fbpx

Jesse Haaja sai innovaattoripalkinnon

Jesse Haajalle Mikkelin seudun innovaattoripalkinto

Mikkelin seudun innovaattoriksi 2019 on valittu mainostoimiston toimitusjohtaja ja elokuvaohjaaja Jesse Haaja. Palkinnon myöntänyt Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy valitsee innovaattoreiksi ihmisiä, jotka ovat omalla työllään merkittävästi vaikuttaneet Mikkelin seudun elinkeinoelämän ja työyhteisöjen kehittymiseen ja uudistumiseen pitkäjänteisesti.

Oman mainostoimiston Haaja perusti Mikkeliin kymmenen vuotta sitten. Itsensä hän näkee innovaattorina, joka ei älyä pelätä asioita.

”Ehkä se on vähän pöljänkin merkki, kun ei osaa pelätä asioita, jotka saattavat kaataa miehen. Minulle on tärkeää, että tulee tehtyä asioita, joita moni ei ole tehnyt. Olen luottanut siihen, että pystyn tekemään sellaisia asioita, enkä ole tyytynyt tavanomaiseen.”

Tekemisen paloaan hän kuvaa tarpeeksi luoda jotain.

”Se on sellainen luova möykky, joka pitää saada ulos tavalla tai toisella. Harkitsin supersankarielokuvan tekemistä vakavasti, mutta päädyin siihen, että jos jätän tämän tekemättä, kukaan mukaan ei sitä tee. Koin, että jostain syystä minulla on velvollisuus tehdä se elokuva.”

Draamaelokuvaprojektit ovat isoja, joten niissä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Haaja on huomannut, että maailmalla ymmärretään se, että isojen projektien toteutus ei ole aina helppoa ja homma voi mennä pieleenkin.

”Meillä täällä saatetaan palkita tekijät häpeällä, että kyllä sä kehtasit. Välillä se pisti miettimään, että miksi edes yritän, mutta sitten maailmalla otettiin avosylin vastaan.”

Filmit opettavat

Viitisen vuotta sitten Haaja alkoi valmistella nuoruuden supersankarihahmonsa, Rendelin, pohjalta toimintaelokuvaa. Ensi-ltaan päästiin loppuvuonna 2017. Elokuvaa rahoittamaan Haaja sai mukaan peräti 500 yhteistyökumppania omista verkostoistaan, asiakkaistaan ja lähipiiristään. Lisäksi hän investoi omia rahojaan ja otti velkaa.

”Matkan jaksoi juosta läpi pätkittäin, mutta se oli rankka pala. Se vaikutti koko loppuelämään, asiakassuhteisiin, yritykseen ja perheeseen. Rendel myös särki paljon.”

Filmi levisi 60 maahan. Kimmoke kakkososan tekoon tuli pääosin Yhdysvalloista, missä ykkösosan levitys eri tallennemuodoissa ja jakelukanavissa ylitti ennakko-odotukset. Jatko-osa kuvattiin viime vuonna kotimaassa. Tällä kertaa Haaja rajasi omaksi roolikseen ohjaajan ja suunnittelijan tehtävät ja jätti tuottamisen muille.

Rendelin jatko-osaa leikataan parhaillaan Helsingissä.

”Elokuvien tekemistä on kiva harrastaa. Se on ollut sellaista sielun ruokintaa.”

Välipaloina on syntynyt Mikkelissä viime vuonna kuvattu lyhytfilmi Hear me, jonka pääosassa on Haajan kihlattu, australialaisnäyttelijä Bianca Bradey. Filmi on pärjännyt hyvin kansainvälisillä filmifestivaaleilla.

Palkintoja on satanut myös useille musiikkivideoille. Parhaillaan käsikirjoitusvaiheessa on myös kaksi myöhemmin tuotantoon tulevaa toimintaelokuvaa.

”Tavoitteena on, että festivaaleja kiertämässä olisi koko ajan 3-4 filmiä. Ehdokkuuksia on tullut tähän mennessä 50 ja palkintoja 20, joista osa on rahapalkintoja. Lisäksi festivaalit lennättävät tekijöitä paikan päälle esittelemään filmiä. Senkin olen oivaltanut, että Suomesta ei kannata aloittaa kansainvälisille markkinoille suunnatun elokuvan levitystä.”

Kotimaa vei voiton

Viime vuodet Haaja kuvailee painaneensa läpi samalla hypellä. Nyt on vihdoin rakonen vetää vähän henkeä ja ladata akkuja. Tällä hetkellä hän jakaa aikansa Mikkelin ja Helsingin kesken. Yrityksellä on toimisto molemmissa.

”Perustekemiseni on edelleen mainosalalla. Helsingissä on meneillään paljon projekteja. Tykkään sikäläisestä tavasta työskennellä, eli siellä pidetään yksi workshop-päivä ja sen jälkeen keskitytään tekemään.”

Haajan mainostoimiston suurimpia asiakkaita on tällä hetkellä Suomen Olympiakomitea, jolle yritys työstää uuden brändin Tokion olympialaisiin. Toimeksianto on laaja, sillä se kattaa eri lajiliitot ja paraolympialaiset. Vuosia yrityksen asiakkaana on ollut myös AKK Motorsportin Neste Ralli. Meneillään on myös tv-sarjan konseptointi amerikkalaiselle Marvel-televisiolle.

”Mikkelissä oma tekeminen on kääntynyt nyt teollisuuteen ja ravintolapuolelle. Aina kun täällä on annettu lupa tehdä asioita ja luotettu siihen, mitä tehdään, on syntynyt tuloksia. Yleensäkin ongelmia tulee, jos kesken projektin joudutaan tekemään kompromisseja. Olisi hyvä muistaa, että kun asiakas päättää sijoittaa mainontaan, sen kuuluisi tuottaa hänelle lisää rahaa ja hyvin usein siihen päästään, jos mennään alkuperäisen suunnitelman mukaan.”

Mikkelin kaupungin markkinointia hän kehittäisi luontaisista vahvuuksista käsin.

”Pitäisi pysähtyä miettimään, mikä tämä kaupunki on ja mitä nämä ihmiset haluavat. Ulkokuoren kiillotus ei onnistu, jos ydin ei ole kunnossa. Ihmiset, Saimaa, sijainti ja lähialueen uniikki palvelukokonaisuus, jota luotsaavat rohkeat ja intohimoiset yrittäjät. Se on se ydin. Täällä on myös tapana pyytää helposti apua konsulteilta eli ihmisiltä, joilla ei ole mitään kosketuspintaa tähän kaupunkiin. Voitaisiin välillä kysyä niiltä, jotka tuntevat Mikkelin.”

Mikkelissä Haajan yritys toimii Kauppakeskus Akseliin syntyneessä yrityskeskittymässä. Saman avokonttorin jakavat näyttävistä vuorovaikutteisista installaatioista tunnettu OiOi Collective Oy, 3D-suunnitteluun keskittyvä 3dbase ja ohjelmistokehitykseen erikoitunut Metatavu Oy.

”Saamme kaikki synergiaetua yhdessä toimimisesta. On kiva, että työyhteisöön kuuluu muitakin kuin omia työntekijöitä. Tämä on ollut kuin uusi alku meille kaikille.”

Työtahti tolkulliseksi

Haaja kuvailee tehneensä 10 vuotta sitten 18-tuntisia työpäiviä ja määritelleensä itsensä työnteon kautta. Nyt ykkösenä arvoissa on lasten kanssa vietetty aika.

”Seuraavien viiden vuoden aikana haluan ajaa hallitusti ruuhkan alas. Tällä hetkellä yritän päästä eroon asioista, jotka vaikuttavat pitkälle ajalle. Haen rauhaa ja turvaa keskittyä tähän hetkeen.”

Haaja on myös kysytty luennoitsija eri tilaisuuksiin ja hän pitää ihmisten sparrauksesta.

”Voin vetää luennon vaikka 200 ihmiselle ja käyttää hetken aikaa sen jälkeen ihmisten kanssa keskusteluun, mutta poikkeuksetta poistun kyllä takavasemmalle hyvin nopeasti, kun velvollisuudet on hoidettu. Olen kuitenkin perusluonteeltani introvertti, joka haluaa viettää aikaa mökillä rauhoittuen ja olla lasten kanssa.”

Lisätiedot palkinnosta:

Juha Kauppinen, toimitusjohtaja
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy luo työtä mikkeliläisille tukemalla yritysten kehitystä, kasvua ja vientiä. MikseiMikkeli palvelee yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisvaiheesta alkaen, kaikissa kehitysvaiheissa. Asiantuntijamme auttavat yrityksiä sijoittumaan, löytämään työvoimaa, kehittämään liiketoimintaa sekä luomaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Lisää meistä www.mikseimikkeli.fi. Some: @mikseimikkeli

Julkaistu: 27.01.2020