fbpx

Ensimmäistä kertaa järjestetty Mikkeli Water Week kokosi osallistujia ympäri maailmaa 

Mikkeli Water Week 2024

Veden merkitys ja sen monimuotoisuus oli vahvasti esillä Mikkeli Water Week -tapahtumaviikolla. Puhtaan veden pääkaupungissa viikko toi esiin veden merkityksen erilaisten vesiteemaisten ohjelmanumeroiden muodossa. Asiantuntijoille suunnatut ohjelmakokonaisuudet toivat Mikkeliin osallistujia 12 maasta.

Yli sata tutkijaa, opiskelijaa ja yritysedustajaa keskusteli tapahtumassa siitä, miten puhtaan veden saatavuus varmistetaan nyt ja tulevaisuudessa.  Mikkeli Water Weekin ohjelma koostui useista eri tapahtumista: kansainvälisestä Emerging Trends in Water Treatment -konferenssista sekä Finnish Lakeland Forum -seminaarista oheisohjelmineen, opastetuista kierroksista vedenpuhdistamolla sekä koko perheen tapahtumapäivästä kaupungin kirjastolla.   

LUT-yliopiston järjestämä Emerging Trends in Water Treatment –konferenssi veti noin 100 osallistujaa 12 eri maasta. Edustettuina olivat Suomi, Etelä-Korea, USA, Viro, Liettua, Ruotsi, Nigeria, Iso-Britannia, Tšekki, Etelä-Afrikka, Intia ja Australia. Ohjelmassa olivat esillä uudet jäteveden käsittelytekniikat, haitta-aineiden poisto ja kiertotalouden ratkaisut. 

Finnish Lakeland Forum muistutti meitä järviluontomme perinnöstä ja puhtaan veden merkityksestä. Järvialueemme on meillä lainassa ja tehtävänämme on turvata alueen puhtaus ja monimuotoisuus myös tuleville sukupolville. 

Toimittaja, kirjailija sekä mm. Madventures-ohjelmasta tuttu Riku Rantala puhui seminaarissa Mikkelin Mikaelissa veden merkityksestä sekä Suomen että koko maailman kannalta. 

”Meillä Suomessa on mahdollisuus tehdä asioita, emme ole merkityksettömiä. Suomalainen järviluonto on poikkeuksellinen, pidetään siitä siis huolta. Meillä on erityinen vastuu.”, Rantala muistutti kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan. 

Rantala myös painotti, että vesi ja sen puute luovat jännitteitä maailmalla. Kaikkien hävinneiden sivilisaatioiden taustalla on mm. ympäristökatastrofi, jota on voinut edeltää veden ja siten ravinnonkin puute sekä yhteiskunnallinen eriarvoistuminen.  

Finnish Lakeland Forum on yhteistyötä puhtaan järvialueemme puolesta. Forum kokoaan vuosittain alan toimijat yhteen edistämään alueen elinvoimaa. Yhteistyön perustaksi Mikkelissä allekirjoitettiin Järvi-Suomen peruskirja maailman ympäristöpäivänä 5.6.2019.  

Ensimmäistä kertaa järjestetty Mikkeli Water Week -tapahtumaviikko oli onnistunut ja saa jatkoa myös tulevina vuosina. Finnish Lakeland Forum järjestetään Mikkelissä syksyllä 2025 osana Mikkeli Water Weekiä. Kansainvälinen konferenssi järjestetään seuraavan kerran vuonna 2026. 

Mikkeli Water Week 2024

Mikkeli Water Week 2024

Mikkeli Water Week 2024

Mikkeli Water Week 2024

Mikkeli on vesiosaamisen pioneeri

Puhtaan veden pääkaupungissa on rakennettu kunnianhimoisesti ja pitkäjänteisesti osaamista veden ympärille. Se tarkoittaa koulutusta, tutkimusta ja kehitystä, joka tuottaa uusia vesihuollon ratkaisuja ja liiketoimintaa, lopputuloksena elinvoimaa ja hyvinvointia. Mikkeliin on myös rakennettu huippumoderni jätevedenpuhdistamo, joka purkuvedellään parantaa Saimaan veden laatua. Puhdistamon yhteydessä on ainutlaatuinen uuden vesitekniikan testausympäristö. Kehittämistoiminta on koottu kaupungin koordinoimaan Blue Economy Mikkeli (BEM) -osaamiskeskukseen. 

BEM kokoaa yhteen alan huippuasiantuntijat. Mikkelin vahvuudet ja panostus vesiosaamiseen tunnustetaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Elokuussa 2024 alkaneella BEM osaamiskeskus III -hankkeella toteutetaan Mikkelin kaupungin ja valtion välistä Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimusta. Vuosille 2021–2027 solmitun ekosysteemisopimuksen painopiste on yhdyskuntavesien kiertotalous. Blue Economy Mikkelin tavoitteena on kehittyä valtakunnallisesti tunnetuimmaksi ja kansainvälisesti merkittäväksi vesialan keskittymäksi, joka tuottaa uusia ratkaisuja vesihuollon ongelmiin sekä kotimaassa että ulkomailla. 

Mikkeli Water Week 2024

Mikkeli Water Week 2024

Syksyllä 2023 Mikkelissä käynnistyi vesiteknologian diplomi-insinöörikoulutus, joka kokoaa yhteen opiskelijoita ympäri maailmaa. Koulutus toteutetaan LUT-yliopiston Mikkelin alueyksikössä. Vesiteknologian osaajat ovat avainasemassa ratkaisemassa yhteiskunnalle elintärkeää kysymystä puhtaan veden riittävyydestä. Vedenpuhdistuksen lisäksi heillä on ymmärrys siitä, miten jäteveden sisältö saadaan puhdistusprosessien yhteydessä tuottamaan lisäarvoa: Jätevettä käsitellään resurssina ja raaka-aineena. Läheinen yhteistyö vedenpuhdistuksen toteuttajan kanssa mahdollistaa opiskelijoille näkymän modernin teknologian hyödyntämismahdollisuuksiin. 

Mikkelissä tehdään huippulaatuista vesitutkimusta LUT-yliopiston erotustekniikan osastolla sekä Mikkelin ammattikorkeakoulussa. LUT-yliopiston tutkimus painottuu erotustekniikkaan, vedenkäsittelymenetelmien kehittämiseen sekä resurssitehokkaiden teknologisten ratkaisujen ja liiketoimintamallien luomiseen. Yksikön moderneja erotustekniikan laitteistoja voidaan hyödyntää laboratorio- ja pilot-mittakaavassa. Biologinen vedenkäsittely, suuri levälaboratorio ja kattavat analyysimahdollisuudet ovat yksikön erikoisuuksia.

Myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk tarjoaa vesiosaamiseen ja asiantuntijuuteen liittyvää koulutusta. Esimerkiksi ympäristöteknologian koulutuksessa vesiosaaminen on yksi painopisteistä. Koulutus kattaa vesikemian, vesinäytteenoton, luonnonvedet, vesihuollon, vedenkäsittelyn ja puhtaan veden hankinnan. Kaikki Xamkin koulutukset hyödyntävät opetuksessaan ympäristölaboratoriota ja tekevät yhteistyötä tutkimus- ja kehittämistoiminnan kanssa.  

Tämä artikkeli on osa Blue Economy Mikkeli -artikkelisarjaa, joka on toteutettu BEM osaamiskeskus IlI -hankkeessa. Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Mikkelin kaupunki. EU-rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto. Mikkeli on yksi Suomen Innokaupungeista, jotka toteuttavat kaupunkien ja valtion solmimia ekosysteemisopimuksia. Innokaupungit ovat uuden ajattelun tukijoita ja kirittäjiä, muutoksen edelläkävijöitä. 

Kuvat: Riikka Silkala

Blue Economy Mikkeli ll hankkeen rahoittajat

 

 

 

Julkaistu: 15.10.2024