fbpx

Työnantajayritykset antoivat EK Kuntarankingissa Mikkelin seudulle jälleen heikomman arvosanan

Yrittäjä, yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja ja EK:n hallituksen varapuheenjohtaja Tuomas Pere

Mikkelin seudun arvosana laski seutukuntien joukossa sijalta 21 sijalle 23. Arvosana on laskenut vuodesta 2019 lähtien. Arvosana heikkeni elinkeinopolitiikan, saavutettavuuden, kuntatalouden ja yritysilmaston osa-alueilla.

Suurin nousija valtakunnallisessa rankingissa oli Kajaanin seutukunta, jonka sijoitus nousi 5 sijaa.

”Rankingissa on kokonaisuudessaan nähtävissä kuilu Itä-Suomen ja Länsi-Suomen välillä”, Elinkeinoelämän Keskusliiton Jari Huovinen kertoo.

”EK Kuntarankingissa on kyse kestävyyslajista, jossa koko laivan kääntäminen edellyttää määrätietoisia toimia ja toistoja”, Huovinen kuvaa kuntarankingissa säännöllisesti menestyviä seutukuntia.

Vetovoimaisen keskuskaupungin rooli korostuu seutukuntien kokonaisarvosanoissa. Elinvoimaisessa kunnassa toimijat ovat toisistaan vahvasti riippuvaisia.

”Kenttä on puhunut: yrittäjät ja yritykset ovat mielipiteensä esittäneet”, yrittäjä Tuomas Pere kertoo.

Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajana ja EK:n hallituksen varapuheenjohtajana toimiva toimiva Pere korostaa kuntapäättäjien roolia myönteisen yritysilmapiirin ja paikkakunnan elinvoiman rakentajana. Kun päätöksiä tehdään, on tärkeää pohtia, miten eri vaihtoehdot vaikuttavat elinkeinoelämään alueella.

”Seutukunnan menestyminen ja kasvu on usean tekijän summa. Yritysten ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten varmistaminen edellyttää kaikkien sidosryhmien, erityisesti kuntien luottamushenkilöiden, kuntaorganisaatioiden ja yrittäjäjärjestöjen saumatonta yksituumaisuutta ja yhteistyötä”, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n toimitusjohtaja Timo Paakki kertoo.

”Vaikuttaa siltä, että poliittisen päätöksenteon ja yrityskentän näkemykset ovat eriytyneet toisistaan. Tulosten perusteella on mielestäni tarpeen arvioida, mitä teemme jatkossa eri tavalla. Nyt tarvitaan yhteinen näkemys ja suunta, joka ohjaa tekemistä”, Paakki jatkaa.

Katso EK Kuntaranking -tutkimuksen aineisto:
https://ek.fi/wp-content/uploads/2023/02/Kuntaranking2023_tulokset_LAAJA.pdf

EK:n tiedote Kuntarankingista:
https://ek.fi/ajankohtaista/tiedotteet/ekn-kuntaranking-2023-seinajoen-rauman-ja-salon-alueet-jalleen-mitalisijoilla-tampere-lahestyy-karkikolmikkoa/

EK Kuntaranking -kyselyyn vastaajat ovat Suomessa toimivia työnantajayrityksiä. Kohderyhmän yrityksissä työskentelee noin 94 % Suomen työllisistä.

Kansikuva: Pintos Oy:n yrittäjä Tuomas Pere on Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja ja EK:n hallituksen varapuheenjohtaja.

KORJAUS: Alkuperäisessä uutisessamme todettiin Mikkelin seudun sijoituksen laskeneen vuodesta 2017 lähtien. Sijoitus on kuitenkin laskenut vasta vuodesta 2019 lähtien. Sijoitukset olivat: 17 (2015), 14 (2017), 18 (2019), 21 (2021) ja 23 (2023). Yhteensä seutukuntia on 25.

Julkaistu: 15.02.2023