fbpx

Kiertotaloutta edistävät tontinluovutuskriteerit otetaan käyttöön Mikkelissä Urheilupuiston koulun alueen kehittämisessä – Markkinavuoropuheluun ilmoittautuminen päättyy 1.11.

harmaan rakennuksen päätyseinä, jonka keskellä korkea pystyrivi ikkunoita

Mikkelin kaupunki kutsuu toimijoita markkinavuoropuheluun Urheilupuiston koulun alueen kehittämiseen kumppanuuskaavamallilla. Tavoitteena on suunnitella alueen maankäyttöä yhdessä potentiaalisten toteuttajien kanssa. Markkinavuoropuhelut pidetään marraskuussa 2024 ja varsinainen kumppanuuskaavakilpailu on tarkoitus käynnistää vuoden 2024 lopussa.

Kilpailutuksen tavoitteena korkea laatu ja ympäristöystävällisyys

Alueen suunnittelussa painotetaan kaavallista käyttötarkoitusta ja kiertotaloutta. Kilpailun lähtökohtana on konsortiomainen rakennusliike-suunnittelutoimisto-yhteistyö. Tavoitteena on varmistaa tulevan asuinalueen korkeatasoinen arkkitehtoninen laatu ja luoda edellytykset korkealaatuiselle ja kaupunkikuvallisesti mielenkiintoiselle uudelle rakentamiselle Urheilupuiston kaupunkikuvaan, joka kunnioittaa tyttölyseon historiaa.

Kriteeristö kannustaa rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöön

Kilpailutuksessa tullaan käyttämään uutta tontinluovutuskriteeristöä, joka on suunniteltu edistämään kiertotaloutta tonttien kilpailutuksissa. Kriteeristö on kehitetty ReCreate-hankkeen puitteissa vuonna 2023, ja sen kehittämiseen on osallistunut suomalaisia kaupunkeja ja rakennusliikkeitä. Kriteeristö julkaistiin Kiertotalous Pirkanmaan toimesta vuonna 2024 eikä sen käyttöä ole tiettävästi kokeiltu vielä missään muualla Suomessa.

Kriteeristö koostuu määrällisistä ja laadullisista kriteereistä, joita on yhteensä viisitoista. Näistä tontin omistaja valitsee kohteeseen soveltuvat kriteerit. Tämän jälkeen hakijat esittävät konseptitason suunnitelmansa ja täyttävät kriteeriexcel-taulukon perustuen suunnitelmaansa. Tontin omistaja arvioi hakijoiden ehdotukset ja valitut laadulliset kriteerit. Lopuksi eniten pisteitä saanut ehdotus voittaa ja saa jatkaa projektin suunnittelua sekä hakea rakennuslupaa.

Esimerkkinä määrällisestä kriteeristä voidaan mainita kriteeri numero kolme, jossa edellytetään, että tontille rakennettavissa rakennuksissa hyödynnetään muusta kuin betonista valmistettuja uudelleenkäytettyjä rakennusosia vähintään tietty määrä kilogrammoina. Ehdotusten uutuusarvoa ja innovatiivisuutta voidaan arvioida laadullisten kriteerien perusteella.

Yrityksille mahdollisuus uuden innovointiin ja erottautumiseen markkinoilla

Kiertotalouden huomioiminen tontinluovutuksessa vähentää hiilidioksidipäästöjä, hidastaa luontokatoa ja parantaa omavaraisuutta, mikä on linjassa kansallisten ja kansainvälisten ympäristötavoitteiden kanssa. Kriteeristön käyttö tarjoaa rakennusliikkeille ja suunnittelutoimistoille mahdollisuuden innovoida ja erottautua markkinoilla, samalla kun ne auttavat kaupunkeja ja kuntia saavuttamaan ilmastotavoitteensa. Kiertotalous voi tuoda taloudellisia säästöjä ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia paikallisille yrityksille.

Kilpailutus kiertotalouskriteerein on osa EU-rahoitteisen KIELO (Kiertotalousloikka rakennusmateriaalien uudelleenkäytön parantamiseksi Mikkelissä) -hankkeen toimenpiteitä. Hankkeeseen voit tutustua tarkemmin osoitteessa: www.mikseimikkeli.fi/kielo

Markkinavuoropuheluun ilmoittautuminen päättyy 1.11.

Kohteen toteutuksesta kiinnostuneita toimijoita pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon marraskuussa pidettäviin markkinavuoropuhelutilaisuuksiin 1.11.2024 klo 16.00 mennessä sähköpostilla osoitteeseen kalle.raina@mikkeli.fi

Lisätietoa kriteeristöstä, kohteesta sekä uudelleenkäyttökelpoisista materiaalista löytyy Cloudian Tarjouspalvelusta osoitteesta: https://tarjouspalvelu.fi/UX/TP/SiirryTarjouspyyntoon/?tpId=531727&p=21

Lisätietoa

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Jenina Luotolampi, projektipäällikkö, puh. 050 345 9403, jenina.luotolampi@mikseimikkeli.fi

Mikkelin kaupunki, Kalle Räinä, asemakaavapäällikkö, puh. 044 794 2525, kalle.raina@mikkeli.fi

Mikkelin kaupunki, Topiantti Äikäs, maankäyttöjohtaja, puh. 040 1295152, topiantti.aikas@mikkeli.fi

Kiertotalousloikka rakennusmateriaalien uudelleenkäytön parantamiseksi Mikkelissä, KIELO-hankkeessa edistetään purkumateriaalien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä kehittämällä purkamisen, rakentamisen ja suunnittelun hankintakäytäntöjä sekä toteuttamalla uusien kiertotalousratkaisujen kokeiluja Mikkelin seudulla. Tavoitteena on edistää eteläsavolaisten rakennusalan toimijoiden kiertotalousosaamista, jotta he osaavat vastata 1.1.2025 voimaan astuvan rakennuslain vaatimuksiin tulevissa urakoissa.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu tutkii hankkeessa purkamisesta aiheutuvia ympäristövaikutuksia, joita on tähän mennessä vielä niukasti tutkittu.

KIELO on Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteinen ryhmähanke. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja tuen on myöntänyt Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Kuva: Jenina Luotolampi.

Julkaistu: 29.10.2024