fbpx

PK-yritysbarometri: Etelä-Savossa investoidaan nyt reippaasti

Viitostie ilmasta

Syksyn PK-yritysbarometrin mukaan Etelä-Savon PK-yritykset ovat investoimassa 24 % muuta maata enemmän.

Rahoitusta on jo tänä vuonna hakenut kone –ja laiteinvestointeihin 53% barometriin vastanneista yrityksistä, kun viime vuonna samaan aikaan rahoitusta oli hakenut vain 42% yrityksistä.

Investoinneissa Etelä-Savon keskiarvo on koko maan keskiarvoa parempi 

Yritysten investointiodotukset ovat korkealla. Jopa 73 % vastanneista yrityksistä, jotka aikovat hakea rahoitusta, investoivat sen kone -tai laitehankintoihin. Investoinneissa on lisäystä viime vuoden samaan aikaan verrattuna 41 %. Koko koko maahan verrattuna investointeja aiotaan tämän tutkimuksen valossa tehdä Etelä-Savossa 24% enemmän, Heidi Loukiainen Etelä-Savon Yrittäjistä kertoo.

Yrityksen kehittämisen merkittävämmäksi ulkopuoliseksi esteeksi raportoidaan yleinen suhdanne- ja taloustilanne. Toiseksi merkittävin este on osaavan työvoiman saatavuus.

Vienti edelleen muuta maata heikompaa

Etelä-Savon yrityksissä tehdään vientiä edelleen muuta maata vähemmän. Vientiyritysten osuus vastanneista oli Etelä-Savossa noin 15 %, kun koko maassa osuus oli 21 %. Myöskään kansainvälistymispalvelujen tarvetta ei koeta yhtä tärkeäksi. Samaan aikaan yritystoiminnan tärkeimmäksi kehittämistarpeeksi nimetään kuitenkin markkinointi ja myynti.

Yksi selittävä tekijä vientihalukkuuteen on yrityksen koko, sillä liikevaihdoltaan alle 200 000€ yritysten vastaajamäärä on Etelä-Savossa muuta maata suurempi. 91%  Etelä-Savon yrityksistä ei ole käyttänyt kansainvälistymiseen liittyviä palveluja.

Julkaistu: 08.09.2021