fbpx

Lähiöbaarista kasvoi monipuolinen kotiruokayritys

Nainen silmälaseissa katsoo kameraan ja hänen kuvansa heijastuu peilistä.

Kun Outi Aronen toteutti seitsemän vuotta sitten unelmansa ja osti lähibaarin, vähänpä hän arvasi, että koronavuosien haasteet kasvattaisivat yrityksen liikevaihdon moninkertaiseksi.

Aronen kuului itsekin Mikkelin Rantakylässä sijaitsevan ”Kyliksen” asiakkaisiin, joten kun omistajavaihdoksen aika koitti, hän otti lainan ja osti kaksikerroksisen rakennuksen alakerrasta baarin ja nimesi sen Cafe Bar Sokkalaksi.

”Pyöritin baaria alkuun liki yksin. Puoli vuotta ennen korona-aikaa aloin leipoa asiakkaille tyyliin pulla eurolla. Siitä se sitten lähti ja repesi käsistä. Kun korona-aika koitti, tein alussa esimerkiksi yhtenä päivänä vaan yhden jauhelihapastavuoan asiakkaalle ja siitä se lähti. Noutoruokaa alkoi mennä ja palkkasin lisää tekijöitä avuksi.”

Kotileivonnaisille löytyi markkinarako

Aronen pitää leipomisesta, mutta nyt muuttui leipomisen mittakaava. Keskiviikosta vakiintui makeiden ja suolaisten leivonnaisten myyntipäivä.

”Yksi asiakas neuvoi, miten tehdään riisikuoripiirakoita ja youtube-videolta opettelin tekemään kalakukkoa. Siihen asti olin mennyt kuudelta keskiviikkoaamuna leipomaan. Sitten aloitin leivontapäivän valmistelut jo tiistaiaamuna ja paistoin leivonnaisia baarin pienellä sähköuunilla koko yön.”

Riisikuoripiirakoista tuli myyntimenestys. Tänä vuonna jouluviikolla niitä rypytettiin jo yli 2000 kappaletta. Piirakkamyynti laajeni vuosi sitten Mikkelin torille, kun torikauppaa tekevä ja kehittävä Kaija Ahonen toivoi niitä valikoimiinsa. Leivonnaisia menee muutamalle paikalliselle ruokaravintolallekin.

”Koronavuosina opettelin myös leipomaan gluteenittomia tuotteita, joita leivotaan nyt tilauksesta tiistaisin.”

Kasvava kysyntä sai laajentamaan

Ensimmäisenä koronavuonna 2020 Aronen osti kiinteistön yläkerran ja remontoi siitä seuraavaksi vuodeksi lounas- ja tilausravintolatilan. Samalla tiimi sai käyttöönsä ammattikeittiön ja pystyi laajentamaan ateriapalvelujen tuottajaksi, kun Essotelta tiedusteltiin kiinnostusta siihen.

”Nyt kun baareissa ei enää käy ihmisiä entiseen tapaan, meidän mummot ja palvelukotiasiakkaat ovat todella tärkeitä. Keittiöstä tulee pääosa yrityksen tuloksesta. Elämme tekemällä käsityönä ruokaa ja leivonnaisia. Meillä on myös paljon pitopalvelutilauksia ja ravintolassamme vietetään erilaisia perhejuhlia. Vuokraamme ravintolaa joko pitopalvelulla tai ilman ja arkisin on tarjolla kotiruokalounasta.”

Kokit työskentelevät teollisuuskeittiössä.
Nykyään yrittäjä ei enää tee ruokaa keittiön puolella, vaan siitä vastaa keittiöpäällikkö tiimeineen. Kuvassa ovat työn touhussa ateriapalvelujen kuljettaja ja Jonna Hytönen ja lomatuuraaja Eija Karjalainen.

Vuosien varrella Outi Aronen on investoinut rohkeasti tiloihin ja palkannut lisää osaajia tiimiin.

”Olen laajentanut asteittain. Käytännössä olen ottanut henkilökohtaista lainaa ja maksanut sen pois ja sitten siirtynyt seuraavaan vaiheeseen. Kaikki koneet olen ostanut käytettynä eri puolilta maata. Kiinteistö on nyt oma. Siihen on tehty LVI-, sähkö-, ilmastointi- ja muut remontit. Hankintoja tehdessä alussa laskin, montako piirakkaa kuussa takaisinmaksu edellyttäisi. Seuraaviin investointeihin kuuluvat muun muassa aurinkopaneelit. Jos investointien yhteissummaa laskisi, niin kyllä se on yli 100 000 euroa tähän mennessä ollut.”

Vaikkei baari olekaan enää tekemisen keskiössä, siitä ei ole tarkoitus luopua.

”Unelmani on pienestä pitäen ollut omistaa oma baari. Nykyään baari on ns. etko-paikka, jossa käydään alkuillasta ja sieltä jatketaan sitten muualle. Baarissamme käy myös tunnettuja tähtiesiintyjiä, äskettäin hankittiin biljardipöytä, on karaoke- ja bingo-iltoja. Jos tekemistä olisi vähän vähemmän, voisimme tarjota kesäterassilla taas lapsille vohveleita ja järjestää erilaisia tapahtumia, mutta viime vuosina siihen ei ole enää ollut mahdollisuuksia.”

Hyvä tiimi auttaa jaksamaan

Yksinyrittäjänä aloittaneen Arosen tiimiin kuuluu tällä hetkellä kaksi täysiaikaista työntekijää, kolme osa-aikaista ja lisäksi ekstraajia. Uusi liiketoiminta luo uudenlaisia tehtävänkuvia. Esimerkiksi ateriapalvelu työllistää kahta osa-aikaista kuljettajaa.

”Kun on hyvät ihmiset ympärillä, voi heitellä ajatuksia ilmaan ja kehittää yhdessä uutta. Minulla on myös tärkeitä ystäviä, jotka toimivat koeyleisönä ja ovat mukana talkoissa. Täytyy olla kiitollinen, sillä omat tukijoukkoni ovat valtavan hyvät. Jos henkilökunta näkee, että olen väsymässä, he pistävät minut vapaalle.”

Vahvat osaajat ympärillä auttoivat myös keittiöinvestoinnin toteutuksessa.

”Metsään olisi menty ilman ravintolan keittiön tuntevia osaajia, jotka kertoivat, mitkä koneet pitää hankkia ja rakensivat keittiöstä toimivan. Kerran yksi iäkkäämpi asiakas kysyi, että mikä koulutus minulla on ruoanlaittoon. Vastasin, että olen äiti. Hän sanoi, että se riittää. Nykyään en enää ole keittiön puolella itse töissä, vaan siellä hommista vastaa keittiöpäällikkömme tiimeineen.”

Ravintolatila, jossa on pitkiä pöytiä ja tuoleja.
Cafe Bar Sokkalan yläkerta toimii arkisin lounasravintolana ja on vuokrattavissa erilaisten tilaisuuksien pitopaikaksi.

Ravitsemusalalla viime vuodet ovat olleet haastavia. Helpolla ei Aronenkaan arvioi päässeensä.

”Hirveän vaikeaa on ollut kolmisen vuotta, kun olen sammutellut tulipaloja. Tällä hetkellä meillä ei ole resursseja kasvaa enempää. Voimme ottaa korkeintaan yksittäisiä asiakkaita ateriapalveluihin ja pitopalvelukeikkoja.”

Kasvuun löytyy asiantuntijoita avuksi

Kasvuvaiheissa Aronen on hyödyntänyt Mikkelin kehitysyhtiö Miksein asiantuntijoita.

”Laajennusta suunniteltaessa mietittiin yhdessä asioita, vaikkei julkisia tukia ollutkaan saatavilla. Nyt olen Digiportaat-hankkeessa mukana, kun yrityksen nettisivut pitää uudistaa, tehdä nettikauppa ja varausjärjestelmä tiloille ja vuokrattavaksi tulevalle asunnolle. Toiminta on nyt ihan erilaista kuin 7,5 vuotta sitten ja sen pitää myös näkyä nettimarkkinoinnissa ja -myynnissä.”

Aronen tuumii, että ehkäpä koronaa voisi jopa pitää eräänlaisena onnenpotkuna yritykselle.

”Toisaalta luulen, että leipominen olisi kyllä voinut muutenkin lähteä käsistä, kun niin on käynyt aiemminkin. Uskon, että oma vahvuuteni yrittäjänä on mielikuvitus. Se, että on hulluutta sopivassa määrin ja vähän uhkarohkeuttakin välillä.”

Julkaistu: 14.01.2025