fbpx

Kaverukset ostivat itselleen kampaamon

Kaverukset Jutta Hämäläinen (vas) ja Suska Siponen avasivat oman kampaamon.

Suska Siponen ja Jutta Hämäläinen perustivat itselleen toiminimet ja ostivat heti viime keväänä valmistuttuaan perinteikkään mikkeliläisen kampaamon.

Ydinkeskustassa Mikonkatu 10:ssä on hoidettu mikkeliläisten hiuksia jo vuodesta 1972.  Kesäkuussa aloittaneet uudet yrittäjät ovat jo kolmatta yrittäjäpolvea samalla liikepaikalla.

”Huomasimme tämän kampaamon olevan myynnissä kesällä ennen kolmannen opiskeluvuoden. Kiinnostuimme, mutta ajattelimme odottaa, onko se myynnissä vielä vuoden kuluttua, kun ei ollut varmaa, valmistuisimmeko koronan takia aikataulussa.”

Kun puskaradio kertoi, että kampaamo etsi uutta yrittäjää vielä viime keväänä, parikymppiset hius- ja kauneusalan osaajat innostuivat toden teolla.

”Kävimme tässä 25 vuotta yrittäneen Raija Piispasen juttusilla selvittämässä, mitä kauppaan kuuluisi. Raija oli yrittänyt myydä tätä jo kolme vuotta. Poikkesimme useita kertoja juttelemassa. Hinta oli tippunut vuosien varrella. Raija määritti meille hinnan, ja aloimme valmistella kauppaa.”

Siponen ja Hämäläinen perustivat kumpikin itselleen oman toiminimen toukokuussa. Hämäläisen äiti on yrittäjä ja suvusta löytyy luottokirjanpitäjä, mikä vauhditti kaupan syntyä. Uusille yrittäjille siirtyivät kampaamon kalusteet, tuotteet, puhelinnumero ja brändi. Myös alkuperäinen valomainos haluttiin säilyttää liikkeen ulkopuolella.

Kun nimet olivat paperissa, tuoreet yrittäjät suuntasivat Mikkelin seudun Uusyrityskeskukseen kysymyslistansa kanssa varmistamaan, että kaikki oleellinen oli huomattu ja tehty.

”Mentiin kyllä tosi myöhään sinne eli vasta sen päivän aamuna, kun allekirjoitettiin kauppakirjat. Monta asiaa pitkästä kysymyslistasta oli pitänyt selvittää itse jo aiemmin. Vinkkinä muille voisi sanoa, että jos haluatte perustaa yrityksen ilman stressiä, niin kannattaa varata tähän vaiheeseen enemmän aikaa.”

Yrittäjät alkoivat myös selvittää, kannattaisiko starttirahaa sittenkin hakea, vaikka koulun yrittäjyysopinnoissa oli tehty selväksi, ettei starttirahoja myönnetä alan yrittäjille Mikkelissä.

”Kun soitin TE-toimistoon, että olemme siirtymässä yrittäjiksi suoraan koulun penkiltä ja ikää meillä on 19 vuotta, niin vastaanotto oli positiivista ja saimme starttirahat. Olimme käyneet koulussa Nuori yrittäjä (NY) -kurssin, joten meidän ei tarvinnut käydä enää yrittäjäkurssiakaan.”

Uudistunut kampaamo avasi ovensa kesäkuun puolivälissä. Sitä ennen tehtiin remonttia parisen viikkoa yötä myöten.

”Taloyhtiö kustansi tarvikkeita ja työt teimme itse. Aikataulu oli aika kireä, ja vielä avajaisia edeltävänä iltana maalasimme seiniä. Lattioita ja listoja laittamassa meillä oli talkoolaisia, mutta muuten teimme kaiken itse mahdollisimman paljon vanhaa säilyttäen.”

Vaikeimmasta päästä asioita oli löytää kampaamolle uusi nimi. PääMaijat löytyi lopulta sekin lähipiirin ideoista. Kampaamossa käy paljon pitkäaikaisia vakioasiakkaita ja muutenkin asiakaskuntaa kuuluu eri-ikäisiä ihmisiä. Varaukset hoituvat pääosin puhelimitse, mutta myös sosiaalisen median kanavien, kuten Facebookin tai Instagramin kautta, voi ottaa yhteyttä.

”Markkinointia voisi tehdä aina enemmän. Yllättävän hyvin tämä on lähtenyt pyörimään koronasta huolimatta.”

Tuoreet yrittäjät arvioivat, että alan kilpailu on Mikkelissä kovaa. He aikovat säilyttää hius- ja kauneudenhoitopalvelujensa hintatason kohtuullisena. Käytössä on myös eläkeläisalennus. Yksi erikoisuuksista on, että kaikki käytössä olevat hiustenhoitotuotteet ovat kotimaisia ja vegaanisia.

”Meille oli jo opiskeluaikana selvää, että haluamme olla itsenäisiä yrittäjiä. Katsomme alkuun kahdelleen, miten tämä lähtee menemään. Yhdessä yrittäminen antaa meille pelivaraa aikataulutukseenkin, sillä palvelemme asiakkaita sopimuksen mukaan myös iltaisin.”

Yrityskauppa samalla paikalla liki 50 vuotta toimineesta kampaamosta toi mukanaan jo myös valmiin asiakaskunnan.

”Jatkamme perinteikästä yritystä itsenäisinä yrittäjinä palveluita kehittäen.”

Etelä-Savossa on parhaillaan käynnissä Rebuild Business -hanke, joka antaa konkreettisia työkaluja yritykselleen jatkajaa etsiville yrittäjille sekä yrityksen ostamisesta kiinnostuneille. Samalla hanke auttaa yrityksiä varautumaan toimintaympäristön häiriötilanteisiin.

”Usein yritysneuvojana törmää siihen, että yrityksen perustamista ja ostamista ollaan innolla edistetty omatoimisesti jo pitkälle ennen kuin havahdutaan siihen, että kaikkeen olisi apua tarjolla helposti. Välttämättä ei omaa aikaa kannata käyttää sellaiseen, johon ulkopuolisella avulla saa nopeasti selvyyden tai jopa uusia vinkkejä. Yritysneuvojan kanssa on hyvä käydä läpi esimerkiksi kaupan yksityiskohtia, rahoitusvaihtoehtoja ja tulevaa yrittäjyyttä. Saattaa olla, että neuvonnan avulla saa selkeitä etuja silloin, kun kokonaisuus katsotaan ajoissa yhdessä”, yritysneuvoja Heli Tavasti Mikkelin seudun Uusyrityskeskuksesta muistuttaa.

Hanketta vetää Itä-Savon Uusyrityskeskus ry., ja sen osatoteuttajia ovat Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy ja Mikkelin seudun Uusyrityskeskus ry., joista löytyy myös tietoja seudulla myytävänä olevista yrityksistä.  Syksyyn 2023 jatkuvaa hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto.

Lisätiedot:

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
Pasi Laitinen, puh. 040 837 6257
Kirsi Mättölä, puh. 0440 361 606 ja

Mikkelin seudun Uusyrityskeskus ry.
Heli Tavasti, puh. 050 350 2055.

Kansikuva: Puolisen vuotta sitten perinteikkään mikkeliläiskampaamon ostaneet Jutta Hämäläinen (vas.) ja Suska Siponen remontoivat tiloihin kaksi valoisaa liki identtistä asiakastilaa, kummallekin oman.

Kuvat ja teksti: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 02.11.2021