Juuri julkaistussa Digiksi – digitointiprojektin suunnittelijan ja toteuttajan oppaassa on koottu yksiin kansiin tiiviisti tietoa, työkaluja sekä esimerkkejä digitointiprojektin suunnitteluun ja toteutukseen.
Opas tarjoaa digitoinnin suunnittelijan tueksi teoriaa, esimerkkejä toteutuksen eri vaiheista sekä käytännönläheistä näkökulmaa koko digitointiprosessiin ja sen hahmottamiseen. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy ovat toteuttaneet yhdessä julkaisun, joka toimii oppaana digitoinnin suunnittelussa ja auttaa toteutuksessa.
Viime vuosien aikana digitoinnin tarve sekä keskustelu aiheen ympärillä ovat lisääntyneet. Digitointiprojekteja on monia erilaisia riippuen esimerkiksi aineistosta, vaatimuksista ja loppukäyttötarkoituksesta. Perustana on kuitenkin aina se, mitä hyötyä digitoinnilla tavoitellaan ja keitä muutos palvelee. Nyt julkaistu opas on suunnattu kaikille digitointiprojektia suunnitteleville ja valmisteleville. Siinä käsitellään erityisesti julkisen sektorin digitointia, mutta se soveltuu myös yksityisen ja kolmannen sektorin käyttöön.
– Keskustelujen lomassa törmäämme usein jollain muotoa haasteeseen siitä, että etenkin kunnissa ja erilaisissa arkistoissa digitointi saattaa tulla uudeksi tehtäväksi ilman tarkempaa perehdytystä tai koulutusta aiheeseen. Kun asiasta lähtee etsimään tietoa, sitä on valtavasti, mutta tieto on usein monessa paikassa ja joko hyvin spesifiä tai liian yleisellä tasolla. Halusimme koota oppaan, joka palvelee projektin suunnittelijaa projektin koosta ja luonteesta riippumatta hahmottamaan kokonaisuutta ja tukemaan toteutuksen eri vaiheita selkeillä osioilla, TKI-asiantuntija Sari Järn summaa.
Vuoden 2022 aikana järjestetyn koulutuksen myötä on oppaan lisäksi täydennetty digitoinnin opetus- ja oppimateriaaleja, jotka löytyvät Avointen oppimateriaalien kirjastosta (https://aoe.fi)
Digiksi – digitointiprojektin suunnittelijan ja toteuttajan opas on luettavissa Theseuksessa: https://www.theseus.fi/handle/10024/788567
Julkaisu on tehty osana Digitoinnin taitajaksi -hanketta. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta ja sen toteuttajina toimivat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu sekä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy.
Lisätietoja:
Sari Järn, TKI-asiantuntija, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
050 348 5331 tai sari.jarn@xamk.fi