fbpx

Uusi yritysten kustannustuki avautuu – soveltuu myös yksinyrittäjille

Yritysten kustannustuki, kuvituskuva

Uusi yritysten kustannustuki avautuu haettavaksi tiistaina 7.7.2020. Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tukea haetaan Valtiokonttorilta.

-Uuden kustannustuen määrä on sidottu yrityksen tekemään liikevaihtoon, koronaepidemian vaikutukseen sekä yrityksen kiinteiden kustannusten määrään, viestintäpäällikkö Jukka Kumpusalo MikseiMikkelistä toteaa.

-Yksinyrittäjätuki ja kustannustuki ovat hyvin samankaltaisia. Jos yrityksesi on aiemmin ollut oikeutettu esimerkiksi yksinyrittäjätukeen, mutta tuen taso oli kustannuksiin nähden riittämätön, yleinen kustannustuki tuo korjausta tilanteeseen.

Tuki soveltuu myös työllistäville yrityksille ilman työntekijämäärän ylärajaa. Aiemmin saadut tuet eivät poissulje kustannustukea, mutta jo saadut tuet vähentävät maksettavan kustannustuen määrää.

Kolme asiaa määrittelee kustannustuen saatavuuden ja määrän

1. Yrityksesi toimiala kuuluu koronaepidemiasta yleisesti kärsineiden toimialojen listalle. Oman tilanteen voi tarkistaa Valtiokonttorin toimialahausta. Jos toimialasi ei suoraan kuulu tuen piiriin, voit silti hakea tukea erityisen painavasta, koronapandemiaan liittyvästä syystä.

2. Yrityksen liikevaihto on koronaepidemian vuoksi pudonnut huhti-toukokuussa yli 30% vertailuajankohtaan nähden. Vertailuajankohta on maalis-kesäkuun 2019 myynnin kuukausittainen keskiarvo. Jos yritys on perustettu 1.3.2019 tai myöhemmin, vertailukauden myynti on vuoden 2020 tammi-helmikuun myynnin keskiarvo.

3. Yrityksellä on sellaisia kiinteitä kustannuksia (esimerkiksi vuokrakustannuksia, joita ei ole voitu merkittävästi sopeuttaa.

Voit arvioida oman kustannustukesi valtiokonttorin sivuilla

Valtiokonttori on avannut laskurin, jolla yritys voi arvioida mahdollisen kustannustuen määrän. Selvitä laskentaa varten maalis-kesäkuun 2019 keskimääräinen kuukausiliikevaihtosi sekä huhti-toukokuun 2020 keskimääräinen liikevaihtosi. Selvitä lisäksi maksamiesi kiinteiden kulujen määrä. Syötä nämä sekä jo saamasi tuet laskuriin ja saat tuloksesi arvion mahdollisen kustannustukesi määrästä.

Kustannustukea tulee hakea Valtiokonttorista 31.8.2020 mennessä.

MikseiMikkeli auttaa yrityksesi tukikelpoisuuden arvioinnissa ja mahdollisten tukimäärien laskennassa

MikseiMikkelin koronalinja auttaa yritystäsi tukikelpoisuutesi arvioinnissa ja mahdollisen tukimäärän laskennassa. Teemme myös halutessasi kanssasi hakemuspaperit Valtiokonttorille. Palvelumme on Mikkelin seudun yrityksille maksutonta.

Koronalinjamme palvelee arkisin klo 8-16 numerossa 010 340 3080. Palvelumme toimii normaalisti myös kesän ajan.

Katso yleisen kustannustuen infosivut.

Lisätietoa kustannustuesta saat myös Valtiokonttorin omasta webinaaritallenteesta.

ESR_yhdistelmalogo

Julkaistu: 06.07.2020