrittäjät tietävät. Neuvontaan tulijalle kerrotaan laajasti kaikista alueellisista neuvontapalveluista.

Millaisia yrityksiä Mikkeliin perustettiin?

-Ihan kaikenlaisia, kuten yleensäkin.  Ehkä loppukevään osalta näkyy sellaisia toimialoja, joihin korona ei ole vaikuttanut eikä vaikuta niin paljon. Esimerkiksi tietyt sote-alan toiminnot ja asiantuntijapalvelut.

Mitä yritysten perustajat ovat ajatelleet koronasta? Onko korona vaikuttanut yrityksen perustamiseen?

-Korona toki on vilahtanut keskusteluissa, mutta ei sillä suurta roolia ole ollut. Ehkä vähän tarkemmin mietitään perustaessa yrittäjän oma turva, jos jotain käy yritykselle tai itselle. Samoin erilaisten sopimusten kanssa ollaan tarkkana esimerkiksi irtisanomisaikojen osalta.

Miten perustamisneuvonta tällä hetkellä toimii? Haluavatko perustajat edelleen henkilökohtaisen tapaamisen vai tuotetaanko palvelua nyt enemmän etäyhteyksin?

-Etäyhteydet toimivat todella hyvin riippumatta siitä, onko asiakkaalla aiempaa kokemusta niistä. Kaikki asiat on saatu hoidettua ja myös rekisteröinnit näytön jakamisella. Tällä hetkellä ollaan siirrytty takaisin tarjoamaan jälleen myös henkilökohtaisia tapaamisia ja niitä enemmän halutaan. Käytämme useita tapoja asiakkaiden toiveiden mukaan.

Taulukko: Uusyrityskeskusten kautta perustetut yritykset alueittain 1-6/2020

Yritysten perustaminen alueittain 1-6/2020
Yrityksiä perustettiin valtakunnallisesti 15% vähemmän, mutta Mikkelin seudulla perustamismäärä säilyi ennallaan.

Suomen 30 Uusyrityskeskusta tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista yritysneuvontaa alkaville yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville. Uusyrityskeskusverkoston taustatukena on yli 1500 yrityselämän asiantuntijaa. Uusyrityskeskusten neuvonnalla on ISO 9001:2015 -laatusertifikaatti. Laatukriteerit edellyttävät, että kahden vuoden kuluttua yli 90 prosenttia ja viiden vuoden kuluttua vähintään 80 prosenttia Uusyrityskeskusten kautta toimintansa aloittaneista yrityksistä on edelleen toiminnassa. Mikkelissä neuvonnan tuottaa Mikkelin seudun Uusyrityskeskus.

Kansikuvassa Heli Tavasti, Mikkelin seudun Uusyrityskeskus

Katso Uusyrityskeskuksen www-sivut.

Tutustu yrityksen perustamispalveluihin MikseiMikkelin verkkosivuilla.

Julkaistu: 31.08.2020