”Rahoituksen etsiminen on aloittavien startup-yritysten alkutaipaleella tärkeimpiä asioita. Suurin osa yrityksistä pyrkii saamaan alkuun julkista rahoitusta, mutta myös yksityisille sijoittajille voisi startupeistamme löytyä kiinnostavia sijoituskohteita matkalla kasvuun ja kansainvälistymiseen”, Verstas VB -hankkeen projektipäällikkö Marjo Niittuaho-Nastolin Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä sanoo.
Maaliskuun puolivälissä oli koolla Verstas VB:n kolmas ja viimeinen valmennusryhmä Mikkelin kaupungintalolla. Mukana valmennuksessa on viisi nuorta kasvuyritystä. Valmentajana toimii pääomasijoittajana tunnettu Innovestor Ignite Oy.
Medscion avaa rahoituskierroksen
Mikkeliläinen Medscion Oy sai tammikuussa valmiiksi Hävikkitutka-sovelluksen, jonka avulla voidaan vähentää lääkehävikkiä ja tuoda hyvinvointialueille kustannussäästöjä. Nyt yritys etsii rahoitusta kehittääkseen lääkkeiden saatavuushäiriöitä ratkovan sovelluksen.
Toimitusjohtaja, proviisori Juha Hyyryläinen kokee, että valmennuksesta saa vinkkejä, joiden avulla yritys pystyy ottamaan seuraavia askelia kohti kasvua.
”On hyvä saada out of the box -sparrausta omille ideoille ja palautetta kollegoilta, jotka ovat samojen asioiden äärellä. Tässä tulee vinkkejä ja uusia näkökulmia. Samalla muodostuu tiimejä, jotka toivovat toisilleen menestystä ja hyvää. Kevään kuluessa avaamme rahoituskierroksen, joten itse odotan tällä hetkellä myös yhteydenottoja rahoittajilta.”
Kuitulaboratoriossa syntyi spin-off
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratoriosta Savonlinnassa tehdystä tutkimuksesta alkunsa sai viime vuonna perustettu NMR Technologies Oy:n. Marjo Niittuaho-Nastolin muistuttaa, että tutkimuslähtöiset startup-yritykset eli oppilaitosten spin-offit ovat tällä hetkellä maakunnassa vielä harvinaisia.
NMR Technologies Oy hakee parhaillaan julkista ja yksityistä rahoitusta tuotteistaakseen ja kaupallistaakseen innovatiivisen ja kustannustehokkaan mittausratkaisun, jolle löytyy käyttötarkoituksia laajasti prosessiteollisuudessa.
”Olemme tutkineet aihetta pitkään ja nyt spinnaamme idean ulos tuotteeksi yrityksen kautta”, Yrjö Hiltunen ja Matti Karvonen, sanovat.
Teräksinen roskakatos on tulossa markkinoille
Pieksämäkeläisen tilauskonepaja PHK Works Oy:n yrittäjä Aleksi Mäkelä perusti viime vuonna uutta tuotettaan markkinoimaan startup-yrityksen. Miami Huts Oy tuo markkinoille teräksisen roskakatoksen.
”Teräksinen roskakatos on designtuote, jonka markkinoille tuontiin tarvitsen nyt sparrausta. Uuden yrityksen kehittämiseen tarvitsee keskittymisrauhaa ja tällaisissa valmennuksissa pääsee koko päiväksi miettimään asioita rauhassa ja saa vinkkejä. Haen parhaillaan rahoitusta prototyypin tuotekehitykseen. Jonkin verran meillä on jo yhteistyökumppaneitakin.”
Kierrätyspuusta tehdyt arkut ja uurnat ovat tulevaisuutta
Viime vuonna on perustettu myös mikkeliläinen Hukkapuu Oy kehittää kierrätetystä puusta tehtyjen arkkujen ja uurnien tuoteperhettä.
”Siinä kun kilpailijamme valmistavat tuotteensa tuoreesta puusta, me käytämme ekologista vaihtoehto eli kierrätettyä puuta. Arkkuja on jo valmiina tilattavaksi ja etsimme niille nyt myyntikanavia. Aloittavina yrittäjinä uskomme, että hyötyisimme myös sparraajasta, kuten yrityskummista. Olemme käytännössä alalla, jonka tuotteista harvempi haluaa tietää mitään ennen kuin on pakko järjestellä hautajaisasioita”, yrittäjät Emmi Vironen ja Niki Aholin sanovat.
SB bio Oy kehitti biohajoavan nostolakanan
Mikkeliläinen SB bio Oy on kehittänyt ainutlaatuisen tuotteen eli biohajoavan vainajan-nostolakanan. Miika Savikkomaa työskentelee obduktioteknikkona Mikkelin keskussairaalan ruumishuoneella. Ajatus ainutlaatuisesta tuotteesta syntyi hänelle luonnossa liikkuessa, kun hän katseli luonnonpuun lahoavan.
”Tuote on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Vainajan-nostolakanamme on toimitusvalmis. Myyntityö alkoi kevät-talvella, ja kiinnostus tuotteeseen on ollut suurta. Asiakasryhmät ovat ensisijaisesti hyvinvointialueet, muita asiakasryhmiä ovat lisäksi hoivakodit, palvelutalot ja vainajan kuljetuspalvelut. Tuotteellemme on kova kysyntä ja luotamme hyvinvointialueiden vastuullisuuteen vihreässä siirtymässä”, toimitusjohtaja Miika Savikkomaa sanoo.
”Valmennuksesta olemme saaneet hyvää tietoa myynnin edistämisestä ja julkisen rahoituksen kanavista”, hallituksen puheenjohtaja Adam Bellgrau kertoo.
Tuoteaihioista löytyy paljon potentiaalia
Mikkelissä startup-yrityksiä valmensi Matti Härkönen Innovestor Ignite Oy:stä. Hän uskoo, että mukana olleiden yritysten tuoteideoissa on kasvupotentiaalia.
”Näillä yrityksillä on monta skaalautuvaa tuotetta ja tuoteaihiota, joissa on kasvupotentiaalia. Kasvuyrityksen peruskivi ovat yrittäjät, joilla on intoa ja kiinnostusta kehittää yritystään. Alkuvaiheeseen kuuluu myös rahoituksen löytäminen. Tarvitaan myös markkina- ja asiakasymmärrystä, että kasvu varmistuu.”
Verstas VB -hanke loppuu viimeisen valmennuksen päättyessä, mutta Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:llä on meneillään jatkuvasti hankkeita kasvuun ja kansainvälisyytteen pyrkiville yrityksille.
”Tällainen viiden yrityksen valmennusryhmä on juuri hyvän kokoinen, sillä tänne valikoitui laadukkaita tuoteideoita. Me Etelä-Savossa emme pröystäile startup-yritysten volyymillä, vaan laadulla. Aktivoimme jatkossakin pk-yrityksiä kehittämään toimintaansa, kansainvälistymään ja hakemaan rahoituksia”, Niittuaho-Nastolin muistuttaa.
Lisätietoja
Marjo Niittuaho-Nastolin
kehityspäällikkö, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
puh. 0440 361615
sposti: marjo.niittuaho-nastolin(at)mikseimikkeli.fi
Verstas VB -hanke (Venture Builder) varmistaa, että nuoret kasvuyritykset saavat parhaan mahdollisen avun ja tuen kasvuun. Hankkeen avulla autetaan yrityksiä kehittymään houkutteleviksi rahoituskohteiksi Etelä-Savon pääomarahastolle, muille sijoittajille sekä julkisille ja yksityisille rahoittajille. Hanketta rahoittaa Euroopan Unionin Aluekehitysrahasto, rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon ELY-keskus.