fbpx

Mikkelin matkailun kasvuohjelma tähtää elinvoiman lisäämiseen

Mikkelin matkailun kasvuohjelma 2025–2030 tähtää toimenpiteillään aluetalouden kasvattamiseen. Ohjelmassa nostetaan mökkeily matkailun rinnalle merkittävänä elinvoimatekijänä alueella.

Matkailun kasvuohjelma vuosille 2025–2030 laadittiin osana Mikkelin matkailun ja vapaa-ajan kehittämisalustatyötä ja Päämaja – Mikkelin matkailun kehittäminen -hanketta yhteistyössä Mikkelin matkailuyritysten ja toimijoiden kanssa. Kasvuohjelma nojaa vahvasti Mikkelin kaupungin strategiaan ja Saimaan matkailustrategiaan ja sen taustana on matkailun suuri kasvupotentiaali, joka Mikkelissä on tunnistettu. Ohjelman tavoitteena on luoda uutta elinvoimaa, uusia ympärivuotisia työpaikkoja ja investointeja alueelle synnyttämällä Mikkelin omiin vahvuuksiin perustuvaa uutta ja kestävää matkailuliiketoimintaa. Kasvuohjelmassa on määritelty selkeät tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit sekä matkailun että mökkeilyn osalta. Kasvuohjelman toteutumista tulee seuraamaan matkailun johtoryhmä osana kehittämisalustatyötä.

Ohjelmaa toteuttaa Mikkelin matkailun ja vapaa-ajan kehittämisalusta, joka on yksi Mikkelin kaupungin neljästä strategisesta kehittämisalustasta EcoSairilan, Kalevankankaan hyvinvointikampuksen ja Memory Campuksen lisäksi.

Kasvuohjelman laatimiseen osallistui aktiivisesti noin 20 matkailuyritysten ja sidosryhmien edustajaa kolmessa työpajassa vuosina 2023–2024. Yritysten ja muiden toimijoiden osallistaminen kasvuohjelman laatimiseen oli tärkeää, koska kasvuohjelman toimenpiteineen on tarkoitus edistää ja ohjata koko matkailukentän työtä Mikkelissä.

”On hienoa, että kaupungin matkailun kasvuohjelmaa on tehty laajassa yhteistyössä matkailuyritysten kanssa. Kaupungin on tärkeää tietää mitkä teemat ovat tärkeitä yritysten kasvun kannalta. Yhdessä voimme tehdä kehitysharppauksia”, kommentoi Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen.

Matkailun kokonaisvaikutus alueen talouteen vuonna 2023 oli yli 112 miljoonaa, josta välitön matkailutulo reilut 85 miljoonaa euroa vuodessa. Tavoitteena on, että välitön matkailutulo kasvaa vuoteen 2030 mennessä 120 miljoonaan.

Mökkeilyn merkitys korostunut Mikkelissä

Matkailun kasvuohjelmassa on suuressa osassa myös mökkeily. Mikkeli ja Etelä-Savo ovat Suomen vetovoimaisimpia vapaa-ajan asumisen kohteita. Mökkeilyn merkitys on täällä erityisen suuri siksi, että yli 70 % vapaa-ajanasukkaista tulee maakunnan ulkopuolelta. Mikkelin yli 10 000 vapaa-ajanasuntoa tuovat alueelle yli 50 miljoonan euron tulon vuosittain. Sen vuoksi mökkeilyn aluetaloudellinen ja sosiaalinen merkitys elinvoiman tuojana on Mikkelissä erityisen merkittävä, ja mökkeilyn edistämiseen kannattaa panostaa. Tavoitteena on, että vuonna 2030 ulkomaakuntalaisten mökkiläisten rahankäyttö on yli 60 miljoonaa.

”Matkailu ja mökkeily rakentavat Mikkeliä kokoaan suuremmaksi kaupungiksi. Mikkelissä on virallisesti noin 52 000 asukasta, mutta vapaa-ajanasukkaiden saapuessa kaupunki kasvaa ajoittain merkittävästi suuremmaksi erityisesti kesäaikaan. Mikkelissä ulkomaakuntalaisia mökkien käyttäjiä oli vuonna 2023 lähes 34 000 henkilöä. Vapaa-ajanasukkaat ovat Mikkelin matkailun kanta-asiakkaita”, toteaa matkailujohtaja Maisa Häkkinen Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä.

Kasvuohjelma laadittiin osana Päämaja – Mikkelin matkailun kehittäminen -hanketta (2023–2025), jonka tavoitteena on luoda uutta elinvoimaa, uusia ympärivuotisia työpaikkoja ja investointeja. Hanke edistää Mikkelin omiin vahvuuksiin – historiaan ja kulttuuriperintöön – perustuvaa uutta ja kestävää matkailuliiketoimintaa. Hankkeessa parannetaan pk-yritysten kasvu-, kansainvälistymis-, markkinointi- ja innovointivalmiuksia ja edistetään yritysten välistä yhteistyötä. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy ja Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy.

Lisätiedot

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, Mikkelin kaupunki, 044 459 7300, janne.kinnunen@mikkeli.fi
Maisa Häkkinen, matkailujohtaja, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 044 794 2219, maisa.hakkinen@mikseimikkeli.fi

Kasvuohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Päämaja – Mikkelin matkailun kehittämishanketta rahoittavat Euroopan Unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF) ja Mikkelin kaupunki, EU-rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto. Lisää tietoa hankkeesta Päämaja – Mikkelin matkailun kehittämishanke – Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

 

Blue Economy Mikkeli ll hankkeen rahoittajat

Julkaistu: 28.11.2024