fbpx

Rajat avautuivat kaksi koronarokotetta saaneille

Kuva lentokoneen siiven yli taivaalle. Artikkelikuva.

Maanantaista 26.7.2021 alkaen Suomeen voi saapua kaikista maista, mikäli tulijalla on todistus saadusta kahden koronarokotuksen sarjasta. Viimeisestä rokotuksesta on täytynyt kulua vähintään 14 vuorokautta.

Täysin rokotettujen matkustajien ei myöskään enää tarvitse käydä koronatestissä Suomessa. Toistaiseksi mm. venäläinen Sputnik-rokote ei kuitenkaan ole hyväksyttyjen rokotteiden joukossa.

EU-alueelta ja Schengen-valtiosta voi aiempaan tapaan saapua rokotussarjan sijaan maahan myös todistuksella alle 6 kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista tai käymällä koronatestauksessa.

Ulkorajalla edelleen tiukemmat säännöt

EU- Schengen-alueen ulkopuolisista maista tuleville noudatetaan edelleen tiukempia sääntöjä. Esimerkiksi Iso-Britannista ja Yhdysvalloista voi matkustaa Suomeen ainoastaan, mikäli tulijalla on todistus saadusta rokotussarjasta. Poikkeuksena rajoituksiin ovat myös ns. ”välttämättömät syyt”, jotka arvioidaan tapauskohtaisesti rajalla.

Poikkeuksen ulkorajavalvontaan muodostavat kuitenkin matalan riskin alueet, kuten Australia, Hong Kong, Uusi-Seelanti ja Singapore. Näissä koronaedemian esiintyvyys on niin alhainen, että Suomeen voi saapua vapaasti ilman todistuksia tai rokotuksia. Myös Japani ja Kanada kuuluvat ns EU:n ”vihreän listan” maihin, mutta vihreän listan maista saapuvat eivät kuitenkaan saa automaattista vapautusta koronatestauksesta.

Maanantaista alkaen sallitaan myös EU- tai Schengen-valtiosta saapuvan risteilyaluksen matkustajien maissa käyminen.

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen perustuslain 9§ mukaisesti.

Päivitetyn ohjeen maahantulosta 26.7. alkaen löydät Rajavartiolaitoksen sivuilta: https://raja.fi/rajaliikenne-ohjeet-korona 

Julkaistu: 26.07.2021