fbpx

Essoten alue siirtyy epidemian perustasolle – valtakunnallinen rajoitusten purkaminen alkaa

Koronavirustilanne jatkuu Essoten alueella rauhallisena ja alue siirtyy epidemian kiihtymisvaiheesta takaisin perustasolle.

– Suurimmat muutokset rajoituksissa ovat tällä erää, että aikuisten harrastustoiminta palaa tauolta ja kuntosalien rajoituksia puretaan. Julkiset tilat avautuvat, mutta niissä on edelleen noudatettava THL:n ohjeita, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Alueen kunnat tekevät koronavalmiusryhmän suositusten perusteella vielä omat päätöksensä ja käytännössä useimmat rajoitukset jatkuvat perjantaihin 23.4. saakka, jolloin aluehallintoviraston kokoontumisrajoitus nousee kuudesta henkilöstä 20 henkilöön.

Perusteena rajoitusten vähentämiselle on, että kuntayhtymän alueella koronavirustartuntojen määrä on laskenut ja samalla rokotuskattavuus ja riskiryhmien suojaamisen tilanne on parantunut.

Etätyötä ja maskeja suositellaan yhä

Yksityistilaisuuksien järjestämistä ei edelleenkään suositella. Etätyösuositus jää edelleen voimaan, jos työn järjestäminen ei aiheuta ”kohtuutonta haittaa”. Samoin kasvomaskien käyttöä suositellaan edelleen tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää.

– Uudet virusvariantit leviävät sen verran herkästi, että turvavälit, kasvomaskit ja käsienpesu on pidettävä edelleen rutiineissa ja näiden käyttöä jopa lisättävä, kun sosiaalisten kontaktien määrä lisääntyy. Näitä ohjeita Essoten alueen ihmiset ovat tähän asti kiitettävästi noudattaneetkin ja hyvää linjaa on syytä edelleen jatkaa, kehottaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Hallitus aloittaa valtakunnallisten rajoitusten purkamisen

Suomen hallitus on hyväksynyt suunnitelman koronarajoitusten purkamisesta. Suunnitelman mukaan poikkeusolot päättyvät huhtikuun loppuu mennessä. Myös koulusulut päättyvät.

Ensimmäisenä avataan nuorten harrastustoimintaa huhti-toukokuussa, jos tautitilanne sen sallii. Aikuisten harrastetapahtumat jatkuvat näillä näkymin ulkona kesä-heinäkuussa ja sisätiloissa aikaisintaan elokuussa. Sisärajaliikenteen osalta rajoitusten purku aloitetaan touko-kesäkuussa.

Tapahtumien osalta tavoitteena on, että perustason alueilla kyettäisiin järjestämään 50 hengen tilaisuuksia. Mahdollisuutta suurempiin yleisötapahtumiin tarkastellaan huhti-toukokuun vaihteessa.

Turvavälivelvoitteesta on tavoite luopua ulkotilojen osalta kesäkuussa.

Hallitus suosittelee tulevalle kesälle kotimaan matkailua ulkomaanmatkailun sijaan.

Katso koko Hallituksen muistio ”Suuntaviivat covid-19-epidemiaan liittyvien rajoitustoimien ja -suositusten hallitulle purkamiselle” täältä.

 

Julkaistu: 21.04.2021