fbpx

Pk-yritysbarometri: yritysten suhdannenäkymät heikentyneet

Pk-yritysbarometrin saldoluku syksy 2022

Etelä-Savon yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet syksyn pk-yritysbarometrin mukaan selvästi. Suhdannenäkymät ovat heikentyneet Etelä-Savossa muuta maata enemmän. Erityisesti yritysten investointiodotukset ovat laskeneet.

-Epävarmat ajat tuntuvat monilla yrittäjillä nyt kouriintuntuvasti, kuten pk-yritysbarometrin tuloksista näkyy. Onneksi tulokset eivät ole lohduttomat. Mahdollisuuksia kasvuun on edelleen runsaasti olemassa ja epävarmoista ajoista päästään yli niihin tarttumalla ja liiketoimintamahdollisuuksia kehittämällä, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Ukrainan sodan vaikutukset nähdään Etelä-Savossa hieman vahvemmin kuin muualla maassa. Erityisesti kielteiset vaikutukset näkyvät kustannusten nousuna.

-Etelä-Savon osalta tuloksissa on nyt paljon vaihtelua, Etelä-Savon yrittäjien Heidi Loukiainen kertoo.

Koko maassa pk-yritykset arvioivat vähentävänsä investointejaan merkittävästi lähiaikoina. Sen sijaan henkilöstöstä pyritään pitämään kiinni. Kustannusten nousuodotukset ovat edelleen voimakkaita ja moni yritys arvioi, ettei tuotteiden hinnoitteluvaralla voida täysin kompensoida kustannusten nousua.

-Markkinassa on heiluntaa, mutta positiivisiakin merkkejä on ilmassa. Sähkön futuurihinta on tasaantumassa ja aiemmin koettuja raaka-aineiden ja komponenttien saatavuushaasteita on saatu ratkaistua. Koronasta aiheutuu nyt huomattavasti vähemmän rajoituksia, Timo Paakki Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä toteaa.

Tutustu Etelä-Savon tuloksiin tarkemmin täällä:
https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2022/09/pk-baro_syksy_2022_seutu_etela-savon_yrittajat.pdf

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä.

Julkaistu: 09.09.2022