fbpx

Onko yritykselläsi liiketoimintaa Venäjällä? Näin varaudut pakotteisiin.

Ukraina kuvituskuva

Venäjä on aamuyöstä 24.2.2022 aloittanut sotatoimet Ukrainassa. Kansainvälisen tilanteen kiristyminen Ukrainan kriisin ympärillä on johtanut talouspakotteisiin EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

Uusiin talouspakotteisiin Venäjän-kaupassa on syytä varautua huolellisesti.

”Juoksevassa liiketoiminnassa tärkeintä on tuntea kumppanit ja oma tuote tarkkaan, jottei päädy käymään kauppaa pakotelistatun yrityksen tai henkilön kanssa tai tuotteella, joka on vientikiellossa. Uusiin pakotteisiin varautumisen osalta periaatteena on ensin pohtia, mikä on pahinta, mitä voi tapahtua ja sitten etsiä keinot vähentää havaittuja riskejä”, neuvoo Solid Plan Consultingin toimitusjohtaja Aleksi Pursiainen Suomalais-Venäläisen kauppakamarin koulutuksessa.

”Kriittiset pisteet kätkeytyvät koko tuotanto- ja toimitusketjuun aina rahoitusta myöten. Mitä jos keskeiseen raaka-ainetoimittajaamme kohdistuu pakotteita? Mitä jos tuotteidemme tai käyttämiemme komponenttien vientiä Venäjälle rajoitetaan? Mitä jos avainasiakkaamme tai avainjakelijamme Venäjällä joutuu pakotelistatuksi? Voivatko finanssisektorin pakotteet lukita rahamme Venäjälle? Kuinka riippuvaisia olemme yhdysvaltalaisista varaosista, komponenteista tai ohjelmistoista?”, Pursiainen jatkaa.

Koulutusta ja tietoa saatavilla

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on julkaissut sivun Venäjä-pakotteista. Sivulta löytyy sekä tapahtumatietoa että käytännön vinkkejä.

Suomen Yrittäjät on julkaissut ”Kaikki Ukrainasta yrittäjälle” -sivun. Seuraava tietoisku järjestetään 17.3.2022. Yrittäjien jäsenille tarkoitettu lakineuvonta palvelee numerossa 09 229 222.

Kauppakamari on julkaissut infosivun ”Kaikki Venäjä-pakotteista yrityksille”. Suurempi tapahtuma tulossa 25.3.2022.

Solid Plan Consultingin Aleksi Pursiainen on julkaissut vuonna 2021 kirjan ”Kansainväliset pakotteet ja vientivalvonta”, jossa annetaan konkreettisia neuvoja ja käytännönläheisiä esimerkkejä suomalaisyritysten näkökulmasta. Teos on ostettavissa mm. Alma Talentin verkkokaupasta.

Suomalais-Venäläinen kauppakamari SVKK järjestää useita webinaareja ja infotilaisuuksia pakotteista ja strategiasta pakotetilanteessa. Kauppakamari on Venäjän-kaupan asiantuntijaorganisaatio, jolla on palveluksessaan yli 20 asiantuntijaa. Kalenterissa on tulossa ainakin 6 eri infoa.

Myös kehitysyhtiö palvelee

Mikkelin seudulla on muutamia kymmeniä aktiivisesti Venäjän-kauppaa tekeviä yrityksiä. Tällä hetkellä alueella ei ole suunnitteilla omia infotilaisuuksia pakotteista, mutta kiinnostuksen ilmetessä voimme järjestää myös oman tilaisuuden. Meihin voi ottaa yhteyttä verkkosivujemme kautta osoitteessa www.mikseimikkeli.fi tai puhelimitse yrityspalveluihin klo 8-17 numerossa 010 340 3080.

Muokattu 28.2.2022 – lisätty tietolähteitä.
Muokattu 1.3.2022 – lisätty tietolähteitä.
Muokattu 16.3.2022 – päivitetty ja lisätty tietolähteitä

Julkaistu: 24.02.2022