fbpx

Yrityksen arvo punnitaan myynnin hetkellä

Omistajanvaihdosinfo Kenkäverossa

Mikkelin Kenkäverossa järjestettiin 18. marraskuutta Omistajanvaihdosinfo, johon osallistui lähes 50 yrittäjää Mikkelin seudulta. Tilaisuudessa käsiteltiin oman yrityksen arvon määrittämisen lisäksi yrityksen myyntitilannetta ja tästä mahdollisesti aiheutuvia yritysjärjestelyjä.

-Kokemuksemme mukaan myyjä arvioi usein yritystään tunneperäisesti, kun taas ostaja lähestyy yritystä lukujen kautta. Rahoittaja puolestaan arvioi, pystyykö ostettava yritys maksamaan omalla tulovirrallaan lainan takaisin 3-5 vuoden aikana. Näkökulmaerot aiheuttavat usein tulkintaerimielisyyksiä, Mikkelin kehitysyhtiö Mikseissä omistajanvaihdoksiin erikoistunut yritysneuvoja Mari Meriläinen toteaa.

Omistajanvaihdosinfossa asiantuntijana puhunut KHT Sinikka Hiidenmaa Tilintarkastus Inkeröinen & Himanen Oy:stä totesi, että yrityksen arvonmääritys ei ole sama kuin kauppahinta. Arvonmäärityksellä saadaan arvo kauppaneuvottelujen pohjaksi. Eri laskentatavoilla päädytään usein erilaisiin arvoihin, ja oikea kauppahinta muodostuu vasta neuvottelun tuloksena. Myyjän ja ostajan yhteinen näkemys on lopulta yrityksen oikea arvo.

Kannattava liiketoiminta löytää ostajansa

Asiantuntijoiden vinkki yrityskauppaa harkitseville myyjille on selkeä: parhaan hinnan yrityksestä saa silloin, kun toiminta on kasvusuunnassa. Jos yritys kamppailee kannattavuuden kanssa, ostajan löytäminen on selvästi haastavampaa.

Myyjän ja ostajan kannattaa myös keskustella siitä, mitä kaupan kohteena on. Myydäänkö koko yritys vai osa siitä liiketoimintakauppana? Joissain tapauksissa yritystä voidaan yritysjärjestelyn avulla muokata ostajalle kiinnostavammaksi. Tyypillisesti yritys muokataan yritysjärjestelyin esimerkiksi liiketoiminnan sisältäväksi yhtiöksi ja erilliseksi kiinteistöyhtiöksi.

Lähes 1500 yritystä ilman jatkajaa

Mikkelin seudulla on tällä hetkellä noin 4900 yritystä, joista 2350 yrityksessä päättäjä on yli 55-vuotias. Näistä yrityksistä noin 64 prosentilla ei ole jatkajaa tiedossa.

-Etelä-Savossa yritysmarkkinat ovat pitkään toimineet hiljaisesti: yrittäjä pyrkii usein hakemaan liiketoiminnalleen jatkajan omasta kontaktiverkostostaan tai asiakaskunnastaan, Mari Meriläinen toteaa. Moni yrittäjä ei myöskään tule ajatelleeksi yrityksen myymistä vaihtoehtona, vaan suunnittelee yksinkertaisesti lopettavansa yrityksen saavuttaessaan eläkeiän.

MikseiMikkeli auttaa myyjiä ja ostajia yrityskauppaan liittyvissä tilanteissa. Yhtiöllä on tällä hetkellä yli 90 omistajanvaihdosasiakasta, joista noin kolmannes myy yritystään julkisesti. Viimeisen puolen vuoden aikana MikseiMikkeli on ollut apuna kuudessa yrityskaupassa. Tällä hetkellä 16 asiakasta käy aktiivisia yrityskauppaneuvotteluja.

Lisätiedot:
Mari Meriläinen, yritysneuvoja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy Puh. 040 547 9716
mari.merilainen@mikseimikkeli.fi

Mikkelin kehitysyhtiö Miksein omistajanvaihdosneuvonta tuotetaan Enter to Business -hankkeen kautta. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto. Rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto.

Julkaistu: 27.11.2019