fbpx

Hallitus esittää yksinyrittäjien sisällyttämistä kustannustukeen

Yritysten kustannustuesta järjestetään kolmas hakukierros. Kustannustukilakiin ehdotetaan nyt muutoksia, jotta tukea voitaisiin myöntää entistä joustavammin erityisesti pienyrityksille ja yksinyrittäjille. Yksinyrittäjätuki on jatkossa osa kustannustukea.

Tavoitteena on antaa lakiesitys eduskunnan käsittelyyn maaliskuun alussa ja avata haku yrityksille huhtikuussa.

Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää myös erikseen tukimuotoa, joka sopisi tapahtuma-alalle. Samalla arvioidaan jo tarvetta kustannustuen neljännelle hakukierrokselle. Kustannustuen perusperiaatteet on tavoitteena pitää ennallaan.

Yksinyrittäjät hakevat jatkossa tukea Valtiokonttorista

Lakiluonnoksen mukaan kunnat eivät enää jatkossa myönnä yksinyrittäjätukea, vaan käsittely siirretään Valtiokonttorille.

Tukea myönnetään yritysten liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan. Lakiluonnoksen mukaan jatkossa tukea maksettaisiin vähintään 2000 euroa, vaikka yrityksen tuki jäisi laskennallisesti alle kyseisen summan. Näin tukea voisivat saada aiempaa useammat pienyritykset ja yksinyrittäjät, jos muut tukiehdot täyttyvät.

Yksinyrittäjät ja pienyritykset ovat aiemminkin voineet hakea kustannustukea, mutta edellisillä hakukierroksilla on havaittu, että pienimpien, alle 70 000 euron vuosiliikevaihdon yritysten kustannustukihakemuksista on hylätty yli 80 prosenttia. Pääsyy tukihakemuksen hylkäykselle on ollut tuen jääminen laskennallisesti alle 2000 euron alarajan. Nyt tilannetta halutaan muuttaa.

Jotta yritys voisi hakea kustannustukea, sillä täytyy olla Y-tunnus. Vaatimuksena on myös, että yrityksellä on tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia vähintään 2000 euroa. Jatkossakaan ei olisi alarajaa sille, mikä tukeen oikeutetun yrityksen liikevaihdon tulee olla.

ESR_yhdistelmalogo

Julkaistu: 19.02.2021