fbpx

Kasvavat yritykset luovat elinvoimaa

Palvelujohtaja Mari Meriläinen, artikkelikuva

”Alueen elinvoima kasvaa, kun yritykset toimivat kannattavasti ja sen eteen me mikseiläiset teemme töitä. Meille ovat aina tervetulleita uudet ideat siitä, miten voimme palvella yrityksiä entistä paremmin”, palvelujohtaja Mari Meriläinen Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä sanoo.

Mikseissä ensin yritysneuvojana ja nyt palvelujohtajana yhteensä 2,5 vuotta työskennellyt Meriläinen hankki kokemusta johtamisesta työskennellessään valtakunnallisen myyntiyrityksen yli 60 työntekijän esimiehenä. Miksein palvelujohtajan työ on käytännössä tiimin vetämistä ja palveluketjujen varmistamista.

”Korona-aikana otimme käyttöön yleisen yrityspalvelunumeron, jonka kautta saa toimistotyöaikana yhteyden yritysneuvojaamme. Numero jäi meillä pysyvästi käyttöön. Toki myös minuun voi ottaa yhteyttä ja ohjaan sitten asioita eteenpäin asiantuntijoillemme heidän asiantuntemuksensa mukaan”

Lähivuosina Miksein rooli alueen elinvoiman kasvattajana korostuu entisestään. Tärkeimpinä haasteina Meriläinen pitää, että kasvuyrityksiä onnistutaan tukemaan ja kehitysyhtiön asiakaspohjaa saadaan laajenemaan entisestään.

”Käytännönläheisenä ihmisenä näen, että alueen elinvoima kasvaa, kun yritykset toimivat kannattavasti, niiden liikevaihto ja jalostusarvo kasvavat ja sillä sitä kautta syntyy niitä kaivattuja uusia työpaikkoja. Liiketoiminnan kehittämisessä tärkeintä on luottaa omiin vahvuuksiin ja kasvaa kannattavasti.”

Rahoituksesta kysytään paljon

Meriläinen tietää asiakaspalautteen perusteella, että asiakasyritykset ovat tyytyväisiä Mikseistä saamaansa palveluun. Hän toivoo, että yhä useammat eri kokoiset yritykset innostuisivat hyödyntämään neuvontapalveluja elinkaarensa eri vaiheiden haasteisiin.

”Kaikenlainen yrityksissä oleva kasvupotentiaali pitää saada muuttumaan tuloksiksi. Seudun menestyminen edellyttää, että yritykset investoivat ja tuottavat parempaa tulosta.”

Yrityksille on tarjolla erilaisia rahoitusmuotoja uuden liiketoiminnan kehittämiseen ja investointeihin. Miksein kautta löytyy vankkaan kokemukseen perustuvaa rahoitusneuvontaa siitä, mistä rahoitusta kannattaa hakea kehittämiseen ja miten.

”Rahoituksesta kysytään meiltä paljon. Jos pankista ei saa rahoitusta, niin usein meiltä kysytään, mistä muualta sitä voisi hakea. Nyrkkisääntö on, että uuden liiketoiminnan kehittämiseen, uusiin investointeihin ja yrityksen kehittämiseen samoin kuin kansainvälistymiseen löytyy erilaisia rahoituslähteitä.”

Ennen nykyisiä tehtäviään Meriläinen tuki omistajanvaihdosta pohtivia yrittäjiä omistajanvaihdoshankkeissa, jotka auttavat myyjiä ja ostajia löytämään toisensa.

”Luopujat tuntevat jo palvelumme, mutta yrityksen perustamista tai ostamista harkitsevat eivät välttämättä ole tutustuneet listaan, josta löytyy myynnissä olevia yrityksiä. Lisäksi neuvojillamme on tietoa ns. hiljaisessa myynnissä olevista yrityksistä eli heiltä kannattaa kysyä, ellei sopivaa yritystä näy julkisessa myynnissä.”

Yrittäjämäinen kehittäjäyhteisö

Miksein palkkalistoilla työskentelee tällä hetkellä noin 40 asiantuntijaa. Heiltä löytyy tukea yritysten elinkaaren eri haasteisiin ja monipuolista hankeosaamista. Meriläinen kokeekin olevansa juuri oikeassa paikassa töissä.

”Omat arvoni eivät ole ristiriidassa sen kanssa, mitä teen. Omaan yrittäjämäisen ajattelutavan ja asenteen elämään, ja työyhteisöni jakaa samat arvot. Uskon, että yrittäjyys on yhteiskunnassa kaiken hyvän perusta eli yritykset luovat työpaikkoja ja sitä kautta syntyy ihmisille toimeentuloa ja kunnalle verotuloja, joilla voidaan ylläpitää palveluja.”

Vain joka neljännen mikseiläisen palkka sisältyy tällä hetkellä kaupungin budjettirahoitukseen. Loput työskentelevät hankerahoituksella eli he kotiuttavat maakunnan ulkopuolelta kehittämisrahoitusta seudulle. Yritysneuvojat työskentelevät Tuma-talossa Sammonkadulla ja matkailun kehittäjät ovat siirtymässä keskustan tiloista kaupungin virastotalolle alkuvuonna.

”Hankerahoitus on kehittämistyössä sekä siunaus että kirous. Hankkeiden toteuttamista ohjaa omistajan tilauksen lisäksi väistämättä myös se, millaisiin hankkeisiin rahoitusta milläkin ohjelmakaudella on saatavissa, eikä ns. perusyritysneuvontaa voi koskaan tehdä hankkeilla.”

”Mutta kun saamme tänne hankerahoitusta, pystymme tukemaan laajemmalla rintamalla yritysten kasvua ja sitä kautta lisäämään seudun elinvoimaa. Hankkeilla taas käynnistetään uutta toimintaa, ja ne ovat kestoltaan tyypillisesti määräaikaisia. Laajana rintamana toimiminen ja uusien toimintatapojen kehittäminen eivät kuitenkaan ole vain tahdosta kiinni, vaan kehittämistyöhön täytyy olla resursseja. Siinä mielessä hankerahoitus on meille siunaus.”

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Julkaistu: 24.01.2022