fbpx

Vitrulan Composites kasvaa vakaasti Mikkelissä

Kuvassa Vitrulan Composites Oy:n Mikkelin tehtaanjohtaja Sanna Hämäläinen

Insinöörinkadulla sijaitseva yli sata työntekijää työllistänyt Ahlstrom-Munksjön tehdas siirtyi yrityskaupalla vuoden 2020 alussa osaksi saksalaista Vitrulan-konsernia.

Mikkelin tehtaan tuotanto on kasvanut merkittävästi sen jälkeen, ja yritys on palkannut uusia työntekijöitä.

Mikkeliläissyntyinen tehtaanjohtaja Sanna Hämäläinen ehti perehtyä tehtaan toimintaan kolmisen kuukautta ennen omistajanvaihdosta. Kun kaupan solmimishetkellä työntekijöitä oli sata, nyt heitä on noin 120. Myös liikevaihto nousee tänä vuonna reilusti edellisvuoden 30 miljoonasta eurosta.

Olemme nyt osa vanhaa saksalaista lasikuituperheyritystä, Vitrulania.

Koronavuosi on kohdellut vuosi sitten Mikkelin-tehdasta pyörittämään perustettua Vitrulan Composites Oy:tä hyvin.

”Käynnistimme tammikuussa osakeyhtiön toiminnot ja loimme oman hallintomme. Markkinoilla alkoi samaan aikaan korkea kysyntä tuotteillemme. Kysynnän puolesta tämä vuosi on ollut paras vuosi pitkästä aikaa.  Vientiin menee noin 96 prosenttia tuotteistamme. Koronasta huolimatta aina jokin kolkka maapallosta on ollut auki. Meillä on vientiä Eurooppaan, joka on suurin markkina-alue, Aasiaan ja vaikkapa Meksikoon. Energiasektori turvataan kaikissa maissa myös vaikeina aikoina, mikä on meille hyvä asia”, Hämäläinen kertoo.

Vahvaa tuotekehitystä

Mikkelissä valmistettavia lasikuitupohjaisia lujitekankaita käytetään vaikkapa tuulienergiateollisuudessa. Lasikuitulujitteita tarvitaan myös meri- ja kuljetusteollisuuden sovelluksissa ja niille on suuret markkinat Euroopassa liikenteen ja teollisuuden eri käyttötarkoituksissa.

”Olemme kehittäneet tuotteita, jotka ylipäätään mahdollistavat valtavien offshore-tuulivoimaloiden rakentamisen. Niitä ei saada valmistettua ilman kehittämiämme supervirtaustuotteita. Olemme kehityksen kärjessä kasvavalla tuulivoima-alalla, joka auttaa maailmaa vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä. ”

Parisen vuotta yritys on tehnyt hiilikuitulujitteita, joiden kysyntä kasvaa sekin maailmalla kaksinumeroisin luvuin. Materiaalin avulla voidaan vaikkapa kehittää rekkojen koreista keveämpiä. Uusia sovelluskohteita odotetaan löytyvän myös rakennusteollisuudesta, kun erilaisilla verkoilla korvataan terästä.

”Meillä on tällä hetkellä noin 2000 aktiivista tuotetta. Tällaista ns. yhden luukun -yritystä ei heti löydy, jolla on näin laaja tuotevalikoima. Pystymme räätälöimään hyvin pitkälle asiakkaiden tarvitsemia tuotteita.”

Meillä on pystytty tekemään eniten hiilikuitulujitekerroksia maailmassa.

Työvoimaa tarvitaan

Kemiantekniikan diplomi-insinööriksi LUT-yliopistosta Lappeenrannasta valmistunut Hämäläinen ehti työskennellä yliopistossa seitsemän vuotta tehden tilaustutkimuksia ja opetustyötä. Kiinnostuttuaan esimiestyöstä hän työskenteli Metsä Groupissa. Lisäksi hän on toiminut EU:ssa ympäristötekniikan asiantuntijana erikoisalanaan selluteollisuuden asiat. Selluteollisuudessa 16,5 vuotta erilaisissa johtotehtävissä saivat hänet kaipaamaan uusia haasteita, ja silloin hänelle tehtiin Mikkelistä kiinnostava työtarjous.  

”Täällä Mikkelin tehtaalla on todella avoin keskustelukulttuuri, mikä on mieletön lahja organisaatiossa. On aloitetoimintaa ja turvallisuushavainnointia eli ei tarvitse alkaa kannatella tai nostaa keskustelukulttuuria, vaan sitä voi vain vahvistaa.”

Mikkelin tehtaan oma tuotekehitys on vahvaa ja nykyään myös kotimaan markkinointi hoidetaan Mikkelistä käsin. Yritys on palkannut tänä vuonna noin 20 uutta ihmistä, joista osan hallintoon. Parhaillaankin yritys etsii koneenhoitajia, logistiikan osaajia ja laitosmiestä. Yritys hyödyntää MikseiMikkelin työpaikkakampanja-alustaa, jolle voi ilmoittaa uusista työpaikoista.

”Koska tuotteidemme kysyntä kasvaa, tarvitsemme myös ensi vuonna lisää työntekijöitä. Teemme 3/5-työaikaa ja muutama kone on ollut tänä vuonna käytössä myös viikonloppuisin. Vaikka koulutamme tehtäviin, esimerkiksi tuotannossa on hyötyä mekaniikan, sähköautomaation tai tekstiiliteollisuuden kokemuksesta. Olemme tarkkoja siitä, että työergonomia on meillä kunnossa ja olemme pystyneet ehkäisemään ennakolta merkittävästi tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. ”

Haemme tälläkin hetkellä uusia työntekijöitä.

Hyvät kasvunäkymät

Mikkelin tehtaalla odotetaan, että myös ensi vuonna yritys kasvaa merkittävästi uusien asiakkuuksien kautta.

”Kasvu näkyy jo. Vitrulan Groupilla on yhteinen myyntiorganisaatio, joka on entisestään vahvistunut yrityskaupan myötä. On sellainen fiilis, että ollaan uuden äärellä. Tämä vuosi oli onnistumisten sarja, ja kapasiteetti on ollut paikoitellen täynnä. Kestävän kehityksen ratkaisuiden kysyntä kasvaa, mikä voi jopa moninkertaistaa yrityksemme tuotannon.”

Olemme konkreettisesti tukemassa kestävän kehityksen periaatteita.

Uudella omistajalla on kaksi lasikuitutuotteita valmistavaa tehdasta Saksassa ja yhdessä Mikkelin tehtaan tuotteiden kanssa muodostuu samasta yhtiöstä syntyy kattava tuotevalikoima.

”Saksalaisomistaja varmistikin yrityskauppaa tehtäessä, että täällä Mikkelissä meillä on mahdollisuus tarvittaessa myös laajentaa tällä tontilla ja sen lähellä.”

Teksti ja media: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Kansikuvassa: Tehtaanjohtaja Sanna Hämäläinen Mikkelin tehtaalta

Julkaistu: 11.12.2020