fbpx

Mikkelin seutu ehdottaa kakkosasumisen rekisteröintiä ja tilastoimisen käynnistämistä

Kuvassa vene Saimaalla

Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunta ja seudun kunnat ehdottavat valtiovarainministeriölle sekä digi- ja väestötietovirastolle, että ne käynnistäisivät riittävät toimenpiteet niin sanottujen kakkosasukkaiden paremmaksi tunnistamiseksi ja tilastoimiseksi. Aloite luovutettiin kuntaministeri Sirpa Paaterolle perjantaina 28.8. hänen Mikkelin-vierailunsa yhteydessä.

Aloite pohjautuu valtionvarainministeriön laatimaan kaksoiskuntaselvitykseen, joka julkaistiin alkuvuodesta 2018. Monipaikkaisuuden tunnistamisen ja hyödyntämisen kannalta suurin ongelma liittyy riittämättömään tietopohjaan. Monipaikkaisuus ilmentyy muun muassa loma-asuntoina, työasuntoina ja lasten vuoroasumisena. Loma-asuntojen lukumäärä on Suomessa noin 500 000.  Työasuntovähennystä on verotuksessa saanut noin 10 000 suomalaista vuosittain. On arvioitu, että yli 100 000 alaikäisellä lapsella on vuoroasumisen vuoksi kaksi osoitetta.

Isossa-Britanniassa väestölaskennan yhteydessä selvitetään niin sanottu second address -asukkaiden lukumäärä. Tässä tilastossa huomioidaan ne kansalaiset, jotka oleilevat kalenterivuoden aikana yli 30 vuorokautta virallisen kotipaikkansa ulkopuolella. Tilastoinnissa on selvitetty myös kakkosasunnossa asumisen syyt, joita ovat muun muassa vapaa-aika, opiskelu, työ ja lapsen asuminen toisen vanhemman luona.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Juva sekä Mikkelin seudun seutuvaliokunnan puheenjohtaja, Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia

Julkaistu: 28.08.2020