Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy on myöntänyt vuoden 2022 Edelläkävijä-palkinnon Harri Haavikko Oy:lle. Palkinto luovutettiin Etelä-Savon Yrittäjägaalassa lauantaina 21.1.2023. Edelläkävijä-palkinto jaetaan vuosittain Mikkelissä toimivalle ja toimintaansa kehittäneelle yritykselle.
Harri Haavikko Oy on nuori, innovatiivinen ja ennakkoluuloton yritys, jonka päätuote on cRoom-tuotemerkillä valmistettavat laitetilat mm. teollisuuden sähkötiloiksi, sähköasemiksi sekä tele- ja LVI-tiloiksi. Yritys tuottaa laitetilat omalla patentoidulla elementtiratkaisulla ja varustelee tilan asiakkaan tarpeen mukaan viimeiseen varoitustarraan saakka.
”Yrityksen tarinassa merkittävässä osassa on myös uudistumiskyky”, Mikkelin kehitysyhtiö Miksein toimitusjohtaja Timo Paakki kertoo.
Harri Haavikon tarina alkoi vuonna 2016 teollisuuden asennuspalveluiden tuottajana. Omana tuotantona tehtävät laitetilat olivat ensin yrityksen sivutuote, mutta vahvan kysynnän vuoksi yritys päätti keskittyä kokonaan laitetilojen valmistukseen ja ylläpitotoimintaan syystalvella 2021.
”Tarkastelimme toista kymmentä eri kandidaattia ja Harri Haavikon toiminnassa erottuu edukseen viisaus pysähtyä, tarkastella suuntaa ja kyky uudistua”, palvelujohtaja Mari Meriläinen muotoilee.
”Alun perin halusin perustaa konepajan, mutta siihen ei ollut rahaa”
Harri Haavikon yrittäjäura tuli perittynä isän kuollessa turvesuolle työn ääreen vuonna 2013.
”Olin tuolloin 29-vuotias kauppatieteilijä ja työskentelin Jyväskylästä käsin Puolustusvoimissa Mikkelissä ICT-puolella. Ajoin syysmyrskyssä suolle ja siitä homma lähti. Voisi kai sanoa, että minusta tuli pakkoyrittäjä.”
Lukioikäisenä Haavikolla ei ollut visiota tulevaisuuden ammatista, mutta insinööritekeminen, teollisuus ja näiden ympärillä olevat asiat olivat aina kiehtoneet. Opiskeluvalinta päätyi kuitenkin kauppatieteisiin, sillä sen avulla pystyi pitämään monet vaihtoehdot avoinna.
”Alun perin insinööritieteiden piti olla harrastus ja kaupankäynnin työ. Sitten totesin, että nyt käsissä onkin kaksi turvetuotantoyritystä ja kuljetusyritys. Jatkoin yrittäjän työn ohella vielä muutaman vuoden Puolustusvoimillakin töissä. Tehtävä oli kyllä mielenkiintoinen, mutta jotenkin tuli sellainen olo, että halusin tehdä jotain omaa. Halusin tehdä teollisuuteen jotain.”
Turvetuotannosta teollisuuteen
Vuonna 2014 Haavikot muuttivat Jyväskylästä takaisin Juvalle ja jo 5 kuukauden jälkeen Mikkeliin. Syntyi ajatus Harri Haavikko Oy:stä ja teollisesta toiminnasta, jolle aloitettiin rakentaa hallia vuonna 2016. Varsinainen liiketoiminta aloitettiin vuonna 2017.
”Mikkeliä katsellessa tuntui, että jokaisella varteenotettavalla teollisuusyrityksellä piti olla halli, joten minäkin tein sellaisen. Alun perin halusin perustaa konepajan, mutta tarvittavien laiteinvestointien kokoluokka oli niin suuri, ettei siihen olisi ollut rahaa. Sitten ajattelin, että voin olla osa konepajaa. Minun ajatuksenani oli fasilitoida, toimia katalyyttinä ja hoitaa isoja projekteja. Tuotanto olisi jäänyt muille. Ajatus pelkästä projektinhallinnasta ei kuitenkaan kantanut ja yrityksen toiminta kääntyi omaan tuotantoon: teollisuuden rakentamispalveluihin, huoltotöihin ja maanrakennuspalveluihin.”
Vuonna 2018 yrityksen osakkaaksi tuli Tero Tuhkalainen. Yrityksen liiketoiminta kasvoi tasaisesti ja kokemus erityisesti teollisuuden rakentamisesta karttui.
”Toimimme teollisuuden rakentamisessa. Keskeisiä töitä olivat polttoainejakelimoiden purkaminen ja rakentaminen sekä voimalaitosten ja tehtaiden kunnossapidot. Työt sisälsivät mekaaniset asennukset, konetyöt ja sähköasennukset. Lisäksi merkittävän volyymin muodostivat sairaaloiden käyttöönottomittaukset.”
”Toiminnan osana havaitsimme tarpeen laitetilojen kehittämiselle. Toisaalta Terolla oli kokemus ja näkemys, missä laitetilojen tulee kehittyä ja mitkä muodostavat kriittiset menestystekijät kyseisessä markkinassa. Yhtäältä meillä oli haaste saada talven hiljainen kausi täytettyä työllä, johon näimme mahdollisuuden oman tuotteen kautta.”
Keskittyminen laitetiloihin ja palveluliiketoimintaan
Vuonna 2021 Harri Haavikko Oy:ssä ajauduttiin totaaliseen umpikujaan. Syynä oli kasvuyrityksiä usein kohtaava kassakriisi, jossa kasvusta johtuvat rahoitustarpeet kasvavat nopeammin kuin käyttöpääoma. Nyt pääomaa tarvittiin samanaikaisesti useilla liiketoiminta-alueilla.
”Piti tehdä päätöksiä mihin keskitytään. Ratkaisumme oli ajaa alas maanrakennusurakointi ja painopiste käännettiin cRoom-laitetilatuotantoon sekä Service-liiketoimintaan. Voisi sanoa, että viime elokuusta lähtien tuotantokone on toiminut tasaisen hyvin. Vuoden 2022 loppuun mennessä olemme toimittaneet toistasataa laitetilaa, ja tilauskanta eteenpäin on tällä hetkellä 50–60 kappaletta.”
Harri Haavikko Oy toteuttaa cRoom -laitetiloja asiakkaiden moninaisiin tarpeisiin ja vaatimuksiin. Teknisten määritysten lisäksi visuaalisten vaatimusten ja luokitusten kanssa on tehty paljon työtä, jotta tuotteet saadaan markkinakelpoisiksi. Tuotekehityksessä merkittävä tekijä ovat varsinaisten käyttövaatimusten lisäksi rakennusviranomaisten ja lupamääräysten kanssa toimiminen. Yritys toimittaa tällä hetkellä esimerkiksi merkittävän määrän uusien tuulivoimaloiden tarvitsemista sähköasemista. Tavoitteena on markkinajohtajuus.
Kotimaan myynnin lisäksi myös kansainvälistyminen on aloitettu ja tilauskannasta 5–10 % toimitetaan tällä hetkellä kansainvälisille asiakkaille. Määrä on kasvussa.
”Tuotteiden myynti vie meillä yleensä 1–3 vuotta, eli laitetilojen myynti on ylipäätään pitkä prosessi. Odotuksemme on, että ulkomaille mentäessä myyntiprosessi ei ainakaan lyhene. Yksittäisien myyntien tekeminen ei vielä tarkoita uuden markkina-alueen avaamista, vaan kansainvälistymisessä on kyse pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta kumppanuuksien rakentamisesta.”
Myös elinkaariajattelua viedään Harri Haavikko Oy:ssä eteenpäin. Yrittäjän näkemys on selkeä: mitään sellaista ei saisi rakentaa, jonka elinkaari on lyhyt. Kun puhutaan vastuullisuudesta, tuotteen elinkaaren hallinta on tulevaisuudessa keskeinen tekijä.
Välillä yrittäjänkin on hyvä epäröidä
Harri Haavikko kuvaa itseään prosessiosaajaksi, jonka erikoisosaamista on ymmärrys siitä, miten asiakasarvo muodostuu arvoketjussa. Toiseksi vahvuudekseen Haavikko laskee datalähtöisen johtamisen.
”Olemme jopa aloittaneet sellaisia projekteja, joista meillä ei ole vielä tilauksia, koska data on näyttänyt tilausten kyllä tulevan. Ajan mittaan olen myös huomannut olevani aika hyvä haistamaan uutta – löytämään niitä asioita, joista tulee uutta liiketoimintaa.”
Haavikko kuvaa nykyhetkeä kamppailuksi uusien toimintamallien ja varallisuuden keskittymisen välillä. Samaan aikaan, kun innovaatiosykli nopeutuu, raha keskittyy vanhemmille ikäpolville ja syntyy kuilu uusien innovaatioiden ja päätöksentekijöiden omaksuman maailmankuvan välille.
”Näen tätä paljon yritysmaailmassa: niissä yhtiöissä, joissa on totuttu toimimaan vanhoilla toimintalogiikoilla, uudet ideat eivät helposti lähde lentoon.”
Välillä innovatiivisellekin yrittäjälle tulee epäilyksen hetkiä. Harri Haavikko kertoo epäilyksen hetkiä olevan joka päivä. Välillä epäilykset liittyvät omaan tekemiseen ja yritykseen, välillä yhteiskuntaan laajemmin.
”Teenkö oikeita asioita? Välillä tuntuu, että mikään ei kanna ja välillä taas tuntuu, että kaikki kantaa. Tätä yrittäjyys on. Tunnustan että minulla on myös pieni maailmanparantajan syndrooma, joka ajaa huomion vakavampimielisiin aiheisiin. Olen sillä tavalla kotiseuturakas, että minua kiinnostaa miten Mikkelillä ja Suomella menee.”
Uutta osaamista hallitukseen – tekijöitäkin tarvitaan
Harri Haavikko Oy:llä on vahva kasvutavoite. Vuonna 2025 liikevaihdon pitäisi olla 6–8 miljoonaa euroa.
”Olemme taannoin vahvistaneet hallitusosaamistamme. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Olli Väätäinen, joka on viime vuosina toiminut Solteq Oyj:n toimitusjohtajana. Hallituksen uudeksi jäseneksi valittiin Jorma Piironen, joka puolestaan on myynnin ja kansainvälistymisen osaaja Normet Oy:stä.”
Kasvu edellyttää jatkuvaa tuotteen ja tuotannon kehitystä.
”Kehitys haastaa meitä kaikkia, mutta palkitsee laajemmin. Vahva näkemys ja kova työ luo edellytyksiä uusille tekijöille. Hyville työntekijöille on nyt ja jatkossa tarvetta: tällä hetkellä haussa on pääsuunnittelija sekä osaajia tuotantoon. Osien ja tuotteiden hinta, määrä, käsiteltävyys, modulaarisuus, tuotantoaika, tasalaatuisuus, varustelu, tehdasvalmistusaste ja ylläpidettävyys. Jokaisessa prosessin osassa pitää löytää meitä ja loppuasiakasta hyödyttäviä muutoksia. Kehitysaskel on sellainen, jossa kerralla moni asia muuttuu paremmaksi. Kehitys vaatii ajattelevia osaajia.”
Turvetuotanto Haavikon yrittäjäperintönä saaduilla suoalueilla on loppunut ensimmäisessä vaiheessa 2019 ja nyt loput vuonna 2021, sillä vuonna 2005 alkanut muutos politiikassa ei enää tue turpeen tuotantoa. Kuljetusyrityskin myytiin vuonna 2021. Henkinen tilinpäätös on tehty ja entisen turvetuotantoyhtiön liiketoiminta on käännetty tieinfran talvi- ja kesäkunnossapitoon sekä toimintaa tukevaan urakointiin. Tämäkin muutos vaati oman ajatustyönsä ja mahdollisti vanhan toiminnan kääntämisen kasvu-uralle.
”En ole nirso sille, mitä tekeminen on. Sellaisia asioita on merkityksellistä tehdä, jotka tuottavat hyvinvointia ja tulosta.”
Lisätietoa palkinnosta
Edelläkävijä kehittää toimintaansa aktiivisesti ja tiedostaa megatrendien, kuten digitalisaation, merkityksen liiketoiminnassaan. Edelläkävijäyrityksen toiminnassa ilmentyy uudistumiskyky, ennakointi- ja reagointikyky sekä ketteryys. Yrityksen uudistumiskyvystä vaihtuvissa markkinatilanteissa on selvää näyttöä.
Edelläkävijä on muutoskykyinen ja pyrkii lamaantumisen sijaan hyödyntämään yllättävätkin liiketoiminnan muutostilanteet. Yrityksen liiketoiminta on kannattavaa, ja mahdollisesti kansainvälistymishakuistakin. Palkinnon edellytyksenä on, että yrityksellä on toimipaikka Mikkelissä.
Palkintona luovutettavan seinäkellon on suunnitellut mikkeliläinen muotoilija Pauliina Rundgren. Kellossa kulkee kaksi yrittäjyyden puuta ja muotoilijan mukaan yritykset ovat kuin tikat, jotka hakkaavat samaa puuta. Edelläkävijäyritys on tikka, joka hakkaa muiden mukana puuta kovemmin, määrätietoisemmin ja syvemmälle.
Lisätietoja:
Timo Paakki
toimitusjohtaja, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
040 809 1627
timo.paakki@mikseimikkeli.fi
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy luo työtä mikkeliläisille tukemalla yritysten kehitystä, kasvua ja vientiä. Miksei palvelee yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisvaiheesta alkaen kaikissa yritystoiminnan kehitysvaiheissa. Asiantuntijamme auttavat yrityksiä sijoittumaan, löytämään työvoimaa, kehittämään liiketoimintaa sekä luomaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Lisää meistä: www.mikseimikkeli.fi
Tiedotteen kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen