Ensi vuonna 20 vuotta täyttävä Viitikan veljesten kuljetusyritys toteuttaa eri asiakasryhmien toimeksiantoja ja suunnitelmia on investoida lähivuosina.
Kuljetus ja konetyö Viitikka Ay:n yrittäjäveljeksistä Ville vastaa koneista ja Ari kuljetuksista. Alkuvuosina veljekset tekivät paljon erilaisia tienhoitourakoita, kunnes hintakilpailu kiristyi, vaikka kulut kasvoivat.
Hiekkatien päässä Suomenniemen Laamalansaaressa asuva Ville Viitikka on huolissaan siitä, miten tienhoidon kilpailutuksissa laatu pääsee unohtumaan.
”Viimeisten 15 vuoden aikana ei teitä ole juuri peruskunnostettu, on vain ajettu mursketta pintaan. Ennen tiemestarit ajoivat teitä ja valvoivat työn jälkeä. Nyt odotetaan käyttäjien soittavan ja valittavan ja vasta sitten alkaa tapahtua. Kilpailutuksia voisi tehdä kaksiosaisena niin, että ensin on kaikille sama peruspaketti ja sen päälle kilpailutetaan lisäpalvelut. Nykyään läpi menee halvin tarjous, joten laatu revitään urakoitsijoiden nahasta.”
Monipuolisia urakoita
Kymmenisen vuotta sitten yritys toi toimintansa Ristiinan Pellosniemelle, missä hulppealla tontilla on tilaa kuljetuskalustolle ja hallille, joka valmistui juuri ennen korona-ajan alkua.
”Tästä pääsemme liikkeelle nopeasti Suomenniemen, Mäntyharjun ja Mikkelin suuntaan ilman, että tarvitsee ajaa sivuteitä. Rakensimme hallia itse mahdollisimman paljon. Hallissa pääsee tekemään pienimuotoisia huoltoja ja remontteja sekä pesemään kalustoa.”
Nykyään yritys on erikoistunut erilaisiin kaivinkonetöihin, lokahuoltoon ja lavetilla hoidettaviin erikoiskuljetuksiin. Energiapuupuolen merkitys on kasvussa.
”Meillä on metsäkone, jossa on energiakoura. Teemme sillä energiapuusavotoita ja ajamme lämpövoimaloille metsästä haketta raaka-aineeksi. Uskon, että tämä puoli on kasvussa, sillä energiasta voi vielä tulla kova pula.”
Kuljetuspuolella kulut kasvavat, kun polttoaineen hinta nousee koko ajan.
”Polttoaineen hinta on karannut jo nyt ennakoimattomaksi. Kaasusta voisi tulla vaihtoehto, mutta Ristiinassa tai Suomenniemellä ei voi vielä tankata kaasulla. Kilpailutuksissa ei voisi pärjätä, kun täältä pitäisi ajaa aina tankkaamaan Mikkeliin.”
Toimeksiantoja yrittäjäveljeksille tulee niin yksityisiltä ihmisiltä, mökkiläisiltä, maatiloilta, tienhoitokunnilta kuin metsänomistajiltakin. Kesäksi yritys palkkaa yleensä kaksi työntekijää lisää.
”Kesäisin tehdään kaivinkoneella etenkin maanrakentamiseen liittyviä urakoita. Tällä alueella näkee nyt selvästi, että uusia rakennuskohteita pistetään alkuun. Korjausrakentaminen on piristymään päin, kun uusi mökkisukupolvi laajentaa mökkejään. Myös teiden perusparannuskohteita on taas tulossa, ja niistä on viime vuosina tullut meille merkittävä juttu.”
Suomenniemen vahvuudet näkyville
Ville Viitikka kuuluu suomenniemeläisiin maaseudun kehittäjiin. Hän on toiminut yrittäjäjärjestössä, aluejohtokunnassa ja puolustaa taajaman alakoulua aktiivisesti.
”Suomenniemellä on loistava sijainti valtatie 13:n varrella. Henkilöautolla pääsee liikkumaan sujuvasti. Taajaman vieressä on Saimaan vesistöön kuuluva kirkasvetinen Kuolimo. Myllysillan tanssilavan vierestä myydään omakotitontteja järven rannalta. Jos etsisin nyt itse tonttia, rakentaisin siihen.”
Hän muistuttaa, että vaikka Mikkelin torilta katsoen Suomenniemi saattaa tuntua reuna-alueelta, kahden maakunnan rajamaastosta käydään kätevästi töissä niin Etelä-Savossa kuin Etelä-Karjalassakin.
”Suomenniemellä puhalletaan ihan oikeasti yhteen hiileen ja täällä on tekemisen meininkiä. Yrittäjäjärjestössäkin pääsee vaikuttamaan. Sukupolvenvaihdoksia on tehty etenkin maatiloilla.”
Alueelta löytyy muitakin kuljetusalan yrityksiä sekä autokorjaamoja ja LVI-alan yritys.
Kesällä seutu herää eloon tarjoten matkailijoille monimuotoisia palveluita, kuten patikka- ja veneilyreittejä, luontokohteita, idyllisen kirkonkylän ja maakunnallisestikin merkittävän Suomenkylän raitin.
”On leirintäalue, kesäravintola ja tapahtumia. Suomen Karateopiston oppilaat ovat voittaneet monia mestaruuksia. Alueella on vuokrattavana paljon mökkejä. Minulla itsellänikin on niitä pari.”
Koulu luo elinvoimaa
Suomenniemellä rakennetaan parhaillaan valokuituverkkoa, mikä helpottaa etätöiden tekemistä.
”Korona-aikana on huomannut, miten monet ovat jo tehneet etätöitä mökeiltään.”
Jotta alue vetää jatkossakin paluumuuttajia ja lapsiperheitä, Viitikka haluaisi rauhoittaa koulun ympärillä käytävän keskustelun. Hän on pistänyt itseään likoon koulun puolesta ja antanut koulutaistelulle tarvittaessa kasvot.
”Ihmisillä pitäisi olla turva, ettei joka vuosi käynnistetä samaa lakkautuskeskustelua. Koulu on kylälle elinehto. Jos se häviää, häviää paljon muutakin elinvoimaa. Koulu tarvitsee rauhan.”
Paikallisille päättäjille Ville Viitikalla on selkeät terveiset.
”On tärkeää, että tarjolla olevia paikallisia palveluita käytetään. Yrittäjä ei saa rahaa mistään muualta kuin palveluja käyttäviltä asiakkailta.”
Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen