fbpx

Oletko suunnitellut hakevasi ELY tai BF koronarahoitusta? Hae nyt, kohta tätä ei enää ole saatavilla.

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä piti torstaina 14.5.2020 klo 9.00 tiedotustilaisuuden uudesta yritysten yleistuesta. Lintilän mukaan uuden yleistuen myötä ELY-keskusten ja Business Finlandin koronarahoitusten myöntäminen päättyy.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Business Finlandin ja ELY-keskusten koronatukihaut ajetaan yritysten yleistuen myötä hallitusti alas. Jatkossa edellämainitut organisaatiot jatkavat yritysten rahoitusta normaaleilla rahoitusinstrumenteillaan.

-Tähän mennessä hallitus on tuonut uusia tuki-instrumentteja pöytään. Nyt ensimmäisen kerran vaihtoehtoja viedään myös pöydältä pois, viestintäpäällikkö Jukka Kumpusalo MikseiMikkelistä toteaa.

Uusi yleistuki ei toimi samoin kuin nykyinen kehitysrahoitus

Uusi yritysten yleistuki perustuu ns. Vesa Vihriälän malliin ja ohjataan yrityksille, (1) joilla on hankalasti sopeutettavia kiinteitä kustannuksia ja (2) joiden liikevaihto on maalis-huhtikuussa pienentynyt vähintään 25-30 prosenttia (tarkka prosenttiosuus on vielä avoinna). Tuen määräksi hallitus on arvioi vähintään 2000 ja enintään 200 000 euroa yritystä kohden. Useimmat yksityiskohdat ovat vielä avoinna. Tuki on kuitenkin selkeä kompensaatiotuki koronaepidemian vuoksi jo koettujen vaikutusten johdosta.

ELY-keskusten ja Business Finlandin kehittämisavustukset ovat luonteeltaan erilaisia – niiden tavoitteena on kehittää liiketoimintaa siten, että se kestäisi mahdolliset koronaepidemian vaikutukset paremmin. Tuesta pienempi Tilanneanalyysiavustus (ELY) tai Esiselvitysrahoitus (BF) on enimmäismäärältään 10 000 euroa ja suurempi Kehittämistoimenpiteet (ELY) tai Kehittämisrahoitus (BF) on enimmäismäärältään 100 000 euroa. Hankkeissa vaaditaan edellämainitun lisäksi lisäksi 20 prosenttia omarahoitusta.

Kehitysrahoituksen saaminen ei poissulje yleistuen saamista, mutta kehitysrahoitus vähentää yleistuen määrää. Business Finlandin ja ELY-keskusten yrityksille myöntämistä kehittämistuista otetaan yleistuen arvioinnissa huomioon 70 prosenttia.

ELY-keskusten ja Business Finlandin koronarahoitus poistuvat yleistuen myötä

Alustavien tietojen mukaan korona-avustusten hakeminen Business Finlandilta ja ELY-keskuksilta päättyy, kun yleistuki otetaan käyttöön. Kaikki jo vastaanotetut hakemukset käsitellään tavanomaisesti, mutta uusia hakemuksia ei voi enää jättää muutospäivästä alkaen. Muutospäivää ei ole vielä päätetty.

-Olemme saaneet arvion, että nopeimmillaan haut voitaisiin sulkea jo siinä vaiheessa, kun hallituksen esitys jätetään eduskunnalle. Tämä voisi olla jopa ensi tai seuraavalla viikolla. Takaraja on viimeistään silloin, kun yleistuen haku Valtionkonttorilta alkaa. Tästä päivämäärästä on monenlaisia heittoja, esimerkiksi heinäkuusta on puhuttu. Tarkasta päivämäärästä ei ole kuitenkaan tietoa.

Muutos saattaa vaikuttaa myös yritysten suunnitelmiin

Moni yritys on aiemmin suunnitellut hakevansa ELY-keskukselta tai Business Finlandilta ensin analyysiavustuksen, jonka tulosten perusteella tehdään suurempi kehittämisrahoitushakemus. Mikäli yritys on jo hakenut jo analyysiavustusta tai saanut tästä myönteisen päätöksen, mutta yleistuki astuu voimaan analyysivaiheen aikana, on mahdollista, että suunniteltua jatkorahoitusta ei voida enää hakea.

-Tässä tilanteessa ohjeistamme asiakkaitamme valmistelemaan kehittämisosion hakemuksen jo nyt, vaikka analyysivaihe olisi vielä menossa. Uusi hanke on kuitenkin päivättävä alkamaan vasta, kun analyysivaihe on päättynyt. Olennaista on, että hakemus lähetetään käsittelyyn ennen virallista ELY:n ja BF:n tukien alasajopäivää. Tätä aiemmin lähetetyt hakemukset käsitellään normaalisti. Myöskään jo myönnettyihin ja toteutuksessa oleviin hankkeisiin muutoksella ei ole vaikutusta – ne viedään loppuun normaalisti.

-Mikäli suunnittelet vasta ensimmäisen hakemuksen tekemistä ja yritykselläsi on jo selvä visio kehittämisvaiheeseen etenemisestä, ohjeistamme lisäksi asiakkaitamme tekemään rahoitushakemuksen nyt suoraan kehittämistoimenpiteisiin tai kehittämisrahoitukseen.

Mitä suurempi rahoitushakemus, sitä enemmän hakemukselta ja toiminnalta vaaditaan

Siinä, missä 1. vaiheen hakemus on sekä ELY-keskuksissa ja Business Finlandilla varsin suoraviivainen, toisen vaiheen kehittämisrahoitus vaatii yritykseltä selkeän vision, selkeästi laaditun toimenpidesuunnitelman sekä budjetin.

Suurempia hakemuksia myös valvotaan hankkeen aikana eri tavalla: maksatusten yhteydessä toteutuneet kulut tarkistetaan yrityksen kirjanpidosta ja tuensaajan on tehtävä selvitystä hankkeen etenemisestä ja tuloksellisuudesta.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksein maksuton koronalinja, puh. 010 340 3080, auttaa Mikkelin seudun yrityksiä hakemusten tekemisessä.

ESR_yhdistelmalogo

Julkaistu: 20.05.2020