fbpx

Suomi avautuu asteittain – rajoitukset lievenevät edelleen 1.6. alkaen

Hallitus päätti toukokuun alussa koronarajoitusten asteittaisesta lieventämisestä. Lisätietoa lievennyksistä saatiin eilen 19.5. pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Työmatkustaminen

Työmatkustaminen tuli mahdolliseksi jo aiemmin 14.5. alkaen, kun Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä sallittiin työsuhteeseen tai toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne. Työmatkan välttämättömyyden perustelua ei enää tarvita. Sen sijaan muun ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan sellaisenaan 14.6.2020 asti. Vapaa-ajan matkustamista ei toistaiseksi suositella.

Maahan saapuvan henkilön tulee 14 vuorokauden ajan rajoittaa tarpeettomia lähikontakteja ja noudattaa omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa sallitaan liikkuminen työpaikan ja asuinpaikan välillä sekä muu välttämätön liikkuminen.

Etätyö

Hallituksen suositus etätyön käytöstä työpaikoilla jatkuu kesän yli.

Kokoontumisrajoitukset

Myös kokoontumisrajoituksia on lievennetty. Kesäkuun alusta alkaen kokoontumisrajoitus tilaisuuksiin ja kokouksiin on 50 henkeä. Jopa 500 hengen yleisötilaisuudet ovat mahdollisia erityisjärjestelyin. Yli 500 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty, eivätkä aluehallintovirastot myönnä näiden osalta poikkeuksia.

Rajoituksia tarkastellaan seuraavan kerran kesäkuun loppupuolella.

Sosiaali- ja terveydenhuolto

Rajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ovat edelleen voimassa toistaiseksi. Rajoitus vaikuttaa edelleen merkittävästi sote-sektoriin kytköksissä oleviin toimijoihin, esimerkiksi parturi-kampaajiin, hierojiin, taksipalveluihin ja terapiapalveluihin.

Ravintoloille avauslupa 1.6. alkaen

Hallitus antoi eilen 19.5. esityksen ravintoloiden avaamisesta 1.6. alkaen. Ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmäärästä, mutta asiakaspaikkarajoite ei koske terasseja. Ravintolat voivat olla avoinna klo 23 saakka, mutta anniskelun tulee loppua klo 22 mennessä. Ravintolat voivat aueta aamulla klo 06.00 ja anniskelu voidaan aloittaa tavanomaisesti klo 09.00 aamulla.

Asiakkaiden on istuttava omissa pöydissään. Lisäksi asiakas ei saa annostella ruokaa ja juomaa itse muualla kuin omassa pöydässään.  Oman ruoka-annoksen noutaminen on sallittua, eli pöytiintarjoilua ei määrätä pakolliseksi. Buffet-ruokailun järjestämisen esitys käytännössä tekee mahdottomaksi.

Asiakkaita ja seurueita ei saa myöskään vastoin heidän tahtoaan sijoittaa niin lähelle toisiaan, että se aiheuttaisi tartuntataudin leviämisen vaaraa. Lisäksi asiakkaille on varattava näkyvä mahdollisuus käsien pesuun tai desinfiointiin liikkeeseen saavuttaessa.

Kunkin ravintolan on laadittava kirjallinen suunnitelma siitä, miten se aikoo toteuttaa säädetyt velvollisuudet ja rajoitukset. Aluehallintovirastot valvoisivat rajoitusten ja velvollisuuksien noudattamista. Aluehallintovirasto voi määrätä velvoitteita rikkoneen ravintolan välittömästi suljettavaksi asiakkailta enintään yhdeksi kuukaudeksi.

Hallitus arvioi rajoitusten tarpeellisuutta kahden viikon välein. Rajoitukset saattavat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan olla voimassa lokakuun loppuun saakka. Tilapäiset säännökset kumotaan jo aiemmin koronatilanteen näin salliessa.

Ravintoloiden rajoituksiin ei ole tulossa alueellista porrastusta, eli rajoitukset ovat voimassa koko maassa.

Urheilu, liikunta ja kulttuuri

Hallitus on 4.5. päätöksellään sallinut kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaamisen kirjastoista välittömästi. Mikkelin seudun kirjastoihin voi nyt tehdä varauksia tietokoneella ja varaukset voi noutaa näistä kirjastojen aukioloaikana. Kirjastotilat avataan kokonaisuutena yleisölle kesäkuun alussa.

Ulkoharrastuspaikat on voitu avata jo 14.5. kokoontumisrajoituksia ja turvaetäisyyksiä noudattaen.

Urheilukilpailut ja sarjapelit voidaan käynnistää 1.6. alkaen erityisjärjestelyin.

Maanantaista 1.6. alkaen avataan asteittain valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminta sekä työkeskukset.

ESR_yhdistelmalogo

Julkaistu: 20.05.2020