fbpx

Uusi Etelä-Savon pääomarahasto vahvistaa maakunnan elinvoimaa

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen

Loppukiri tuotti Etelä-Savon kasvuyritysrahastoon suunnitellun 3,5 miljoonan euron pääoman. Rahasto on valmis käynnistymään.

Uuden rahaston tavoitteena on rahoittaa 15–20 yritystä Etelä-Savon alueella, tukea startup- ja kasvuyritysten toimintaa sekä piristää alueen yrittäjyyttä. Osuuskauppa Suur-Savo ja Suur-Savon Osuuspankki ovat suurimmat sijoittajat ja rahaston mahdollistajat.

Etelä-Savon kasvuyritysrahasto rakentui ELY-keskuksen myöntämän miljoonan euron pääoman ympärille. Alueen kunnat, yritykset ja yksityiset sijoittajat lähtivät mukaan peräti 2,5 miljoonalla eurolla. Rahastossa yksityisen rahoituksen osuus on yli puolet.

Rahaston pääoman keräysprosessista vastannut Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n Marjo Niittuaho-Nastolin on erityisen iloinen siitä, että eteläsavolaiset kaupungit Mikkeli, Savonlinna ja Pieksämäki sekä iso joukko maakunnan kuntia, lähtivät mukaan.

”Oli hienoa, että peräti kuusi eteläsavolaista kuntaa lähti innokkaina ja aktiivisesti mukaan”.

Kaikkiaan sijoittajia on mukana 32 ja pääomaa saatiin perustamisvaiheessa kerättyä 3 571 430 euroa. Rahoituslaitoksista lähtivät mukaan myös Säästöpankki Optia ja LähiTapiola.

Suurimmat sijoitukset pääomarahastoon tekivät Osuuskauppa Suur-Savo ja Suur-Savon Osuuspankki, jotka sijoittavat yhteensä 800 000 euroa.

”Me maakunnan vahvat osuustoiminnalliset toimijat halusimme loppusuoralla varmistaa kasvuyritysrahaston toteutumisen omilla lisäpanostuksillamme. Meistä on tärkeää käyttää tämä tilaisuus hyödyksi juuri tässä hetkessä, että maakuntaa saadaan kehitettyä eteenpäin. Kun valtiokin on mukana ELY-keskuksen kautta, emme halunneet menettää tätä maakunnan kehittämisen mahdollisuutta”, kauppaneuvos, toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen Osuuskauppa Suur-Savosta kertoo.

Hämäläinen toivoo, että kasvuyritysrahasto vauhdittaa maakunnan yritysten kasvua ja investointeja niin, että maakuntaan syntyy lisää uusia työpaikkoja.

”Mielelläni näkisin kasvua ja investointeja korkeaan teknologiaan sekä maakunnan vahvuuksiin, kuten puhtaaseen veteen, puhtaaseen ilmaan, metsään ja miksei ruokaankin.”

Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen muistuttaa, että osuustoimintayritysten perustehtävään kuuluu toimintaympäristönsä hyvinvoinnista huolehtiminen.

”Senkin takia olemme valmiit tekemään näin mittavat panostukset perustettavaan rahastoon. Nyt tarvitaan lisäksi entistä tuloksekkaampaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa alueella toimivilta yliopistoilta ja ammattikorkeakoululta, jotta syntyy uusia yritysideoita, joiden kasvua rahaston kautta voidaan sitten auttaa”, Himanen jatkaa.

Etelä-Savon pääomarahastoon sijoittivat myös Timo Suutarinen ja Armi Salo-Oksa.
Etelä-Savon pääomarahastoon sijoittivat myös Timo Suutarinen ja Armi Salo-Oksa.

Yksittäisistä yrittäjistä mukana ovat muun muassa kansainvälistä liiketoimintaa vuosia tehnyt sijoittaja Pekka Viljakainen. Mukana ovat myös rakennusalan vahva toimija teollisuusneuvos Timo Suutarinen Sora ja Betoni V. Suutarinen Oy:stä sekä Marski Data Oy:n yrittäjänä pitkän uran tehnyt Armi Salo-Oksa oman sijoitusyhtiönsä kautta. Median ja IT-alan sijoittajista mukana ovat Keskisuomalainen Oyj, MPY Osuuskunta sekä BLC Savonlinnasta. Myös Suur-Savon Sähkö Oy sekä Suur-Savon Energiasäätiö antoivat omat merkittävät panoksensa rahastoon.

Rahastoa hallinnoi kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö Redstone, joka käynnistää pääomarahaston operatiivisen toiminnan alkuvuodesta 2021. Redstonella on vahva osaaminen kehittää kasvuyhtiöitä, joten sijoituskohteet saavat paitsi rahallista, myös konkreettista tukea liiketoiminnan kasvattamiseen. Redstonen toimintaperiaatteena on olla ns. kanssayrittäjä, jossa sijoituskohteiden kanssa tehdään yhdessä töitä yhteisten tavoitteiden eteen. Redstone on itsekin yksi sijoittajista Etelä-Savon pääomarahastossa.

Etelä-Savon pääomarahastoon sijoittaneet:

Suur-Savon Osuuspankki
Osuuskauppa Suur-Savo
MPY Osuuskunta
Suur-Savon Energiasäätiö
Säästöpankki Optia
LähiTapiola Savo-Karjala Keskinäinen Vakuutusyhtiö
Suur-Savon Sähkö Oy
Keskisuomalainen Oyj
Stupa Invest Oy
Aii Corporation Oy
Rantasalmen Elinkeinojen kehittämisrahasto
River Estate Oy
Pasi Laitinen
Blue Lake Communications Oy
Laskentaneliö Oy
Hilja ja Alpo Savolaisen rahasto
Hannu Summanen
Sora ja Betoni V. Suutarinen Oy
R. Björkman Oy
Cubel Oy
Kotileipomo Siiskonen Oy
Bovallius-Palvelut Oy
Redstone Nordics Oy
Puumalan, Mäntyharjun, Juvan, Kangasniemen, Sulkavan ja Rantasalmen kunnat
Mikkelin, Pieksämäen ja Savonlinnan kaupungit

Kansikuva: Osuuskauppa Suur-Savo kuuluu rahaston suurimpiin sijoittajiin. Kuvassa toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen.

Julkaistu: 08.12.2020