fbpx

Koneyrittäjä ja -halli valmiina palvelukseen Otavassa

Ari Ripatti, Hits-Ari Ky

Viitostien tuntumasta löytyvät otavalaisen yrittäjä Ari Ripatin hitsaus- ja konehallit, joissa pääsee nyt kokeilemaan alan yrittäjyyttä, tekemään prototyyppejä ja toteuttamaan vaikka metallitaideprojekteja. Tilojen ja koneiden lisäksi yrittäjä lupaa opastaa alkuun.

Autonasentajaksi ja koneteknikoksi valmistuneella Ripatilla on takanaan kolmikymmenvuotinen taival yrittäjänä. Vuonna 1993 hän peruskorjasi kotitilansa navetasta hallin ja perusti Hits-Ari Ky:n.

”Olen tehnyt vuosien varrella kaikkea metalliin ja koneisiin liittyvää. Ensin yksin, mutta enimmillään meitä on ollut tässä töissä 15. Aikanaan työmaita oli ympäri maata, kun tehtiin yhtä aikaa montaa projektia.”

Elämäntyölle uusi suunta

Uusi konehalli nousi pihapiiriin 2000-luvun alussa. Sieltä löytyvät laitteet hitsaukseen ja konepajatyöskentelyyn. Liikuteltavat koneet ja työtasot mahdollistavat vaativienkin osien valmistuksen. Vielä pari vuotta sitten hallissa työskenteli yrittäjän lisäksi kolme työntekijää.

”Erikoistuimme kirkkaiden ja ruostumattomien metallien sekä alumiinin työstöön. Olemme tehneet täällä esimerkiksi kaikkiin maan rautateillä liikkuviin kaksikerroksisiin juniin tiettyjä osia.”

Kaksi vuotta sitten ennen korona-ajan alkua Ripatti odotti ns. varmoilla puheilla isoa tilausta, joka olisi taannut kahdeksi vuodeksi täyden tilauskirjan. Valtakunnan tason elinkeinopoliittiset päätökset kuitenkin hyydyttivät hankkeen, eikä tilausta tullut.

Korona hiljensi muun kysynnän ja aloitti talousvaikeudet. Samaan aikaan Ari Ripatti alkoi kärsiä rannenivelen tulehduksesta, mikä hankaloittaa voimaa vaativaa työskentelyä.

Tilanne on saanut Ripatin miettimään kone- ja hitsaushalleille vaihtoehtoista käyttöä.

”Tämä on elämäntyöni, enkä halua sen menevän hukkaan. Ihannetilanne voisi olla, että hallia käyttäisi 2-3 kaveria, jotka pystyvät toteuttamaan asiakkailleen yhteisen paketin. Voisin itse toimia tutorina eli jakaisin heille osaamistani. Hyvä porukka voisi liimautua yhteen toinen toistaan tukien ja perseelle potkien ja pyörittää vaikka yhdessä osuuskuntaa. Osuuskunta olisi mielestäni hyvä yritysmuoto aloittaville yrittäjille. Kun vero-, vakuutus- ja kirjanpitoasiat hoidetaan yhdessä, säästyy aikaa ja rahaa. Joukossa on aina enemmän voimaa.”

Ari Ripatti 2
Mikkelin Otavassa sijaitsevasta hallista löytyy kattava konekanta mm. prototyyppien ja yhteistyökumppaneiden käyttöön.

Halli sopii prototyyppien tekoon

Ripatti on ehtinyt olla vuosikymmenten varrella työstää monien pellepelottomien, alueen keksijöiden ja tuotekehittäjien, kanssa ideoita tuotteiksi. Yhdessä hankkeessa tehtiin lauttoja, toisessa kehitettiin puun polttoon soveltuvia uuneja, kolmannessa syntyi uuneja biohiilen polttoon ja neljännestä syntyi konenäköön liittyvä sovellus.

”Olen huono markkinoimaan itseäni, mutta minulla on poikkeuksellinen 3D-hahmotuskyky. Pystyn hahmottamaan helposti, miten eri toiminnot saadaan kytkeytymään toisiinsa. Tätä kykyä haluaisin hyödyntää jatkossakin erilaisissa suunnittelu- ja tuotekehityshankkeissa. Olen tehnyt monenlaisten ihmisten kanssa yhteistyötä, ja se kiinnostaa edelleen.”

Ripatin hallissa on valmistettu prototyyppejä alueen isoille konepajayrityksille. Hän tarjoaa halleja jatkossakin yhteistyöyritysten käyttöön.

”Monessa yrityksessä tehdään omaa tuotekehitystä. Täällä on aiemminkin tehty ja testattu prototyyppejä, esivalmisteltu tuotteita yhteistyöyritysten tuotantoon ja tehty tuotantoketjussa tarvittavia osia. Tällaista yhteistyötä voisi tehdä jatkossakin joustavasti.”

Ripatin hallille ovat löytäneet myös taidekäsityöyrittäjät kuin taiteilijat. Metallista on tehty käsityöyrityksille tuotteiden prototyyppejä ja toteutettu teoksia taiteilijan vision pohjalta.

Osaajapula iski maakuntaan

Ripatti kehitti aikanaan alaa laajemminkin Etelä-Savon teknologiateollisuuden yrittäjäporukan kanssa. Yrittäjät halusivat edistää oppilaitostyötä ja tekivät hartiavoimin töitä, että kone- ja metallialan perus- ja teknikkokoulutukset olisivat säilyneet maakunnassa.

”Teimme selvityksiäkin osoittaaksemme, että koulutusta tarvittiin. Nyt alan osaajat eläköityvät ja yritysten on vaikea saada palkattua uusia osaajia. Tämä kyllä tiedettiin ja nähtiin jo 15 vuotta sitten. Hitsareita, koneenkäyttäjiä ja suunnittelijoita vielä löytyy, mutta tuotantoon kaivataan ns. välivouhkia, teknikkotyyppisiä osaajia.”

Ripatti haluaisi hyödyntää omaa osaamistaan myös uusien alalle tulevien osaajien kouluttamiseen niin oppilaitoksen seinien sisällä kuin omissa halleissaankin.

”Jos ihminen on niin hullu, että hänellä on halu kokeilla tämän alan yrittäjyyttä, niin tässä se onnistuisi matalalla kynnyksellä ilman, että täytyy hankkia laitteita tai tiloja. Voin vuokrata joustavasti halleista tilaa. Käytössä on laitekanta ja mestari-kisälli -tyyppinen yhteistyökin onnistuu. Toki kaikki on myös myytävänäkin, jos sellainen vaihtoehto kiinnostaa, sillä en tosiaankaan halua hallien tai laitteiden menevän hukkaan.”

Rahoittajille kiinnostavia hankkeita

Ripattia itseään kiinnostaa tällä hetkellä myös ongelmien ratkaisu suurissa, haastavissa tuotekehityshankkeissa. Hän on kehittänyt verkostojensa kanssa muun muassa vedensekaisten hiilivetyjen puhdistusjärjestelmää, joilla pystytään torjumaan maavallilla erotettuihin jätealtaisiin liittyvät riskit. Toinen hautumassa oleva ratkaisu liittyy jatkuvatoimiseen biohiiliuuniin. Kolmas idea tuottaa sahateollisuudelle uudentyyppisen tuotteen.

”Näihin kaikkiin liittyy valtava potentiaali. Minulla olisi tarjota ratkaisuja, mutta yksin olen liian pieni toimija isoihin pöytiin, joten toivoisin löytäväni pääomasijoittajia ja kumppanuuksia, joiden kanssa asioita voisi viedä eteenpäin.”

Katso yhteystiedot: https://www.hits-ari.fi/

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 23.03.2022