fbpx

Etelä-Savossa selvitettiin kestävää liikkumista mökille – keinoja tunnistettu, kokeiluille saumaa

Laiturilla-seminaari

Suomalaisten mökit sijaitsevat usein alueilla, joille julkinen liikenne ei ulotu. Mökkimatkat taittuvatkin yleensä henkilöautoilla.

Etelä-Savossa on selvitetty ratkaisuja ja malleja, joilla voidaan edistää kestävää liikkumista vapaa-ajanasunnolle. Paras kokonaisuus syntyy yhdistämällä eri keinoja.

”Etelä-Savon vapaa-ajanasukkaista suurin osa asuu pääkaupunkiseudulla, ja moni heistä tarvitsee autoa lähinnä mökkiseudullaan”, projektipäällikkö Tuula Pihkala Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä kertoo.

Jos auton voisi jättää mökkipaikkakunnalle julkisen liikenteen saavutettaviin, pidemmät matkat kotoa mökkiseudulle voisi kulkea junalla tai linja-autolla. Tämä edellyttäisi muun muassa harkitusti sijoitettuja liityntäpysäköintialueita sekä niitä täydentäviä liikkumis- ja matkustajapalveluita.

”Liityntäpysäköinti lyhentäisi mökkimatkan autolla kuljettavaa osuutta ja vähentäisi päästöjä. Samalla se tukisi joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä ja kehittämistä kaupunkien ulkopuolella sekä vaikuttaisi maaseudun asuttuna pitämiseen. Hyödyt olisivat siis ekologisia, taloudellisia ja sosiaalisia.”

”Suomessa ei ole vielä kokeiltu vapaa-ajan asumiseen liittyvää liityntäpysäköintiä, ja olisikin hienoa testata mallia ensimmäisenä Etelä-Savossa. Viime vuoden lopulla toteuttamassamme mökkimatkakyselyssä 17 % vastaajista kertoi olevansa kiinnostunut ajatuksesta”, Pihkala lisää.

Nopeasti suosiotaan lisääville sähköautoille tarvitaan kattava latausverkosto ja kaasuautoille tankkauspisteitä

Ajoneuvokannan uudistuminen on keskeisessä roolissa kestävän liikkumisen edistämisessä. ETVA-hankkeen mökkimatkakyselyn mukaan 10 % vapaa-ajanasukkaista käyttää muuta kuin polttomoottoriautoa ja 38 % aikoo vaihtaa sähkö- tai kaasuautoon lähivuosina tai tulevaisuudessa.

Täyssähkö- ja hybridiautojen käytettävyys riippuu pitkälti latausmahdollisuuksista. Julkinen latausinfra on laajentunut nopeasti varsinkin taajamissa, mutta taajaman ulkopuolellekin tarvitaan riittävästi latauspisteitä. Yksityiset latauspisteet voisivat tarjota ratkaisun, jos niitä tuotaisiin laajemman käyttäjäjoukon ulottuville jakamistalouden idealla. Tämä herättää sähköautoilijoissa kiinnostusta: 17 % voisi jakaa vapaa-ajanasuntonsa latauspistettä maksua vastaan, ja 40 % olisi halukkaita käyttämään naapurin latauspistettä maksua vastaan.

Myös kaasuautojen tankkausverkoston kattavuutta on kyselyn mukaan vahvistettava. Etelä-Savon vapaa-ajanasukkaiden mökkimatkan varrella on monia tankkausasemia, mutta verkosto on vielä harva – Etelä-Savossa kaasuauton voi tankata vain Pertunmaalla ja Mikkelissä. Mökkimatkakyselyssä kaasuauton tankkausasemaa toivottiin erityisesti Savonlinnan seudulle.

Monipuolinen keinovalikoima tukemaan kestävää liikkumista

Kestävän liikkumisen kehittäminen varmistaa osaltaan vapaa-ajan asumisen tulevaisuutta. Liityntäpysäköinti, joukkoliikenteen toimintaedellytysten parantaminen sekä lataus- ja tankkausverkon kehittäminen ovat keinoja, joiden jatkokehityksessä on paljon potentiaalia. Rinnalle tarvitaan muitakin toimia, kuten lisää tietoa aiheesta ja vapaa-ajanasukkaiden kannustamista pohtimaan asioita omalla kohdallaan.

Laiturilla.fi-sivustolle on koottu vapaa-ajanasukkaille keinoja, vinkkejä ja linkkejä kestävän liikkumisen lisäämiseksi.

Lisätiedot:

Tuula Pihkala, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 0440 361 603, tuula.pihkala@mikseimikkeli.fi

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy luo työtä mikkeliläisille tukemalla yritysten kehitystä, kasvua ja vientiä. Miksei palvelee yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisvaiheesta alkaen, kaikissa kehitysvaiheissa. Asiantuntijamme auttavat yrityksiä sijoittumaan, löytämään työvoimaa, kehittämään liiketoimintaa sekä luomaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Lisää meistä www.mikseimikkeli.fi

ETVA – Etelä-Savon vapaa-ajan asumiseen liittyvän kestävän liikkumisen selvittäminen, edistäminen ja ohjaaminen -hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -määrärahasta. Lisää tietoa hankkeesta ja vapaa-ajan asumisesta Etelä-Savossa www.laiturilla.fi sekä Facebookissa ”Laiturilla – mökkeilijän asialla” ja Instagramissa @laiturilla.fi.

Etelä-Savon maakuntaliiton logo, esavo

Julkaistu: 29.03.2023