Reservinupseerien käynnistämä maanpuolustusjärjestöjen yhteinen dronehankinta mahdollistaa yhteiskunnan tukemisen ja reserviläisten kouluttamisen dronetehtäviin.
Tavoitteena on laadukkaan, ammattilaistasoa olevan miehittämättömän lennokin eli dronen hankkiminen.
”Tässä jos missä on uusia ja vanhoja reserviläisiä kiinnostava ja motivoiva uusi koulutus- ja toiminta-alue.”
Hankittavan dronejärjestelmän käyttökohteina ovat mm. viranomaisten tukeminen, yhteiskunnalle ja yrityksille elintärkeiden energia- ja infrajärjestelmien häiriötilanteiden selvittäminen, pelastus- ja etsintätehtät sekä erilaiset ilmasta käsin tehtävät kartoitukset. Tavoitteena on tukea myös vapaaehtoista maanpuolustusta kouluttamalla reserviläisiä vaativien dronejärjestelmien käyttöön.
Alun perin Suur-Savon Reserviupseeripiiri ry:n käynnistämä projekti on laajentui vuoden 2022 aikana laajan varautumis- ja maanpuolustustoimijoiden joukon yhteishankkeeksi. Toiminnan pääpaikaksi on suunnitteilla Mikkeli ja toiminta kattaisi koko Etelä-Savon alueen.
”Voidaan sanoa, että asiasta on pikkuhiljaa kehittynyt laajalti vapaaehtoisia maanpuolustustoimijoita, viranomaisia ja muita toimijoita yhdistävä projekti”, Suur-Savon Reservinupseeripiirin puolesta hankkeen projektipäällikkönä toimiva Jussi Saarinen toteaa.
Myönteinen vastaanotto alueen sähköyhtiöissä
”Tämä on hieno asia, että Etelä-Savo toimii edelläkävijänä uudenlaisen teknologian hyödyntämisessä. Droneteknologiasta on huomattavaa hyötyä sähköverkojen vianpaikannuksessa suurhäiriötilanteissa, kuten myrskyjen aikana”, sanoo Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.
”Parhaimmassa tapauksessa tässä on synergioita droneteknologiaan liittyvän osaamisen kehittyessä maakunnassa usean organisaation toiminnassa”, Tykkyläinen jatkaa.
Maanpuolustuskoulutuksen Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiirin piiripäällikkö Jyrki Niukkanen korostaa hyötylennokkiprojektin tärkeyttä ja ajankohtaisuutta vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kannalta.
”Kun seuraa Ukrainan tapahtumia, on tullut selväksi, miten tärkeitä dronet ovat nykyaikaisella taistelukentällä. Reserviläisten drone-osaamisen ja – suorituskyvyn hyödyntäminen maanpuolustuksen tarpeisiin ovat oleellinen osa etenkin paikallispuolustuksen kokonaisuudessa. Kaupallisten drone-järjestelmien käyttö, ylläpito sekä käyttöperiaatteiden kehittäminen antavat uuden ulottuvuuden tehdä koulutusyhteistyötä Maanpuolustuskoulutuksen ja reserviläistoiminnan kanssa”, Niukkanen kertoo.
Hankittavaa järjestelmää on määrä hyödyntää myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminnassa.
Nyt käynnistetyn projektin kustannusarvio on noin 170.000 euroa. Summa sisältää varsinaisen dronen lisäksi hankittavat lisälaitteet erikoiskameroineen ja tukiasema-autoineen.
Lue tiedote myös Reserviläinen-lehdessä.