fbpx

Memoriaali-verkkopalvelun perustajat kannustavat pyyhkimään pölyt kirjahyllystä ja digitoimaan aineistot tuleville polville

Kati Saltiola ja Heikki Silvennoinen

Mikkelin arkisto- ja tutkimustoimijat esittelivät keskiviikkona 8.6. Memoriaali-verkkopalvelun, joka on uusi kansalaisten ja yritysten digitaalisten aineistojen vastaanoton verkkopalvelu.

Memoriaali auttaa käyttäjiä tallentamaan omia aineistojaan ja sujuvoittaa muistiorganisaatioiden sähköisten aineistojen vastaanottoa ja arkistointia.

Palvelun tavoitteena on saattaa entistä enemmän digitoitua materiaalia käyttäjien saataville.

”Mitä kattavammin tallennettua tietoa on saatavilla, sitä laadukkaampaa tieteellistä tutkimusta ja sisältöjä tallennetusta tiedosta voidaan tehdä”, ohjelmakoordinaattori Kati Saltiola Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta kertoo.

”Memoriaali-palvelun toimintaa on nyt kokeiltu mm. Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto ELKA:ssa ja Sodan ja rauhan keskus Muistissa. Esimerkiksi ELKA:n osalta digitoitua aineistoa kertyi 31000 sivua”, Saltiola jatkaa.

ELKA kerää, käsittelee ja asettaa käyttöön yritysten, yksityisten henkilöiden, liittojen ja yhdistysten toiminnassa syntynyttä asiakirja-aineistoa, jota ovat tekstiasiakirjojen lisäksi piirustukset, kartat, valokuvat sekä erilaiset ääni-, video- ja filmitallenteet.

Myös Sodan ja rauhan keskus Muisti mukana tietojen tallentajana ja käyttäjänä

-Sodan ja rauhan keskus Muisti haluaa välittää kävijöilleen koettavaksi ihmisten ja yhteiskunnan sodan ajan todellisuuden. Jo ennen keskuksen perustamista keskustelimme Memoriaalista, eli tavasta joukkoistaa sotiin liittyvien muistojen ja tietojen kerääminen. Memoriaali antaa yksityishenkilöille myös mahdollisuuden korjata ja täydentää historiallista tietoa omilla yksityisillä aineistoillaan ja tiedoillaan, sisältöjohtaja Pia Puntanen kertoo.

Memoriaali-palvelun avulla Sodan ja Rauhan keskus Muisti jakaa ja tallentaa kansalaisten yksityiset sotaa koskevat aineistot julkisten ja viranomaisaineistojen rinnalle digitaaliseen arkistoon käytettäväksi. Uuden aineiston myötä voidaan tehdä laadukkaampaa tutkimusta, johon puolestaan perustuvat keskuksen näyttelyt.

-Sotiin liittyvät aineistot ovat yksi kysytyimmistä ja käytetyimmistä tutkimusmateriaaleista arkistoissa, mukana hankkeessa toiminut Heikki Silvennoinen Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä kertoo.

Kehittäjät toivovat, että palvelun julkaisun myötä aineistojensa digitoinnista kiinnostuneet innostuisivat pyyhkimään pölyt kirjahyllyistään ja digitoimaan aineistonsa tuleville polville saatavaksi.

Palvelua jatkokehitetään ja tuotteistetaan edelleen toimijoiden yhteistyössä osana Memory Campus -ekosysteemin toimintaa. Palvelun kehitystä voi seurata osoitteessa https://memoriaali.fi.

Memoriaali-palvelu on kehitetty yhteishankkeessa, jonka toteuttajina ovat toimineet Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu, Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto sekä Sodan ja rauhan keskus Muisti. Verkkopalvelun ohjelmointi toteutettiin Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Xamkissa. Hanketta rahoitti Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

Lisätiedot:

Kati Saltiola, Memory Campus ohjelmakoordinaattori
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
kati.saltiola@xamk.fi tai 050 560 3174

Heikki Silvennoinen, projektipäällikkö
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
heikki.silvennoinen@mikseimikkeli.fi tai 050 306 6768

Julkaistu: 14.06.2022