fbpx

Työ hakee tekijäänsä

Kari Joutsalainen TE-keskus
Ely-keskuksen tilastot luovat nyt positiivista virettä. Osaajia etsitään eri puolilla maakuntaa.

Eniten työpaikkoja on tarjolla sosiaali- ja terveysaloilla lähi- ja sairaanhoitajille. Lääkäreille löytyy töitä koko maakunnasta samoin kuin sosiaalityöntekijöille, puheterapeuteille, lastentarhanopettajille ja erityisopettajille.

Rakentamisessa näkymät ovat valoisat, ja korjausrakentaminen lisääntyy hienoisesti. Metalliteollisuus etsii lähivuosina etenkin hitsaajia ja koneistajia.

”Työpaikkoja on hyvin tarjolla eri toimialoilla, kuten sosiaali- ja terveyspuolella, metallissa, teollisuudessa ja rakentamisessa. Työvoiman kysyntä on nyt kohtalaisen vahvaa”, palvelujohtaja Kari Joutsalainen Etelä-Savon TE-toimistosta sanoo.

Joutsalainen muistuttaa, että yritysten yt-uutisissa takana voi olla toimialan muuttuminen ns. auringonlaskun alaksi. Uutta työtä etsivälle riittää nyt kuitenkin vaihtoehtoja.

Kasvupyrähdystä tekevät Mikkelin seudulla esimerkiksi talo- ja energiatekniikan yritykset.

”Teknistä erityisosaamista omaavat yritykset erikoistuvat ja saavat jalansijaa muuallakin maassa. Ne hakevat usein uusia osaajia laajalta alueelta. Kun tänne muodostuu laajempia osaamiskeskittymiä, klustereita, saadaan uusia osaajia ja se vauhdittaa toimialan kasvua.”

Myös matkailun näkymät ovat nyt lupaavat. Viime vuosina yritykset ovat investoineet merkittävästi ja matkailualan kasvua vauhdittavat muun muassa Saimaa Geopark -statuksen hakeminen, Järvi-Suomen peruskirjan laatiminen ja muut yhteiset hankkeet.

Osaajia kaivataan nyt myös siivoamaan, tekemään ruokaa ja myyntityöhön puhelin- ja asiakaspalvelukeskuksiin. Kolmen heikon satovuoden jälkeen maatiloille on palannut luottamus tulevaan, niillä investoidaan ja kotieläintuotantoa laajennetaan.

Vaikeinta on löytää työtä ns. ylitarjonta-ammateissa. Niitä on tilastojen perusteella Savonlinnan seudulla 23, Mikkelissä kahdeksan ja Pieksämäellä vain kolme. Uusiakin kasvualoja maakunnassa muhii.

”Yksi uusi ala, josta voi täällä kasvaa iso, liittyy aurinkoenergiaan. Alan kasvu ei ole vielä ollut hallittua, mutta tilanteet voivat muuttua nopeasti, joten positiivisia yllätyksiä voi tulla.”

Joutsalainen rohkaisee maakuntaan muuttamaan myös siinä tilanteessa, kun vasta toisella on työpaikka.

”Etelä-Savoon työllistyvien osaajien puolisoilla on usein kysyttyä ammatillista osaamista, joten työtä voi löytyä puolison työpaikan verkostojen ja te-toimiston palvelujen avulla. ”

Kaksi kolmesta työssä olevasta eteläsavolaisesta työskentelee palvelualalla. Jalostuksen parista löytää elantonsa vajaa neljännes ja alkutuotannosta joka kymmenes. Yrittäjien osuus pk-yritysvaltaisessa maakunnassa on maan toiseksi korkein.

Teksti ja kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 24.10.2019