fbpx

Ostamalla yrityksen oikaisee monta mutkaa

Yritysten kustannustuki, kuvituskuva

Voisiko yritysosto olla kätevä tapa toteuttaa oma unelma yrittäjyydestä? Mikkelissä huhti-toukokuussa toteutettava valmennus antaa askelmerkit eteenpäin.

Viitenä iltana toteutettavassa maksuttomassa valmennuksessa käydään läpi yrittäjyyttä, omistajanvaihdoksen etenemistä ja rahoitusta, tuotteiden ja palvelujen hinnoittelua sekä yrityksen tunnuslukuja.

Omaa osaamistaan ja vinkkejään jakavat kokeneet asiantuntijat, jotka tuntevat yrityksen perustamiseen ja yrityskauppoihin liittyvät eri vaiheet.

Toimitusjohtaja Heli Tavasti Mikkelin Seudun Uusyrityskeskuksesta valmentaa aloittavia yrityksiä. Tässä valmennuksessa hän antaa yrittäjille työkaluja oman osaamisen tunnistamiseen ja kertoo rahoitusmahdollisuuksista. Hänen mielestään yritysostoa kannattaa pohtia vaihtoehtona uuden yrityksen perustamiselle, koska yrityskaupassa liikeidea on jo testattu ja asiakaskuntakin olemassa.

”Kenties hyvät työntekijätkin ovat jo löytyneet. Lähes aina entinen yrittäjä voi auttaa ja mentoroida yrityksen ostanutta. Silloin ostaja saa paljon tietotaitoa ja kontaktit ehtivät siirtyä hänelle. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei yritystä tarvitse jatkaa samalla tavalla, vaan busineksestä voi tehdä oman näköisen. Yrityksen ostanut ei myöskään ole tilanteessa, että tulisi alalle uutena kilpailijana.”

Ostoprosessin vaiheet tutuiksi

Valmentaja Tapu Holttinen Villinikkarit Oy:stä avaa omistajanvaihdosta prosessina. Matkan alussa tunnistetaan itsessä halu olla yrittäjä ja sen jälkeen aletaan etsiä itselle sopivaa ostettavaa yritystä.

”Yhdessä mietitään, mistä tieto myytävistä yrityksistä löytyy ja miten ostoprosessi etenee askel askeleelta. Matka päättyy siihen, että sen lopussa toimitaan yrityksen uutena vastuullisena yrittäjänä. Valmennusillassa keskustelemme siitä, mitä erilaisia vaiheita matkalla kohdataan ja miten kannattaa edetä? Miten välttää suurimmat sudenkuopat ja virheet? Miten valmentaa itsensä toiminaan yrittäjänä ostamassaan yrityksessä?”

Talouden tunnusluvut haltuun

Tilitoimistot ovat yleensä tiiviisti mukana yritysostoissa. Tarvissio Oy:n toimitusjohtaja Päivi Jormalainen muistuttaa, että yrityksen tunnuslukuihin perehtyminen antaa hyvän kokonaiskuvan siitä, mitä yritykselle kuuluu. Hän valmentaa yritysostosta kiinnostuneita tunnistamaan kannattavan liiketoiminnan tärkeimmät elementit, käy läpi tuotteiden ja palveluiden hinnoittelua sekä tuloslaskelmaa ja tasetta.

”Tuntemalla yrityksen luvut ja niiden sisällöt ennen yrityksen ostoa välttää ikävät yllätykset kaupan jälkeen, kun tietää, onko esimerkiksi myyntisaatavissa luottotappiokelpoisia laskuja, varaston arvo liian korkea tai muuta sellaista.”

Rahoitukseen löytyy vaihtoehtoja

Toimitusjohtaja Olli Annala Suomen taitohankinta Oy:stä tietää, että uuden yrityksen perustaminen ja jo toimivan yrityksen ostaminen ovat kumpikin hyviä tapoja toteuttaa unelmia yrittäjyydestä. Hän kuitenkin muistuttaa, että yritysosto voi osoittautua turvallisemmaksi vaihtoehdoksi. Valmentajana hän käy läpi yrityksen arvonmääritystä ja kaupan synnyttämiä rahoitustarpeita. Hän jakaa myös esimerkkejä onnistuneista kaupoista ja rahoituskierroksista.

”Jo toimivan yrityksen ostaminen on tutkitusti turvallisempi vaihtoehto kuin uuden yrityksen perustaminen. Tästä valmennuksesta saat käytännönläheisiä ja arvokkaita vinkkejä ja tukea pohdintasi tueksi. Tule rohkeasti mukaan!”

Valmennusillat toteutetaan lähitapaamisina TUMA-talossa Sammonkatu 12:ssa Mikkelissä. Valmennus on osa Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hanketta, joka saa Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahaston osarahoitusta. Valmennus toteutetaan yhteistyössä Rebuild Business -hankkeen kanssa. Sitä rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto / Euroopan aluekehitysrahasto.

Eväitä yrityksen ostoon! -valmennus starttaa 20.4.2022, ilmoittaudu mukaan viimeistään 13.4.2022 mennessä: https://www.xamk.fi/tapahtumat/evaita-yrityksen-ostoon/

Lisätietoja:

Johanna Koponen, puh. 040 487 5111, sposti: johanna.koponen(at)xamk.fi

Pasi Laitinen, puh. 040 837 6257, sposti: pasi.laitinen(at)mikseimikkeli.fi

Kirsi Mättölä, puh. 0440 361 606, sposti: kirsi.mattola(at)mikseimikkeli.fi

Euroopan sosiaalirahaston logo ja Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logot

Julkaistu: 05.04.2022