fbpx

Aloittava yrittäjä saa nopeasti neuvontaa Mikkelin seudulla

Heli Tavasti Mikkelin seudun Uusyrityskeskuksesta

Kun aloittava yritys saa perustamisvaiheeseen tukea Mikkelin Seudun Uusyrityskeskukselta, se kuittaa kuntien maksaman neuvonnan kulut takaisin jo ensimmäisenä vuonna veroeuroina, toimitusjohtaja, yritysneuvoja Heli Tavasti kertoo.

Siinä missä uusista yrityksistä yleensä puolet selviää alkuvuosista, Mikkelin Seudun Uusyrityskeskuksen asiakasyrityksistä peräti 85 prosenttia jatkaa taivaltaan.

”Varmistamme, että perustettavalla yrityksellä on edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Tutkimme yhdessä yrittäjän kanssa liikeideaa monelta kantilta ja ehdotamme kehittämisideoita. Tavoitteemme on varmistaa, ettei yrittäjä epäonnistu turhaan. Kunnille palvelumme maksaa noin 1200 euroa per perustettava yritys, joten tämä on nopea tapa tukea uusien yritysten alkutaivalta kannattavasti.”

Vuosittain noin 110 Mikkelin seudun Uusyrityskeskuksen asiakasta perustaa uuden yrityksen. Asiakaskäyntejä kertyy noin 280 asiakaskäyntiä vuodessa. Nykyään seudun oppilaitoksista tulee opiskelijayrittäjiä, ja asiakkaista viitisen prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Korona-aika sai monet eläköityneetkin perustamaan yrityksen.

”Asiakkaamme haluavat usein tietää lisää verotuksesta, yhtiömuodoista, arvioida liikeideaansa ja miettiä markkinointia. Moni haluaa kuulla mielipiteitämme ja saada vahvistusta jollekin asialle. Tällä hetkellä noin 33-35 prosenttia ensimmäistä yritystään perustavista käy meillä, mutta toivoisin, että määrä kasvaisi 50 prosenttiin.”

Vältä turhat virheet

Tärkeä neuvonnan paikka on rahoituksen hakuvaihe, mitä varten yrittäjällä on oltava valmiina liiketoimintasuunnitelma.

”Me varmistamme, että suunnitelman kanssa voi mennä uskottavasti vaikka pankkiin neuvottelemaan. Laskemme kannattavuutta ja autamme hinnoittelun mietinnässä.”

Jos yritys ei saa neuvontaa alkuvaiheessa, se voi kostautua vaikka rahoitusta haettaessa, koska tietyt rahoitusmuodot on haettava yrityksen elinkaaren tietyissä vaiheissa.

”Joskus yrittäjä on voinut ilmoittaa kaupparekisteriin liian suppean toimialan, yritykselle on rekisteröity epäkäytännöllinen nimi tai yritys on unohtunut ilmoittaa alv-velvolliseksi. Annamme yritysten käyttöön myös laajat asiantuntija- ja rahoittajaverkostomme.”

Yhteistyö Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n kanssa on tiivistä, ja yritysneuvoja Sanna Paavilainen työskentelee puolet työajastaan siellä opastaen jo toimivia yrityksiä.

”Sama toimipaikka Tuma-talossa antaa meille hyvää synergiaetua. Pystymme neuvomaan yrittäjiä suoraan MikseiMikkelin neuvojien luokse, jotta saamme kaiken erityisosaamisen hyödynnettyä. Roolimme ovat hyvin selkeät, eikä mitään päällekkäisyyttä ole.”

Mikkelin seudulla Uusyrityskeskus auttaa Hirvensalmen, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan aloittavia yrittäjiä. Asiakastyö on tiivistä vierellä kulkemista ja määrittyy asiakkaan tarpeen mukaan. Tapaamisia on yleensä 1-2 kertaa ja muita neuvontatunteja kertyy muutamia.

”Monimutkaisemmat aloittamiset tarvitsevat enemmän aikaa. Täällä perustetaan tasaisesti eri toimialojen yrityksiä. Tyypillisesti uusi yritys syntyy palvelualalle ja seuraavaksi tekniselle alalle. Yrittäjällä on usein vankka työkokemus, koulutus ja verkostot, mikä on saanut hänet innostumaan oman yrityksen perustamisesta. Viime aikoina digitaalisuuteen liittyviä palveluyrityksiä on syntynyt useita. Soittoja tulee myös seudulle muuttoa pohtivilta.”

Tavasti muistuttaa, että työpaikkoja syntyy merkittävästi paikallisesti palveluita tarjoaviin yrityksiin, jotka tekevät sitä, mitä asiakkaat tarvitsevat.

Juttusille vaikka kahdessa päivässä

Mikkelissä Uusyrityskeskus on pieni ja ketterä. Asiakkaille se tarkoittaa muun muassa sitä, että tarvittaessa yrittäjälle raivataan aikaa jopa samalle päivälle. Nopeaa reagointia vaativat vaikkapa rahoituksen haku tai yrityksen osto.

”Valtakunnallisesti Uusyrityskeskusten palvelulupaus on, että juttusille pääsee parissa viikossa. Meille kiireellisessä tapauksessa pääsee kahdessa päivässä. Emme hylkää yrittäjää perustamisvaiheen jälkeen. Korona-aika sai tutut yrittäjät ottamaan yhteyttä sanoen, että kun autoit viimeksi, auttaisitko nytkin. Lupaan auttaa ja ohjaan heitä eteenpäin niin, ettei kukaan jää yksin.”

Mikkelin Seudun Uusyrityskeskuksen asiakaspalaute on peräti 4,8/5 eli maan kärkeä. Tavasti sanookin, että tyytyväiset asiakkaat ovat hänelle tärkein asia työssä.

Heli Tavasti tukee tällä hetkellä myös omistajanvaihdoksia pohtivia yrityksiä osana Rebuild Business -hanketta yhdessä MikseiMikkelin ja Itä-Savon Uusyrityskeskuksen kanssa.

”Laajalta asiantuntijaverkostoltamme saa vinkkejä myös ostettavissa olevista yrityksistä.”

Netti ei korvaa neuvojaa

Mikkelin Seudun Uusyrityskeskuksen on varmistettava rahoituksensa joka vuosi uudelleen. Keskuksen jäseninä on kuntien lisäksi noin 50 yritystä. Kuntarahoitus koordinoidaan teknisesti MikseiMikkelin kautta. Yritysten perustamisvaiheen neuvonnalla on laajaa yhteiskunnallistakin vaikutusta, kun yritykset saavat sulavan alun.

”Vaikka tietoa löytyy netistä, sen varassa yrittäjä ei voi päätellä, miten mikin asia vaikuttaa hänen omaan elämäänsä tai mitä merkitystä hänen omalla osaamisellaan tai tukiverkostoillaan on. Yksi aloittavan yrittäjän tärkeitä päätöksistä on tilitoimiston valinta. Annamme siinäkin suosituksia. Tosin tällä alueella on nyt selvästi pulaa alan osaajista.”

Itsekin yrittäjäperheessä kasvaneena Heli Tavasti tuntee yrittämisen arjen ja juhlan. Hän hoitaa edelleen isänsä maahantuontiyrityksen talous- ja henkilöstöhallinnon. Vankan akateemisen perustan omalle osaamiselleen hän hankki opiskellessaan Jyväskylän yliopistossa yrittäjyyttä osana kauppatieteiden maisterin tutkintoaan.

”Neuvontatyössä pysyy hyvin ajan hermolla. Taustani auttaa ymmärtämään yrittäjyyden koko kirjoa. Olen sisäistänyt ajatuksen, että yrittäminen on ylä- ja alamäkiä.”

Katso lisää Uusyrityskeskuksesta:
https://mikkelinuusyrityskeskus.fi/

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 13.10.2021