fbpx

Kotila Engineering etsii CNC-koneistajia ja suunnittelijoita

Toimitusjohtaja Juhani Kukkonen, Kotila Engineering. Kuvassa taustalla uusi laajennusosa.

Mekaaniselle puunjalostusteollisuudelle räätälöityjä ratkaisuja tuottava Kotila Engineering laajentaa parhaillaan Mikkelin Tuskussa ja etsii uusia osaajia.

Yritys aloitti Tuskussa vuonna 2014, kun sieltä löytyi 3,5 hehtaarin tontti hyvien liikenneyhteyksien varrelta. Tällä hetkellä yrityksen liki koko tuotanto menee vientiin. Kasvava vientialue on Venäjä ja Keski-Euroopassa tuotteita menee etenkin Saksaan.

Parin miljoonan euron investoinnilla yritys laajentaa merkittävästi tilojaan Tuskussa ja hankkii tuotantoon uusia koneita. Investoinnilla varmistetaan, että yritys pystyy kasvamaan ja kasvattamaan liikevaihtoaan 3-5 miljoonaan euroon. Yritys työllistää tällä hetkellä 11 täysipäivästä työntekijää.

Kotila Engineering Oy:n laajennus Mikkelin Tuskussa
Kotila Engineering investoi parhaillaan parilla miljoonalla eurolla toimitilojensa laajennukseen. Uudet tilat valmistuvat ensi kesäksi.

Töihin vaikka heti

Tilauskonepajayritys tekee räätälöityjä ratkaisuja etenkin pienille sahalaitoksille. Tuotannossa työ on koneistusta ja sorvausta CNC-kalustolla, hitsausta, asennuksia sekä automatisointia.

”Meille tulee viisi uutta CNC-työstökeskusta, ja nyt etsimme niitä käyttämään kuutta uutta työntekijää, jotka voivat aloittaa vaikka heti. Toivomme, että heillä olisi kokemusta CNC-koneistuksesta tai ainakin kova mielenkiinto oppia”, toimitusjohtaja Juhani Kukkonen sanoo.

Lisäksi etsitään 1-2 suunnittelijaa, jotka ovat 3D-suunnittelutaitoisia. Yritys tarjoaa asiakasyrityksilleen kone- ja laitetoimituksia, CNC-koneistuspalveluita ja valmistaa teräsrakenteita sekä logking-laitteita tukkien ja pienpuun käsittelyyn. Lisäksi myydään sahalaitteita, kuorimakoneita sekä muita laitteita.

”Olemme kiinnostuneita konesuunnittelun osaajista. Insinööri ei tarvitse olla, vaan pikemminkin etsimme aitoja, käytännön osaajia. Olemme tehneet kauppoja, ja ne pitää saada nopeasti työn alle osaavien työntekijöiden kanssa.”

Kasvu tulee viennistä

Tuotteita on viety vuosien varrella 30 eri maahan ja kotimaassa niitä on myyty 200 eri asiakkaalle. Vientikauppaa tekee kuusi omaa myyjää ulkomailla.

Kotila Engineering Oy:n tuotteita
Kotila Engineering tekee räätälöityjä ratkaisuja etenkin pienille sahalaitoksille. Tuotannossa työ on koneistusta ja sorvausta CNC-kalustolla, hitsausta, asennuksia sekä automatisointia.

”Venäjä on vientimme kasvualue. Siellä on paljon eri kokoluokan toimijoita, joten kaltaisellemme pienemmälle tilauskonepajalle riittää asiakkaita, joille tehdä räätälöityjä ratkaisuja.”

Viime vuosina myös Keski-Eurooppaa piinaavat metsätuhot ovat tuoneet uusia eteläsaksalaisia asiakkaita, kun kuivunutta puuraaka-ainetta ei ole enää voinut jalostaa tukeiksi, vaan siitä on valmistettu vaikkapa pellettejä ja muita tuotteita.

Tuskussa mahtuu kasvamaan

Tuskun logistinen merkitys on kasvanut vuosien varrella entisestään, mikä palvelee hyvin kovassa kasvuvauhdissa olevaa yritystä. Toimitusjohtajalta kiitosta saavat kasvun vauhdittamiseen osallistuneet ELY-keskus ja rahoituslaitokset joustavine palveluineen.

Mikkelin kaupungin suuntaan Juhani Kukkonen vinkkaa, että on kolme asiaa, joiden kanssa kannattaa tehdä jatkossakin tiiviisti töitä: luvitus, koulutus ja työvoiman saatavuus.

”Kaupungin pitäisi näkyä ulospäin yrittäjäystävällisenä. Yrittäjät kaipaavat kaupungilta sitä, että tehdään oikeita asioita ja tuetaan siten yrittäjien toimintaa. Rakennusluvat ja muu luvitus pitää saada hoitumaan mahdollisimman nopeasti.”

Hän toivoo myös, että alueen yritysten työvoiman rekrytointitoiveet näkyisivät nykyistä paremmin paikallisessa ja valtakunnallisessa mediassa.

”On erittäin tärkeää, että kaupungista löytyy yritysten kaipaamaan koulutusta, ja että oppilaitoksilla on parhaat mahdolliset opettajat. Sitä kautta varmistetaan, ettei yritysten kasvu hyydy työntekijäpulaan.”

Yrityksiä kannattaa houkutella

Kun Kukkonen oli aikanaan perustamassa yritystä ja etsi sille sijaintipaikkaa, hän kyseli tarjouksia kolmelta eri paikkakunnalta. Mikkelin Tusku valikoitui sijaintipaikaksi, kun silloinen apulaiskaupunginjohtaja Eero Kaitainen otti yrityksen toiveet täytettäväksi ja teki tarjouksen, josta ei kannattanut kieltäytyä.

”Mikkeli voisi houkutella samaan tapaan tänne nyt uusia yrityksiä. Yrittäjille pitäisi tulla sellainen tunne, että heidät halutaan Mikkeliin. Kyse on vähän kuin parisuhteesta eli molemmilta pitää löytyä vahvaa tahtoa. Kannattaa myös muistaa, miten tärkeitä vientiyritykset ovat maailmalta tulevine rahavirtoineen. Ilman yrityksiä ei ole kaupunkia.”

Artikkelikuva: Toimitusjohtaja Juhani Kukkonen toivoo, että Mikkelissä tarjottaisiin koulutusta, joka auttaa alueen yrityksiä varmistamaan työvoiman saannin.

Teksti: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Kuvat: Juhani Kukkonen ja Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 27.12.2021