fbpx

Valtuutetut tutustuvat mikkeliläisyrityksiin

Yritystilaisuus valtuustosalissa 16.2.2022

Mikkelin kaupunginvaltuusto tutustuu tämän vuoden aikana mikkeliläisyrityksiin. Ensimmäisessä tilaisuudessa keskiviikkona 17.3. esittäytyi kuusi kasvuyritystä.

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan vierailuohjelman tavoite on, että valtuutetuille tulevat tutuiksi erikokoiset yritykset eri toimialoilta ja eri puolilta kaupungin aluetta. Keväällä tilaisuuksia järjestetään kolme ja syksyllä jatketaan.

”Niin kauan jatketaan kuin tarvetta on”, Halonen sanoi ja kiitteli Kati Häkkistä valtuustoaloitteen tekemisestä. Ensimmäisen tilaisuuden järjestelyistä vastasi Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy yhteistyössä kaupungin, yrittäjäjärjestöjen ja kauppakamarin kanssa.

Ydinvoima-alalle turvaratkaisuja

Platom Oy:n Juho Ikonen ja Joel Maunula
Platom Oy:n Juho Ikonen ja Joel Maunula kertoivat yhtiöstä Mikkelin kaupunginvaltuustolle.

Esittelykierroksen aloitti ydinvoima-alan turvallisuusratkaisuihin 24 vuotta sitten erikoistunut Platom Oy. Yritys työllistää noin 50 asiantuntijaa, joista 20 työskentelee Mikkelissä. Vuosien varrella yritys on toteuttanut 600 ydinvoima-alan projektia. Liikevaihdoltaan kuuden miljoonan euron yrityksen esittelivät hallintojohtaja Juho Ikonen ja liiketoimintajohtaja Joel Maunula.

”Toteutamme asiakkaidemme kanssa ydin- ja säteilyturvallisuuteen liittyviä projekteja. Mikkeliläiset alihankkijamme valmistavat järjestelmäratkaisut. Suomalaisella ydinvoimaosaamisella on hyvät vientinäkymät. Maana olemme edelläkävijöitä esimerkiksi ydinjätteen uudelleen käyttöön liittyvässä osaamisessa”, Maunula kuvasi.

Ydinvoima-alalla uutta ovat pienet, modulaarisesti rakennettavat ydinvoimalat, joilla voitaisiin tuottaa vaikkapa kaukolämpöä. Jotta niiden rakentaminen olisi taloudellisesti mahdollista, lainsäädännön pitäisi muuttua.

”Lakiuudistus onkin menossa ja olemme mukana uudistustyössä. Tavoitteena on, että pienten modulaaristen yksiköiden rakentamisesta ei tarvitsi käydä samanlaista raskasta luvitusta läpi kuin suurten ydinvoimaloiden”, Maunula ja Ikonen kuvasivat tilannetta.

Turvaratkaisut käyvät kaupaksi maailmalla

Environics Oy:n tuotteet valmistetaan Mikkelissä Sammonkadulla
Environics Oy:n tuotteet valmistetaan Mikkelissä Sammonkadulla.

Environics Oy tekee maailmasta turvallisempaa kehittämällä säteileviin ja biologisiin vaaroihin liittyviä tuotteita.

”Pari vuotta sitten toimme markkinoille maailman parhaan laitteen, joka tunnistaa laajan skaalan erilaisia aineita ja pystyy kommunikoimaan. Tuotteen suuri kysyntä yllätti meidät”, Suomenniemellä asuva toimitusjohtaja Kirsi Hedman kertoi.

Yrityksen kaikki laitteet valmistetaan Sammonkadulla. Asiakaskuntaan kuuluu eri maiden puolustusvoimia, turvallisuusorganisaatioita ja teollisia toimijoita. Kotimaan referenssiasiakkaat ovat Säteilyturvakeskus ja Puolustusvoimat.

”Elämme siitä, että maailmassa on uhkia ja pelkoa. Tuomme siihen turvaa. 40 vuoden aikana olemme vieneet tuotteita joka vuosi noin 40 maahan kaikilla mantereilla. Kaikkiaan vientiä on ollut yli 50 maahan.”

Tilauksia vuodessa tulee noin viidellä miljoonalla eurolla.

”Toimitamme tällä hetkellä sotalaivoille paljon valvontajärjestelmiä, jotka tarkkailevat laivojen ulkotilan turvallisuutta. Asiakkaisiin kuuluu myös aasialaisia varustamoja. Tuotteitamme on kotimaassa rajavalvonnassa mittaamassa säteilytasoja ja Helsinki-Vantaan lentokentällä varmistamassa turvallisuutta.”

Vientikaupan varassa kasvava yritys toimii Mikkelistä käsin, ja sillä on 40 jälleenmyyjää maailmalla. Palkkalistoilla on noin 50 korkeakoulutettua osaajaa ja tuotannollisissa tehtävissä noin kymmenen. Yrityksen liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa.

”Monipaikkaisuus on jo pitkään ollut meille arkea.”

Mainostoimistosta löytyy koodausosaamista

Mainostomisto Groteski Oy:n Jyrki Suvimaa (vas) ja Janne Tallqvist (oik). Keskellä MikseiMikkelin palvelujohtaja Mari Meriläinen.
Mainostoimisto Groteskilla on vahva kasvutavoite. Yritys hakee asiakkuuksia mm. pääkaupunkiseudulta. Kuvassa vasemmalla Groteskin Jyrki Suvimaa, keskellä MikseiMikkelin palvelujohtaja Mari Meriläinen ja oikealla Groteskin Janne Tallqvist.

Mainostoimisto Groteski on sekin kasvanut viime vuodet tasaiseen tahtiin. Mikkelin Otonkulmassa toimivan yrityksen 11 työntekijästä kahdeksan työskentelee Mikkelistä käsin. Tavoitteena on kolminkertaistaa lähivuosina yrityksen liikevaihto.

Yritys tarjoaa asiakkailleen visuaalista suunnittelua, digitaalisia ratkaisuja sekä brändi- ja kampanjasuunnittelua. Asiakkaisiin kuuluvat muun muassa Mikkelin, Raahen ja Iisalmen kaupungit, jääkiekkojoukkue Jukurit, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Opa&Muurikka, Esedu ja Xamk.

”Toimimme rehellisesti, läpinäkyvästi ja avoimesti. Kehitymme parhaillaan markkinointitoimiston suuntaan”, toimitusjohtaja Janne Tallqvist sanoo. Hän omistaa nykyään yhtiön sen perustajan Jyrki Suvimaan ja Sami Tarkiaisen kanssa. Suvimaa on siirtynyt toimitusjohtajan tehtävistä luovaksi johtajaksi.

Groteski poikkeaa muista mainostoimistoista muun muassa siinä, että sillä on omasta takaa ohjelmointiosaamista, joten asiakkaille pystytään räätälöimään erilaisia verkkosivu- ja verkkokaupparatkaisuja.

”Harvoilla mainostoimistoilla on koodariosaamista. Saammekin nykyään pääkaupunkiseudulta verkkokehitykseen liittyviä toimeksiantoja.”

Mikkelin vetovoiman kehittämiseen groteskilaisilla oli selkeä viesti.

”Pitää näkyä ulospäin niin, että täällä asiat toimivat, eikä asioita tehdä omissa poteroissa. Eikä Mikseitä saa lakkauttaa, se on organisaationa loistava, eikä muualta löydy vastaavaa.”

Turvaratkaisuja liikenteeseen

Mipro Oy:n Anssi Laakkonen
Mipro Oy:n Anssi Laakkonen esitteli yhtiön kansallisia ja kansainvälisiä referenssejä. Yhtiön ratkaisuja on käytössä myös Mikkelissä.

Mipro Oy on kehittänyt jo yli 40 vuotta erilaisia turvallisuusratkaisuja raideliikenteeseen, vesi- ja energiahuoltoon sekä teollisuudelle. Mikkelissä pääkonttoriaan pitävä yritys toimii nykyään myös Espoossa, Oulussa ja Tallinnassa.

Asiakkaisiin kuuluvat muun muassa Väylävirasto, HKL, Eesti Raudtee As sekä lukuisat vesi- ja energiahuollon yhtiöt.

Voitollisesti kasvavan yrityksen liikevaihto on noin 20 miljoonaa euroa, ja yritys työllistää noin 125 osaajaa. Yritys on mukana muun muassa länsimetron turvallisuusjärjestelmien toteutuksessa.

”Toimimme kotimaassa 37 vuotta ennen kuin ensimmäinen kansainvälinen rautatiehankkeemme alkoi Virossa. Mahdollisuuksia on muuallakin. Suurkaupungeissa rakennetaan ja korjataan yksi metrolinja kerrallaan. Länsimetro on meille hyvä referenssi. Esimerkiksi Lontoon metrossa on 30 vastaavankokoista linjaa”, toimitusjohtaja Anssi Laakkonen kuvaa.

Vesihuollossa yritys on keskittynyt tällä hetkellä toimimaan maakunnissa, kuten Mikkelissä, Joensuussa, Jyvässeudulla ja Kaakonkulmalla.

”Autamme tuottamaan puhdasta vettä energiaresurssein tehokkaasti. Vastuullamme ovat myös järjestelmien ohjaus ja valvonta laitoksen koko elinkaaren ajan. Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo on yksi kohteistamme. Se on valtakunnallisestikin erittäin arvostettu ja seurattu hanke.”

Virtuaaliratkaisuista hyvinvointia

OiOi:n Sami Kämppi vasemmalla edessä
OiOi Oy:n Sami Kämppi (vasemmalla) kertoi mm. yhtiön tuottamista elämyksellisistä ja kokemuksellisista tiloista.

Elämyksellisiä virtuaaliseinäratkaisuja myös maailmalle toteuttanut OiOi Oy haluaa keskittyä oikeasti merkityksellisiin ja vaikuttaviin asioihin ja toimia tutkimuksen ja faktan pohjalta.

”Tarjoamme asiakkaillemme elämyksellisiä ja kokemuksellisia tiloja, joissa yhdistyvät fyysiset ja digitaaliset ratkaisut. Tällä hetkellä puolet projekteistamme räätälöidään johonkin tilaan ja loput ovat erilaisia tuotteita, kuten simulaatioita”, toimitusjohtaja Sami Kämppi kertoo.

Korona-aika sai yrityksen muutamaan toimintatapaansa niin, että monipaikkaisuus toteutuu. Yritys on kasvanut korona-aikana ja rekrytoinut lisää osaajia. Elokuussa tiimiin tullut, virtuaalihahmojen tunneilmaistusta väitellyt Meeri Mäkäräinen työskentelee Uudesta-Seelannista käsin.

”Kaikki palvelumme menivät koronan myötä etämoodiin suunnittelusta palvelumuotoiluun. Firma perustettiin finanssikriisin aikana. Uusi kriisi on taas meneillään. Digitalisaatio ei kuitenkaan lopu, vaan siihen kohdistuu hurjia kasvuodotuksia.”

Tällä hetkellä yritys kehittää hyvinvointia edistäviä media-arkkitehtuuriratkaisuja.

”Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä on huomattu, että elämyksellinen tilamme rentouttaa lentomatkustajia ennen lentoa, vuokralaiset hakeutuvat mielellään tilan lähelle ja henkilökuntakin viettää mielellään aikaa tilan lähellä. Kustaankartanon muistisairaiden osastolla suomalaisen luonnon tuominen tiloihin vähensi rauhoittavien lääkkeiden käyttöä ja lisäsi työntekijöiden työhyvinvointia. Kehitämme myös lapsille suunnattuja ratkaisuja.”

Nyt yrityksen osaajat miettivät, miten auttaa yrityksiä, kun ne haluavat työntekijöidensä palaavan takaisin toimitiloihin.

”Virtuaalisen luonnon hyvinvointivaikutuksia alamme tutkia Viikkiin rakennettavassa tilassa. Tiloihin voi tuoda myös aistikokemuksia, kuten tuoksuja tai niiden happipitoisuutta voi säätää.”

Avoimen lähdekoodin osaamista

Metatavu Oy:n Jere Lauha
Metatavu Oy on ollut viime vuodet vahvassa kasvussa. Kuvassa toimitusjohtaja Jere Lauha.

Metatavu Oy toimittaa asiakkailleen avoimeen lähdekoodin pohjalle räätälöityjä ratkaisuja. Korona-aikana yritys on kasvanut merkittävästi. Tavoitteena on tänä vuonna yltää noin 1,4 miljoonan euron liikevaihtoon.

”Toimimme niin, että asiakas omistaa kaikki tilaamansa ratkaisut ja voi tarkastaa lähdekoodin. Haluamme toimia reilusti ja läpinäkyvästi ja varmistaa, että asiakkaamme on vapaa toimittajan lukoista”, toimitusjohtaja Jere Lauha kertoo.

Metatavun osaajat hallitsevat monta ohjelmointikieltä, joten ratkaisuja voidaan sovittaa myös asiakkaalla jo käytössä oleviin järjestelmiin. Metatavu toimittaa asiakkailleen muun muassa käyttöliittymiä, integraatiojärjestelmiä ja mobiilisovelluksia.

Yhteistyötä tehdään alueen muiden it-alan yritysten kanssa. Yhdessä OiOi Oy:n kanssa toimitettiin muun muassa Sodan ja rauhan keskus Muistille järjestelmä, jonka avulla tiedekeskus voi hallinnoida sisältöjään.

”Tämäkin ratkaisu on sellainen, että se on mahdollista skaalata ja tuotteistaa maailmalle.”

Kilpailu it-alan osaajista on kovaa. Metatavu tekee yhteistyötä isojen softatalojen kanssa silloin, kun se voi irrottaa työntekijöitään heidän projekteihinsa. Kasvuhakuinen yritys on viritellyt kehityshankkeita, ja Etelä-Savon pääomarahasto teki siihen historiansa ensimmäisen sijoituksen.

Vaikka maailma ympärillä muuttuu, yksi asia on toimitusjohtaja Lauhan mukaan varma.

”Yritys on synnytetty Mikkelissä ja täällä myös pysytään.”

”Todella vaikuttavaa”

Paikalla olleiden luottamushenkilöiden keskustelusta kävi ilmi kunnioitus siihen, millaista osaamista Mikkelissä on ja miten tätä viedään maailmalle. Myös yritykset arvostivat suoraa keskustelumahdollisuutta päättäjien kanssa. Seuraavat kaupunginvaltuuston tutustumispäivät toteutetaan keskiviikkoisin 20.4. ja 11.5. iltapäivällä.

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 21.03.2022