fbpx

Infrapalveluyritykset kasvavat

Elvera, Enerva, Mikseimikkeli uutiset

Mikkelin Johtokatu ykkösessä kasvaa ja kehittyy kaksi kaakkoissuomalaista verkosto- ja infrapalveluyritystä, Elvera ja Enerva, jotka etsivät lisää ammattitaitoisia osaajia.

Elvera Oy on erikoistunut sähköön, veteen, lämpöön, tietoliikenteeseen ja teollisuuden verkkoihin liittyvien palveluiden tuottamiseen. Yritys rakentaa verkkoja, hoitaa niiden kunnossapidon ja korjaa viat.

Noin 50 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä yritys sai nykyisen muotonsa, kun vuonna 2016 siitä tuli Suur-Savon Sähkön, Lappeenrannan Energian ja Kymenlaakson Sähkön yhdessä omistama kaakkoissuomalainen verkonrakennusyritys.

”Varmistamme yhteiskunnan toiminnan jatkuvuuden myös häiriötilanteiden aikana ja korjaamme viat nopeasti”, toimitusjohtaja Arto Nieminen kuvaa yrityksen ydintehtävää.

Yritys toimii ketterästi eli hallinto pidetään mahdollisimman matalana ja tehokkaana. Osaaminen ja palvelutarjonta laajeni maanrakennukseen, kun yritys osti äskettäin maakaapelointiin erikoistuneen Cableboys Oy:n.

Elvera Oy viilattiin kasvukuntoon pari vuotta sitten käydyissä yt-neuvotteluissa. Tällä hetkellä noin 50 miljoonan liikevaihtoa pyörittävä yritys työllistää liki 300 osaajaa.

Uusille tekijöille on tällä hetkellä töitä Mikkelin lisäksi Savonlinnassa, Kymenlaaksossa ja Lappeenrannassa. Yritys järjestää parhaillaan puolen vuoden koulutusta yhteistyössä Esedun ja Ely-keskuksen kanssa saadakseen kentälle lisää tekijöitä.

”Lähivuosina meillä on tarvetta rekrytoida vuosittain noin 15 uutta työntekijää, jotta työntekijöidemme kokonaismäärä pysyy noin kolmessa sadassa. Nyt tilanne on alalla se, että kavereilta ostetaan hyviä tekijöitä pois, joten olisi pakko saada alalle uusia ihmisiä. Ala sopii ihmisille, jotka haluavat tehdä käsin töitä ulkona luonnon armoilla”, Nieminen sanoo.

Suunnittelupuolelle kaivataan amk-insinööritaustaisia osaajia Savonlinnaan, Mikkeliin, Lappeenrantaan, Kotkaan ja Haminaan. Mikkelissä töissä on myös 3. ja 4. vuosikurssin insinööriopiskelijoita.

”Tarvitsemme erityisesti sähkö- ja rakennussuunnittelijoita sekä teknisiä suunnittelijoita, jotta voimme kasvaa.”

Elvera on muuttumassa vahvasti valtakunnalliseksi toimijaksi. Vianhoitopalvelua tarjotaan eri puolille maata vaikeissa häiriötilanteissa ja kuituosaamista myydään operaattoreille ja verkkoyhtiöille. Lämpövoimalaosaamista myydään maakunnan kaukolämpölaitoksille, ja Elvera hoitaa myös Savonlinnan voimalaitoksen käyttöä ja kunnossapitoa. Lisäksi Lappeenrannassa rakennetaan ja huolletaan vesiverkkoa.

”Yritys kurottaa Kaakkois-Suomesta koko ajan laajemmalle alueelle.”

Enerva valvoo sähkönjakelua

Sisaryritys Enerva Oy on erikoistunut sähköverkon suunnitteluun, valvontaan, huoltoon ja kunnossapitoon. Järvi-Suomen Energian valvomo siirtyi vapulta Enervan pyöritettäväksi.

Lisäksi yrityksellä on mahdollisuus tarjota tulevaisuudessa kaukolämpö-, vesi- ja televerkkojen valvontaan ja kunnossapitoon liittyviä palveluja kokonaisvaltaisina palvelupaketteina.

Myös Enerva palkkaa uusia osaajia Mikkeliin. Henkilöstön määrä nousee tänä vuonna kymmeneen, ja rekrytoinnit jatkuvat myös ensi vuonna.

”Työtehtävät ovat erilaisia kuin vanhoilla sähkömiehillä olivat. Nykyään on tarpeen omata vahvaa tietoteknistä osaamista. Sähkönjakelua valvotaan erilaisilla järjestelmillä ja verkostoautomaatio sekä siihen liittyvät järjestelmät lisääntyvät edelleen”, toimitusjohtaja Harri Nummenpää sanoo.

Enerva hoitaa omistajayhtiöiden verkkovalvonnan ja -käytön keskitetysti Mikkelistä käsin. Ensi keväänä toiminta laajenee, kun myös Kymenlaakson ja Lappeenrannan sähköverkot otetaan mukaan valvontaan.

Valvottavan sähköverkon yhteinen pituus on silloin 45 00 kilometriä ja siihen on liittynyt 260 000 asiakasta. Yrityksen toimintamalli on sellainen, että sitä voidaan laajentaa eri puolille maata helposti.

”Loppuasiakkaille toimintamme tulee näkymään niin, että korjaamme viat entistä nopeammin, turvallisemmin ja ennakoiden.”

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 24.10.2019