fbpx

Mikkelin Musiikkijuhlat kasvaa kunnianhimoisesti

Mikkelin Musiikkijuhlat, festivaalijohtaja Teemu Laasanen

Kolmisenkymmentä vuotta sitten perustettu Mikkelin Musiikkijuhlat uudisti tänä kesänä toimintamallinsa ja varautuu kasvamaan lähivuodet vauhdikkaasti. Samalla yrityksille avautuu yhteistyömahdollisuuksia.

Ensi kesän ohjelmisto on entistä muhkeampi. Pääosa ensi vuoden ohjelmistosta julkistetaan marraskuun lopulla, ja samalla alkaa lipunmyynti.

Juhlien ehdoton tähtivieras on Lontoon Philharmonia, jonka kanssa solmittu nelivuotinen yhteistyösopimus ulottuu vuoteen 2026 saakka. Huippuorkesteria kuullaan neljässä konsertissa ja sen lisäksi soittajat ovat mukana lukuisissa kamarimusiikkikonserteissa.

”Kun aiemmin musiikkijuhlat on kestänyt seitsemän päivää, nyt pidennämme sitä kahdella päivällä. Käytännössä jokaisena festivaalipäivänä on vähintään kaksi, mutta usein myös kolme pääsymaksullista konserttia”, vuodesta 2018 festivaalia festivaalijohtajana luotsannut Teemu Laasanen kuvaa tulevaa festivaalikesää.

Lipputulot lisääntyvät

Alkuvuosikymmenet pietarilaisen Mariinski-teatterin orkesterin ylikapellimestari Valeri Gergijevin vanavedessä kehittynyt festivaali uudistui koronan ja Venäjän hyökkäyssodan myötä täydellisesti.

”Mariinskin-vuosiin verrattuna budjettimme kaksinkertaistuu ensi vuonna. Jo tänä vuonna kasvua oli 35 prosenttia. Meille tulee nyt huomattavasti entistä enemmän konsertteja ja sitä kautta saamme laajempaa vaikuttavuutta ja näkyvyyttä.”

Mikkelin Musiikkijuhlien kunnianhimoiset kasvutavoitteet olivat myös yksi peruste, jonka Lontoon Philharmonia nosti esille tiedottaessaan nelivuotisen yhteistyösopimuksen taustoista.

Kun perinteisesti musiikkijuhlat on myynyt noin 3000-4000 pääsylippua, ensi kesänä tavoitteena on myydä noin 5000 lippua. Lisäksi oheistapahtumiin, joista suuri osa on maksuttomia, odotetaan noin 13 500 ihmistä. Myös seuraavien kahden vuoden aikana odotetaan myytyjen pääsylippujen määrän kasvavan vuosittain noin viidellä sadalla. Kokonaiskävijämäärän tavoitellaan rikkovan 20 000 kävijän rajan jo vuonna 2024.

”Kun perinteisesti lipputulojen osuus on ollut 30-35 prosenttia juhlien budjetista, ensi vuonna osuus kasvatetaan noin 45 prosenttiin.”

Realiteetti Suomen kokoisessa maassa on, että nimekkäidenkin, paikkansa vakiinnuttaneiden, kulttuuritapahtumien järjestäminen edellyttää julkista rahoitusta. Mikkelin Musiikkijuhlien kannatusyhdistys sai tänä vuonna merkittävän, 100 000 euron, avustuksen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.

”Jos julkista tukea ei olisi, tämäntyyppisten korkeatasoisten tapahtumien lipun hinta saattaisi kohota jopa 200-300 euroon.”

Mikkelin Musiikkijuhlat, festivaalijohtaja Teemu Laasanen
Musiikkijuhlat tavoittelee 20 000 kävijän rajan rikkomista vuonna 2024.

Yli 50 oheistapahtumaa

Myös maksuttomien oheistapahtumien määrä laajenee merkittävästi. Oheistapahtumia on ensi kesänä tarjolla yli 50 eri puolilla seutukuntaa eri yhteistyökumppaneiden kanssa.

”Musiikkijuhlat järjestää oheistapahtumia 1,5 kuukauden ajan juhannukselta juhlien päättäjäisiin asti. Tänä kesänä meillä oli erilaisia kaikille avoimia tapahtumia Anttolan torin konsertista Kuortin ABC:lle saakka. Kehitämme juhlia niin, että järjestämme jatkossa monenlaisia oheistapahtumia, kuten perhetapahtumia, ympäri vuoden.”

Erilaisia musiikkifestivaaleja noin 20 vuotta järjestänyt Teemu Laasanen on taustaltaan ammattimuusikko ja musiikkipedagogi, joten hänellä kiinnostaa järjestää festivaalin osana myös mestarikursseja.

”Mestarikurssit lisäisivät festivaalin taiteellista vetovoimaa ja korkeatasoisuutta. Mestarikursseja tarjottaisiin suomalaisille ja kansainvälisille opiskelijoille, jotka tähtäävät orkesterimuusikoiksi.”

Kansainvälisyys korostuu

Ensi kesän teemana juhlilla on Licence to Love. Ohjelmisto tarjoaa laajan kattauksen eri musiikkityylejä klassisen musiikin helmistä James Bond -elokuvien musiikkiin, arameankieliseen kirkkomusiikkiin, balkanilaisiin säveliin, keskiaikaiseen musiikkiin ja kuoroesityksiin. Myös ilmasto ja kestävä kehitys kuuluvat ohjelmiston teemoihin.

Lontoolaistähtien lisäksi Mikkelin tulee paljon kansainvälisiä huippuja, kuten georgialainen luostarikuoro ja latvialainen Liepajan sinfoniaorkesteri ja Latvian kansalliskuoro. Liechtensteinilainen säätiö tuo puolestaan juhlille uusia eurooppalaisia oopperalaulajakykyjä.

Laaja tapahtuma vaatii ison joukon talkoolaisia tapahtumien järjestämiseen ja vieraiden vastaanottoon

”Meillä on toki vakioporukka talkoolaisia mukana. Heidän lisäkseen etsimme ensi kesäksi ainakin 10-20 uutta ihmistä mukaan talkoisiin. Riittää kun on innokas tarttumaan mihin tahansa työhön ja ikää on vähintään noin 15 vuotta. Tarvitsemme myös ehdottomasti nykyisten kuljettajiemme lisäksi kaksi uutta talkoolaista, sillä kuljetukset Mikkelin seudulla ja noudot Helsinki-Vantaan lentokentältä lisääntyvät.

Ympäri vuoden juhlille työskentelee ostopalvelusopimuksella omaa tehtäväänsä hoitavan Laasasen lisäksi projektipäällikkö sekä erilaisia osa- ja määräaikaisia ihmisiä. Juhlia pyörittää kannatusyhdistys, joten mitään mittavan voitollista tulosta ei tavoitella.

”Riittää, kun saisimme kerrytettyä vähän puskuria tulevia vuosia varten. Ensi kesänä toiveina on, että saisimme kokopäiväisen ihmisen avuksi pyörittämään tätä kokonaisuutta. Olemme alviton yhdistystoimija, ja juhlien sujumisen mahdollistavat pitkälti tätä rakkaudesta lajiin tekevät ihmiset. Ammattimaisesta tekemisestä emme tingi piiruakaan. Haluamme, että meidät tunnetaan kansainvälisesti kiinnostavana, korkeatasoisena festivaalina.”

Paljon yhteistyömahdollisuuksia

Mikkelin Musiikkijuhlilla on vakiintunut yhteistyökumppaniverkosto. Lähivuosien kasvupyrähdys toteutuu, kun saadaan solmittua lisää alueellisia ja valtakunnallisia kumppanuuksia.

”Meitä kiinnostaa tiivistää yhteistyötä yritysten kanssa, eikä meillä ole mitään toimialarajauksia. Yhteisenä visiona pidämme sitä, että haluamme järjestää yhteistyökumppaneidemme kanssa huippuluokan elämyksiä ihmisille. Olisi hienoa, jos yhteistyö kiinnostaisi vaikkapa Englantiin vienti- ja tuontikauppaa harjoittavia suomalaisyrityksiä.”

Suuret kulttuuritapahtumat rakentavat alueiden brändiä ja markkinoivat seudun mahdollisuuksia myös kansainväliselle yleisölle.

”Haluamme kehitystyöhön koko alueen mukaan. Olemme siirtäneet juhlien ajankohdan elokuun alkuun, jotta vierailijoille riittää majoituspaikkoja. Elokuinen ajankohta osuu nyt myös keskieurooppalaisten kesäloman aikaan. Meitä kiinnostaa olla mukana myös erilaisissa ruokaan ja luontoon liittyvässä tapahtumatuotannossa.”

Teemu Laasanen muistuttaa, että tänä vuonna juhlat sai ennätysmäistä mediahuomiota maailmanlaajuisesti muun muassa Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Intiassa ja Venäjällä. Kotimaisista laatulehdistä Helsingin Sanomat teki peräti 18 juttua juhlilta, jopa aukeaman laajuisena.

”Voidaan sanoa, että pystymme tarjoamaan yrityksille ainutlaatuisia mahdollisuuksia näkyä, kunhan yrityksellä on jotain yhteistä brändimme kanssa ja halu olla tukemassa maailmanluokan taidetta.”

Perinteisesti yrityksiä on kiinnostanut tuoda musiikkijuhlien konsertteihin omia yhteistyökumppaneitaan, asiakkaitaan ja työntekijöitään.

”Yhteistyösopimuksia voidaan räätälöidä palvelemaan yritysten omia toivomuksia ja tavoitteita. Yritysyhteistyö voi olla vaikkapa sitä, että yritys järjestää oman näköisiään oheistapahtumia omille sidosryhmilleen tai jopa omissa tiloissaan. Olemme järjestäneet yrityksissä esimerkiksi päivänavauksia, musiikillisia illallisia, tuoneet mukaan yrityksen toivomia esiintyjiä, räätälöineet vip-lippuja ja järjestäneet taiteilijatapahtumia.”

Ensi kesänä festivaalilla Philharmonia esiintyy ns. kolmen konsertin päivinä kahdelta iltapäivällä pienemmällä kamarimusiikkikokoonpanolla. Kello viideltä on tarjolla konsertti teetarjoiluineen, jonka aikana yritykset voivat järjestää omia tapaamisiaan ja tutustua taiteilijoihin. Illan päätöskonsertit koko 90-henkisen sinfoniaorkesterin voimin alkavat kahdeksalta. Poikkeuksena ovat päätöspäivän kahden konserttia, joiden alkamisajankohdat ovat seitsemältä ja yhdeksältä.

Yritysyhteistyömahdollisuuksista kiinnostuneet voivat olla suoraan yhteyksissä festivaalijohtaja Teemu Laasaseen.

Katso lisää:
https://mikkelinmusiikkijuhlat.fi 

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 24.11.2022